Απεβίωσε η θρυλική μπαλαρίνα Μάγια Πλισέτσκαγια

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 3.5.2015

Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών η διάσημη χορεύτρια του κλασικού μπαλέτου Μάγια Πλισέτσκαγια, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του θεάτρου Μπολσόι Βλαντίμιρ Ουρίν.


H Μάγια Πλισέτσκαγια άφησε την τελευταία της πνοή στη Γερμανία, όπου ζούσε από το 1991 με τον συνθέτη συζύγό της, Rodion Shchedrin.


«Υπέστη καρδιακή ανακοπή. Οι γιατροί προσπάθησαν να την επαναφέρουν όμως δεν τα κατάφεραν», ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Ουρίν.


Η Μάγια Πλισέτσκαγια γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1925 στη Μόσχα και ήταν η μία από τις  δύο μπαλαρίνες της τότε Σοβιετικής Ένωσης που τιμήθηκε με τον τίτλο «Η Απόλυτη Πρίμα Μπαλαρίνα».


Υπήρξε η μακροβιότερη χορεύτρια του Μπολσόι, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια ηλικίας στα οποία συνήθως αποσύρονται οι μπαλαρίνες.


maya_pli2

maya-pli
maya-plisetskaya1


Η Μάγια Πλισέτσκαγια δεν ξεχώρισε μόνο για τις δυνατότητές της ως μπαλαρίνα αλλά και για την κριτική που ασκούσε στο σοβιετικό καθεστώς, το οποίο χαρακτήριζε ως «σκανδαλώδη» τον τρόπο που η ίδια ερμήνευε ορισμένες χορογραφίες.



Ο πατέρας της είχε εκτελεστεί το 1938 ως «προδότης» και η μητέρα της, ηθοποιός του κινηματογράφου, είχε εξοριστεί από το σταλινικό καθεστώς. Τη φροντίδα της μικρής Μάγιας ανέλαβαν ο θείος και η θεία της. Η Μάγια έγινε δεκτή στο Μπαλσόι το 1943, σε ηλικία 18 ετών, και αναδείχθηκε σχεδόν αμέσως σε μία από τις καλύτερες χορεύτριες της γενιάς της.


Αποχώρησε από τη σκηνή σε ηλικία 65 ετών [!], παρέμεινε όμως δραστήρια ως χορογράφος και δασκάλα, παραδίδοντας master classes σε όλο τον κόσμο.


ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η Μάγια Πλισέτσκαγια κατά την παρουσία της στην Αθήνα το 2011. ΦΩΤΟ Ι. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ 


maya_pli3

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ