Το πρόγραμμα του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 27.5.2014

Παραστάσεις από Κροατία/Σλοβενία, Βέλγιο, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο απαρτίζουν το πρόγραμμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, το οποίο σηκώνει αυλαία στις 4 Ιουλίου 2014.


Παρά τον μειωμένο -κατά 40 χιλιάδες ευρώ!- προϋπολογισμό σε σχέση με πέρυσι, το Φεστιβάλ διατηρεί την ποιότητά του και εκτείνεται με παραστάσεις για όλο τον μήνα Ιούλιο, σε Πάφο, Λεμεσό και Λευκωσία.


Έτσι, με δεδομένες τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι διοργανωτές του φεστιβάλ, το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) παραμένουν πιστοί στον στόχο τους για παρουσίαση παραστάσεων που προβάλλουν την ιδιαιτερότητα του αρχαίου δράματος, που στηρίζουν την κυπριακή δημιουργικότητα και αναπτύσσουν εποικοδομητικούς διαλόγους με άλλες χώρες.


Οι παραστάσεις θα δοθούν στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ και στο Αρχοντικό της οδού Αξιοθέας, στη Λευκωσία.


Τι θα δούμε


«Μήδεια» από την Κροατία/Σλοβενία, «Οιδίποδας» από το Βέλγιο, «Ορέστεια» από την Ιταλία, «Λυσιστράτη» από την Ελλάδα αλλά και τρεις κυπριακές παραγωγές παρέχουν ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα το οποίο υπόσχεται «στιγμές συγκίνησης αλλά και ευθυμίας στο θεατρόφιλο κοινό», όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του ΚΚΔΙΘ.


Η 18η έκδοση του Φεστιβάλ σηματοδοτεί και την πρώτη παρουσία της ΕΘΑΛ στην εν λόγω διοργάνωση, με το έργο «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή. Πρόκειται για μια φιλόδοξη παραγωγή του λεμεσιανού θεατρικού σχήματος, τη σκηνοθεσία της οποίας ανέλαβε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της εταιρείας Μηνάς Τίγκιλης.


Από την Κύπρο θα δούμε, επίσης, μια νέα παραγωγή από το «Αμφίκτιο Θέατρο», το οποίο έχει μια σταθερή παρουσία στο φεστιβάλ. Φέτος, το θεατρικό σχήμα του Νίκου Χαραλάμπους θα παρουσιάσει την «Άλκηστι» του Ευριπίδη.


Την αυλαία του φεστιβάλ θα κλείσει το ΘΕΠΑΚ (Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου) με τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σε διασκευή Κώστα Μόντη. Η παραγωγή ανεβαίνει στο πλαίσιο του Έτους Κώστα Μόντη όπως κηρύχθηκε το 2014.


Μειωμένο εισιτήριο


Στα 10 ευρώ ορίστηκε το εισιτήριο για όλες τις παραστάσεις στο φετινό φεστιβάλ, ενώ φοιητές, στρατιώτες και συνταξιούχοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν θέατρο με 5 ευρώ.


«Αφουγκραστήκαμε τις νέες οικονομικές πραγματικότητες και μειώσαμε δραστικά την τιμή εισόδου», αναφέρουν οι διοργανωτές, σημειώνοντας πως διαχρονική τους επιθυμία «είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση του κοινού της Κύπρου αλλά και των επισκεπτών στις παραστάσεις του Φεστιβάλ, αφού αυτές προσφέρουν κάθε χρόνο την ευκαιρία στους φίλους του θεάτρου να απολαύσουν σημαντικές παραγωγές από διάφορες χώρες του κόσμου».


Η επιτροπή επιλογής


Τις παραστάσεις που θα δούμε τον ερχόμενο Ιούλιο, οι οποίες εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων του PAFOS2017, επέλεξε επιτροπή αξιολόγησης αποτελούμενη από τους Νάντια Στυλιανού και Αριστόδημο Αναστασιάδη εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργο Νεοφύτου, Απόστολο Αποστολίδη και Γιώργο Νικολάου εκ μέρους του ΚΚΔΙΘ, Ειρένα Επαμεινώνδου εκ μέρους του ΚΟΤ, ενώ ο σκηνοθέτης Εύης Γαβριηλίδης συμμετείχε φέτος ως αριστίνδην μέλος της επιτροπής. Κύρια κριτήρια για την επιλογή των παραγωγών ήταν η αυθεντικότητα και η σκηνοθετική προσέγγιση, η ποιότητα στις ερμηνείες και η οικονομική πτυχή της κάθε πρότασης.


Το πρόγραμμα


MEDEA_CROATIA




  • Μήδεια του Ευριπίδη - Εθνικό Θέατρο Κροατίας στο Ζάγκρεμπ, Pandur Theaters, Σλοβενία & Dubrovnik Summer Festival, Κροατία




4 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου | 6 Ιουλίου, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία


Με την παράσταση Μήδεια του Ευριπίδη, μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Κροατίας στο Ζάγκρεμπ με το Pandur Theaters από τη Σλοβενία και το Dubrovnik Summer Festival στην Κροατία, σε σκηνοθεσία του παγκοσμίου φήμης Tomaž Pandur, θα ανοίξει το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, στις 4 Ιουλίου 2014 στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου. Η παράσταση, η οποία έχει παρουσιαστεί στην Κροατία, στη Σλοβενία και μόλις πριν λίγες βδομάδες στο Ιβηροαμερικάνικο Θεατρικό Φεστιβάλ στη Μπογκοτά της Κολομβίας, έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές τόσο για τη σκηνοθεσία όσο και για τη θαυμάσια ερμηνεία της Άλμα Πρίτσα στο ρόλο της Μήδειας.


FILOCTETES_ETHAL




  • Φιλοκτήτης του Σοφοκλή - Ε.Θ.Α.Λ. (Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού), Κύπρος




8 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου | 11 Ιουλίου, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία |12 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου


Την τραγωδία του Σοφοκλή Φιλοκτήτης, σε μετάφραση του βραβευμένου Ελλαδίτη ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού της Διευθυντή Μηνά Τίγκιλη, θα παρουσιάσει η Ε.Θ.Α.Λ. (Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού) με συνεργασία του Τεχνοδρομίου (Κύπρος) και του Θεάτρου Πέρα (Ελλάδα), η οποία «εισέρχεται» για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Ευτύχιος Πουλλαΐδης στο ρόλο του Φιλοκτήτη, ο Κώστας Καζάκας στο ρόλο του Οδυσσέα, ο Κωνσταντίνος Γαβριήλ στο ρόλο του Νεοπτόλεμου και ο Αλέξανδρος Παρίσης στο ρόλο του Έμπορου.
Lysistrati_ELLADA




  • Λυσιστράτη του Αριστοφάνη - Highway Productions & Λυκόφως ΑΜΚΕ, Ελλάδα




13 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου | 14 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου


Η Highway Productions και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΛΥΚΟΦΩΣ, του παραγωγού Γιώργου Λυκιαρδόπουλου, σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, θα παρουσιάσουν τη δημοφιλέστερη και πιο πολυπαιγμένη αριστοφανική κωμωδία Λυσιστράτη, σε σκηνοθεσία του λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις, με τη Μαρία Καβογιάννη στην πρώτη της εμφάνιση στον εμβληματικό ομώνυμο ρόλο, τον Αντώνη Λουδάρο στον ρόλο του Πρόβουλου, την Καίτη Κωνσταντίνου στον ρόλο της Κλεονίκης, τον Θανάση Τσαλταμπάση στον ρόλο του Κινησία, τη Νάντια Κοντογεώργη ως Μυρρίνη και πολλούς ακόμη σπουδαίους ηθοποιούς. Η μετάφραση και η απόδοση είναι του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιώργου Πάτσα.
Coefore-Eumenidi_ INDA_ITALIA




  • Ορέστεια: Χοηφόροι, Ευμενίδες του Αισχύλου - La Fondazione Instituto Nazionale Del Dramma Antico – INDA, Ιταλία





18 Ιουλίου,  Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία | 19 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου


Το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος (La Fondazione Instituto Nazionale Del Dramma Antico – INDA), με έδρα τις Συρακούσες της Σικελίας, ένας θεσμός που υπηρετεί την αρχαία ελληνική τραγωδία και κωμωδία εδώ και εκατό χρόνια, θα παρουσιάσει στο Φεστιβάλ τις δύο τραγωδίες, Χοηφόροι και Ευμενίδες, της αισχύλειας τριλογίας Ορέστεια. Η παραγωγή, η οποία έκανε πρεμιέρα στις 9 Μαΐου 2014 στις Συρακούσες, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Daniele Salvo με τους Francesco Scianna, Francesca Ciocchetti, Marco Imparato και Elisabetta Pozzi στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.


OIDIPUS_BELGIUM



  • Οιδίποδας - Compagnie José Besprosvany / IDEA asbl, Βέλγιο




21 Ιουλίου, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία | 22 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου


Ο φημισμένος Μεξικανός σκηνοθέτης και χορογράφος Χοζέ Μπεσπροσβάνυ, ο οποίος το 2011 παρουσίασε στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος τον Προμηθέα Δεσμώτη, μια παράσταση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό και που θεωρήθηκε μία από τις καλύτερες παραστάσεις του Φεστιβάλ, επανέρχεται φέτος για να παρουσιάσει τη χοροθεατρική παράσταση Οιδίποδας. Η παράσταση, σε παραγωγή Compagnie José Besprosvany / IDEA asbl και συμπαραγωγή του Theatre Royal du Parc στις Βρυξέλλες και του Theatre d’Ivry Antoine Vitez στο Παρίσι, παρουσιάστηκε το 2013 αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές σε Βέλγιο και Γαλλία.




  • Άλκηστις του Ευριπίδη - Αμφίκτιο Θέατρο, Κύπρος





25 Ιουλίου,  Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία | 27 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου | 28 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου


Με την ευριπίδεια τραγωδία Άλκηστις, το σύμβολο της αυταπάρνησης και της συζυγικής αφοσίωσης, σε παραγωγή του Αμφίκτιου Θεάτρου και σε σκηνοθεσία του Νίκου Χαραλάμπους, το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος θα ρίξει αυλαία για φέτος. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν η Μαρία Μιχαήλ στο ρόλο της Άλκηστις, ο Χάρης Κκολός στο ρόλο του Άδμητου, ο Σίμος Τσιάκκας στο ρόλο του Ηρακλή, η Άννα Γιαγκιώζη στο ρόλο της Θεράπαινας, ο Μάρκος Τζούλιο Δρουσσιώτης στο ρόλο του Απόλλωνα, η Ιουλία Τσόλκα στο ρόλο του Θανάτου και ο Νεόφυτος Νεοφύτου στο ρόλο του Φέρη.


* Παράλληλη εκδήλωση για το «Έτος Μνήμης Κώστα Μόντη»


LYSISTRATI_COSTAS MONTIS_THEPAK



  • Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, σε διασκευή Κώστα Μόντη - Θ.Ε.ΠΑ.Κ. (Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου), Κύπρος




7 Ιουλίου, Αρχοντικό της Οδού Αξιοθέας | 8 Ιουλίου, Αρχοντικό της Οδού Αξιοθέας


Το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος τιμά τον Κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη και παρουσιάζει ως παράλληλη εκδήλωση στο Φεστιβάλ για το «Έτος Μνήμης Κώστα Μόντη», τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη στην εμπνευσμένη και ευρηματική διασκευή του Κώστα Μόντη, από το Θ.Ε.ΠΑ.Κ (Θεατρικό Εργαστήριο Πανεπιστημίου Κύπρου) σε σκηνοθεσία Μιχάλη Πιερή. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Αρχοντικό της Οδού Αξιοθέας στη Λευκωσία. Η είσοδος, στην παράλληλη αυτή εκδήλωση, θα είναι ελεύθερη για το κοινό.


+ Πώληση εισιτηρίων από τη Sold Out Tickets στα περίπτερα SOEASY παγκύπρια και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.soldoutticketbox.com. Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21:00. Πληροφορίες τηλ. 70002414 και www.greekdramafest.com.


*Όλες οι παραστάσεις του φεστιβάλ συνοδεύονται από ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ