Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2015 στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 28.4.2015

Τις εκδηλώσεις του για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων ανακοίνωσε το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας.


Το πρόγραμμα  θα ξεκινήσει την Κυριακή 17 Μαΐου 2015, οπότε γιορτάζεται πανευρωπαϊκά η Νύχτα Μουσείων, και θα ολοκληρωθεί  τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015.


Θα πραγματοποιηθούν νέο ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου, ειδικές ξεναγήσεις και παρουσιάσεις στην περιοδική έκθεση «Τα Σταμπωτά Μαντήλια και ο Τελευταίος Μαντηλάρης» αλλά και ειδική ξενάγηση στην ανανεωμένη Αίθουσα «Αικατερίνη Κορνάρο».


Το Μουσείο, το οποίο φέτος συμπληρώνει 26 χρόνια λειτουργίας, κοινωνικής προσφοράς αλλά και προσφοράς μουσειακής εμπειρίας, προσκαλεί το κοινό σε ένα ακόμη ταξίδι στην ιστορία της Λευκωσίας, σε μια γνωριμία με γεγονότα, ήθη και έθιμα του τόπου μας. 




  • Κυριακή, 17 Μαΐου 2015 ,10:30




Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «10 + 1 Κρυμμένα Μυστικά Χρονοταξίδια στη Λευκωσία με τη Λήδρα και τον Λέδρο»


ledra_ledros

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Οικογένειες με Παιδιά 7-11


Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο προσκαλεί οικογένειες με παιδιά σε μια διαδραστική περιήγηση στην ιστορία της Λευκωσίας. Η μικρή Λήδρα και ο Λέδρος, η χρονομηχανή, μας μυούν στο Μουσείο και στον μαγικό κόσμο των εκθεμάτων του. Αντικείμενα και αφηγήσεις, κουτιά με γρίφους, εικόνες και μυστικά επιστρατεύονται για να εξάψουν τη φαντασία μας και να πλουτίσουν τις γνώσεις μας. Μικροί και μεγάλοι σε ένα χρονοταξίδι που θα μας μεταφέρει στο συναρπαστικό παρελθόν της Λευκωσίας!


+ Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής: 22661475 (εσωτ.106) ή education@leventismuseum.org.cy / Το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιχορηγούν: Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, G4S Secure Solutions Cyprus Ltd και Α/φοί Λανίτη Λτδ.




  • Κυριακή 17 Μαΐου 2015 στις 11:00 – 14:00 και Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 στις 11:30 – 17:30




ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «Πλούμισμα με Πιπίλλα»


stampota_mantilia_room

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Τα Σταμπωτά Μαντήλια και ο Τελευταίος Μαντηλάρης» τεχνίτρια της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας παρουσιάζει «πλούμισμα με πιπίλλα» σταμπωτού μαντηλιού. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει, μέσα στο χώρο της έκθεσης, τη δημιουργία της πιπίλλας και να θέσει τα δικά του σχετικά ερωτήματα. Η παρουσίαση υλοποιείται σε συνεργασία με την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας.


 


  • Κυριακή 17 Μαΐου 2015 στις 11:30 και Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 στις 17:00




ΕΙΔΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ«Τα Σταμπωτά Μαντήλια και ο Τελευταίος Μαντηλάρης»


Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας οργανώνει δύο ειδικές ξεναγήσεις στο πλαίσιο της περιοδικής του έκθεσης «Τα Σταμπωτά Μαντήλια και ο Τελευταίος Μαντηλάρης», η οποία συγκεντρώνει  αξιοσημείωτη επισκεψιμότητα και ενδιαφέρον  εκ μέρους  του κοινού.


Οι επισκέπτες, σε ειδική ξενάγηση, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για το επάγγελμα των μαντηλάρηδων που έχει οριστικά εγκαταλειφθεί, αλλά και  για την τέχνη των σταμπωτών μαντηλιών, που καθόρισε τις ενδυματολογικές παραδοσιακές συνήθειες των  γυναικών και των αντρών της Κύπρου από το 18ο αιώνα μέχρι και τα μέσα του 20ου.


 


  • Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 στις 18:30




ΕΙΔΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ «Αικατερίνη Κορνάρο, η τελευταία Βασίλισσα της Κύπρου: Ιστορία και Μύθος, τα εκθέματα διηγούνται»


kornaro_room

Η Αίθουσα «Αικατερίνη Κορνάρο», αναπόσπαστο κομμάτι των μόνιμων εκθεσιακών χώρων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, παρουσιάζεται ανανεωμένη και εμπλουτισμένη με σημαντικά νέα εκθέματα. Στην ανανεωμένη αίθουσα, εκθέματα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου, δωρεές κυρίως του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, του Δήμου Λευκωσίας  και του Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου, τεκμηριώνουν την ενότητα «Αικατερίνη Κορνάρο», μαζί με ζωγραφικά έργα και χαρακτικά, που πρόσφατα ο συλλέκτης Μιχάλης Ζεϊπέκκης παραχώρησε ευγενώς και με προθυμία σε μακροχρόνιο δανεισμό.


Η ειδική ξενάγηση «Αικατερίνη Κορνάρο, η τελευταία Βασίλισσα της Κύπρου: Ιστορία και Μύθος, τα εκθέματα διηγούνται» επικεντρώνεται στην ιστορία της σημαντικής αυτής προσωπικότητας του Κυπριακού Μεσαίωνα μέσα από την ιστορική και εικαστική παρουσίαση παλαιών και νέων εκθεμάτων της ανανεωμένης Αίθουσας «Αικατερίνη Κορνάρο».



+ Τη Δευτέρα 18 Μαΐου το Μουσείο θα είναι ανοικτό μέχρι τις 21.00 το βράδυ. Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας βρίσκεται στην οδό Ιπποκράτους 15-17, Λαϊκή Γειτονιά, Λευκωσία. Πληροφορίες τηλ. 22661475 και leventismuseum.org.cy


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ