Τιμή ρεκόρ για τις «Γυναίκες του Αλγερίου»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 12.5.2015


Ο πίνακας του Πικάσο «Οι Γυναίκες του Αλγερίου» (εκδοχή Ο) και το γλυπτό του Αλμπέρτο Τζακομέτι «Ο Άνδρας που δείχνει» είναι τα δύο ακριβότερα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής που πουλήθηκαν ποτέ σε δημοπρασία.


Σε δημοπρασία που πραγματοποίησε ο οίκος Christie's το βράδυ της Δευτέρας 11 Μαΐου 2015, τα δύο έργα έσπασαν το ρεκόρ του τρίπτυχου του Φράνσις Μπέικον με τίτλο «Τρεις μελέτες του Λούσιαν Φρόιντ», που είχε πουληθεί έναντι του ποσού των 142,4 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία το 2013.


Χρειάστηκαν μόλις 11 λεπτά για να δημοπρατηθεί ο πίνακας του Πικάσο από τον οίκο Christie's στην τιμή των 179,3 εκατ. δολαρίων και να σπάσει το ρεκόρ.


Ο Πάμπλο Πικάσο είχε ξεκινήσει τη σειρά των Γυναικών του Αλγερίου, με βάση τον Ντελακρουά, προς τιμήν του Ματίς αμέσως μετά το θάνατό του.


Έφτιαξε συνολικά 15 πίνακες (από το Α μέχρι το Ο), εκ των οποίων η εκδοχή Ο θεωρείται η κορυφαία.


man_pointing_giacometti


Ο «Άνδρας που δείχνει» του Τζακομέτι έγινε το ακριβότερο γλυπτό που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, φτάνοντας, μέσα σε τρία λεπτά, τα 141,28 εκατομμύρια δολάρια.


Με την πώληση του έργου έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ του «Ανθρώπου που βαδίζει Ι», επίσης του Τζακομέτι, που είχε πουληθεί έναντι 65 εκατομμυρίων λιρών (103,93 εκατομμυρίων δολαρίων) το 2010 σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby's στο Λονδίνο.










Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ