Στην τελική ευθεία το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 21.5.2014

Με το ενδιαφέρον του κοινού να σημειώνεται έμπρακτα πολύ νωρίτερα απ’ όσο άλλες χρονιές ξεκινά την Παρασκευή το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος.


Κι όταν λέμε έμπρακτα, εννοούμε τις προκρατήσεις εισιτηρίων.


«Ήδη η προπώληση προχωρεί με τέτοιους ρυθμούς για κάποιες από τις συναυλίες, ώστε μέχρι το τέλος της βδομάδας προβλέπεται τα εισιτήρια να εξαντληθούν», αναφέρει στον «Π» η Υβόννη Γεωργιάδου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος, το οποίο πραγματοποιεί ετήσια με μεγάλη επιτυχία το μουσικό αυτό φεστιβάλ.


«Το ενδιαφέρον είναι πολύ πιο έντονο από άλλες χρονιές», σημειώνει ακόμη η κ. Γεωργιάδου, ομολογώντας ωστόσο με ειλικρίνεια πως δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες ενδείξεις για τους λόγους που συμβαίνει κάτι τέτοιο, ειδικά φέτος, κάτω από τις γνωστές οικονομικές συνθήκες.


«Ίσως είναι η ανάγκη του κοινού να στραφεί σε άλλους χώρους ψυχαγωγίας, ίσως το πρόγραμμα του φεστιβάλ να φαίνεται στο κοινό πολύ πιο ενδιαφέρον απ’ όσο άλλες χρονιές».


Αυλαία στη Λευκωσία


Ο Φρανσουά Φρεντερίκ Γκι [φωτογραφία] είναι ο πρώτος φιλοξενούμενος του φεστιβάλ, ο οποίος φτάνει σήμερα στην Κύπρο.


Ο διάσημος πιανίστας, ο οποίος κέρδισε επάξια τον τίτλο ενός «από τους πιο συγκλονιστικούς πιανίστες της εποχής μας», εμφανίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας για ένα ρεσιτάλ το οποίο συνδιοργανώνεται με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου και στο οποίο θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από το Harmonies Poetiques et Religieuses του Λιστ, Πρελούδια από το Δεύτερο Βιβλίο του Ντεμπισί και ένα από τα πιο σημαίνοντα έργα που γράφτηκαν ποτέ για σόλο πιάνο, τη Σονάτα Αρ. 32 σε Ντο ελάσσονα του Μπετόβεν.


Με αυτό το ρεσιτάλ ανοίγει την Παρασκευή η αυλαία του φεστιβάλ, στο The Shoe Factory στη Λευκωσία.


Κερδίζουν τα Κούκλια


Το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού στρέφεται και φέτος -όπως κάθε χρόνο- στις συναυλίες οι οποίες πραγματοποιούνται στη Μεσαιωνική Έπαυλη των Κουκλιών, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία φράγκικης αρχιτεκτονικής στο νησί.


epavli_kouklia2
Η Μεσαιωνική Έπαυλη στα Κούκλια.


«Ολόκληρο το χωριό των Κουκλιών αποκτά ζωή, αποκτά άλλο αέρα τις μέρες των συναυλιών», επισημαίνει η κ. Γεωργιάδου, η οποία αναφέρεται και στις σημαντικές προσπάθειες του Ιδρύματος Φάρος ώστε να μετατρέπει κάθε χρόνο, για πέντε μέρες, ένα μνημείο σε συναυλιακό χώρο.


«Όλος ο εξοπλισμός μεταφέρεται από τη Λευκωσία: η σκηνή, τα καθίσματα, όλα. Με τη μεγάλη βοήθεια, βεβαίως, του κοινοτικού συμβουλίου των Κουκλιών, το οποίο περιμένει κάθε χρόνο με πολλή χαρά το φεστιβάλ».


Σύμφωνα με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Φάρος, οι συναυλίες στη Μεσαιωνική Έπαυλη των Κουκλιών -ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς- προσελκύουν το ενδιαφέρον ενός διαφορετικού κοινού απ’ όσο οι συναυλίες στη Λευκωσία.


«Λόγω της τοποθεσίας, οι συναυλίες στα Κούκλια προσελκύουν πολλούς ξένους, τουρίστες και μόνιμους κάτοικους Κύπρου. Παρατηρείται όμως έντονα και εγχώριος τουρισμός καθώς ταξιδεύουν για τις συναυλίες στην Πάφο άτομα από Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα».


Οι συναυλίες στη Λευκωσία και το The Shoe Factory, προσελκύουν κυρίως το κοινό που παρακολουθεί τις συναυλίες του Ιδρύματος ολόκληρο τον χρόνο.



THE SHOE FACTORY
The Shoe Factory, στη Λευκωσία.


Προώθηση στο εξωτερικό


Επισκέπτες κυρίως από την Αγγλία θα υποδεχτεί φέτος -όπως και πέρσι- το φεστιβάλ, αφού προωθείται στη Μ. Βρετανία μέσω του ΒΒC και εξειδικευμένων εντύπων. Προώθηση του φεστιβάλ γίνεται και μέσω του Euronews. Μετά τους Άγγλους, το «παρών» τους στο φεστιβάλ δηλώνουν Γερμανοί και σε μικρότερο βαθμό Ιταλοί και Ισραηλινοί.


«Χρειαζόμαστε το κοινό της Κύπρου αλλά θέλουμε να δώσουμε μια διεθνή φωνή στο φεστιβάλ. Για μας σημαίνει πολλά η Κύπρος και ένα φεστιβάλ που πραγματοποιείται εδώ, να έχει μια θέση στον διεθνή χάρτη, ανάμεσα σε άλλα αντίστοιχα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη», εξηγεί η κ. Γεωργιάδου, η οποία αξίζει να σημειωθεί πως απέσπασε στις 9 Μαΐου το Βραβείο «Επιχειρηματίας Γυναίκα της Χρονιάς 2014», για τις πρωτοβουλίες και τα επιτεύγματα του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος. «Δεν το περίμενα. Εργάζομαι για έναν μικρό μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό οργανισμό ο οποίος όμως έχει αναγνωρισθεί ανά το παγκόσμιο για το έργο του», τόνισε.


«Στην ομιλία μου, όμως, τόνισα την ευθύνη του επιχειρηματικού κόσμου απέναντι στον πολιτισμό και την οφειλή του, μέσα από την εταιρική κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων, να δίνουν πίσω στην κοινωνία και στον πολιτισμό. Μέχρι σήμερα, έχουν μάθει μόνο να παίρνουν».

+ Το φεστιβάλ ξεκινά την Παρασκευή και το πρόγραμμά του έχει ως εξής:




  • 23 Μαΐου, The Shoe Factory: Ρεσιτάλ Πιάνου με τον Φρανσουά Φρεντερίκ Γκι




  • 24 Μαΐου, The Shoe Factory: Ρεσιτάλ για Τσέμπαλο με τον Μαχάν Εσφαχανί




  • 25 Μαΐου, The Shoe Factory: Συναυλία με το Φωνητικό Σύνολο Amarcord




  • 26-30 Μαΐου, Μεσαιωνική Έπαυλη Κουκλιών: Πέντε συνεχείς συναυλίες μουσικής δωματίου




  • 31 Μαΐου, The Shoe Factory: Ρεσιτάλ με τους Yevgeny Sudbin (πιάνο) & Alexander Chaushian (βιολοντσέλο)




Οι συναυλίες αρχίζουν στις 20:30. Εισιτήρια προς 10 ευρώ. BOX OFFICE: τηλ. 70009304 (καθημερινά 9.30-11.30πμ) / www.pharostickets.org. Εισιτήρια επίσης διατίθενται στο βιβλιοπωλείο Κυριάκου (Ελλάδος 30, Πάφος, τηλ. 26822850)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ