Έργα Ελλήνων και Κύπριων καλλιτεχνών στο σφυρί

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.5.2015

Ο Οίκος Δημοπρασιών Cypria Auctions πραγματοποιεί στις 19 Μαΐου τη δημοπρασία The Greek Sale με έργα Ελλήνων και Κύπριων καλλιτεχνών, στη Λευκωσία.


Σημαντικά έργα των Βολανάκη, Λύτρα, Γαΐτη, Σπυρόπουλου, Μόραλη, Παρθένη, Τσαρούχη, Βασιλείου, Ακριθάκη, Στάμου, Κάνθου, Κκάσιαλου, Βότση και Στεφανίδου αναμένεται ότι θα ηγηθούν του Τhe Greek Sale της Cypria το βράδυ της 19ης Μαίου του 2015 στη Λευκωσία.


Τα έργα παρουσιάζονται από τις 13 Μαΐου στην Cypria Art & Antiques K.V. Ltd, στον Στρόβολο, όπου θα παραμείνουν μέχρι και τις 19 Μαΐου, ημέρα της δημοπρασίας.


Θα παρουσιαστούν συνολικά 90 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, στην πλειοψηφία τους του 19ου και 20ου αιώνα. Πολλά από τα έργα εμφανίζονται για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια σε ιδιωτικές συλλογές.


Ο Διευθυντής Μάρκετινγκ και Πωλήσεων της Cypria, Μαρίνος Βραχίμης σχολίασε:


«Αισθανόμαστε προνομιούχοι που παρουσιάζουμε αυτά τα έργα. Αποτελούν σημαντικά δείγματα της δουλειάς αυτών των εξαίρετων καλλιτεχνών και επιστρέφουν στην αγορά μετά από αρκετό καιρό διαμονής σε ιδιωτικές συλλογές. Καθώς νέες αγορές και νεότερες γενιές ανακαλύπτουν εκ νέου την Ελληνική ζωγραφική παρατηρούμε την επάνοδο στην αγορά σπάνιων έργων που ανήκαν σε ιδιωτικές συλλογές και που δεν έχουν παρουσιαστεί για δεκαετίες.»


Ανάμεσα στα πιο περιζήτητα έργα της δημοπρασίας θεωρούνται το Transport Individuel του Γιάννη Γαΐτη, το The Greek brig Aris του Κωνσταντίνου Βολανάκη, το Quince του Νικηφόρου Λύτρα, το Image E P του Γιάννη Σπυρόπουλου και ένα τοπίο του 1966 του Κύπριου ζωγράφου Τηλέμαχου Κάνθου.


VOLANAKIS_cypriaautions
Κωνσταντίνος Βολανάκης, The Greek brig Aris, τιμή εκτίμησης 90 000 / 130 000 €


Το Greek brig Aris (100 x 80 cm, λάδι σε καμβά) είναι μια αναπαράσταση του πραγματικού πυρπολικού Aris, γνωστού για τη συμμετοχή του στις ναυμαχίες των Οθωμανικών χρόνων. Το πλοίο απέκτησε φήμη μετά την ναυμαχία του Ναυαρίνου στις 8 Μαίου του 1825. Ο Κωνσταντίνος Βολανάκης (1837- 1907), σπουδαίος θαλασσογράφος του δεκάτου ένατου αιώνα, είναι λεπτομερής στις αναπαραστάσεις των θεμάτων του και δραματικός στην εικαστική τους απόδοση. Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, το ελληνικό πυρπολικό παραπέμπει στην φορτισμένη ατμόσφαιρα της εποχής, αποδίδοντας τον μυστηριακό της χαρακτήρα καθώς το πλοίο πλέει στη κυμματισμένη θάλασσα, κάτω από απειλητικούς ουρανούς.


yaitis_cypria_auctions
Γιάννης Γαΐτης, Transport Individuel, τιμή εκτίμησης 20 000 / 30 000 €


Πρόκειται για ένα μοναδικό δείγμα της σειράς Le Cyclistes, κατασκευές από ζωγραφισμένο ξύλο και μέταλλο. Στο Transport Individuel, η εμβληματική φιγούρα του ζωγράφου, το αναγνωρίσιμο ανθρωπάκι, αποδρά από το πλήθος βρίσκοντας τη δική του θέση στον κόσμο, έχοντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην ατομικότητά του. Ο Γιάννης Γαΐτης (1923 - 1984) έχει ένα καυστικό χιούμορ ως προς την κοινωνική κριτική του που το παρουσιάζει στις αλληλεπιδράσεις που έχει το ανθρωπάκι με το περιβάλλον του - άλλοτε χάνοντας την ταυτότητά του μέσα στην ομοιότητα του πλήθους και άλλοτε αποκτώντας την πανυγηρικά.


cypriaauctions_SPYROPOULOS
Γιάννης Σπυρόπουλος, Image E P, τιμή εκτίμησης 15 000 / 20 000 €


Το έργο του Γιάννη Σπυρόπουλου Image EP (80 x 65 cm, μικτή τεχνική σε καμβά) επιστρέφει στην αγορά μετά από διάστημα μεγαλύτερο από πέντε δεκαετίες κατά τις οποίες βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή. Ένας από τους γνωστότερους Έλληνες καλλιτέχνες διεθνώς, ο Σπυρόπουλος θεωρείται ο πρωτοπόρος της αφηρημένης ζωγραφικής στην Ελλάδα αντλώντας την έμπνευση του από το ουσιώδες, το οποίο και επιστρέφει αριστουργηματικά στην ζωγραφική επιφάνεια. Υπέρμαχος της αφηρημένης ζωγραφικής, καλεί τους θεατές να δουν τον πίνακα χωρίς να αναζητούν μηνήματα. Έχει μείνει γνωστή η ρήση του: “Εγώ ζωγραφίζω, δεν εξηγώ …”
cypriaauctions_KANTHOS
Τηλέμαχος Κάνθος, Τοπίο, τιμή εκτίμησης 12 000 / 18 000 €


Το τοπίο (50 x 71 cm, λάδι σε καμβά) του Κάνθου αιχμαλωτίζει την ευφορία που είχε καταλάβει την Κύπρο στα χρόνια που ακολούθησαν την ανεξαρτησία της. Είναι η εποχή της ειδυλλιακής ηρεμίας και αισιοδοξίας και ο ζωγράφος βιώνει απολαυστικά την εμπειρία της. Τα μεστά, τολμηρά του πράσινα, οι ξεκάθαρες γραμμές του αποπνέουν μια αυτοπεποίθηση δημιουργώντας παράλληλα ενα ανακουφιστικό συναίσθημα. Ο Κύπριος Τηλέμαχος Κάνθος (1910 -1993) είναι ένας εξαιρετικός αριστοτέχνης της τοπιογραφίας.


 
cypriaauctions_LYTRAS
Νικηφόρος Λύτρας, Quince, τιμή εκτίμησης 6 000 / 10 000 €


Το έργο Quince (28 x 20 cm, λάδι σε καμβά) αποτελεί μια σημαντική νεκρή φύση του Λύτρα. Ο Νικηφόρος Λύτρας (1832-1904) είναι εμβληματικός ζωγράφος της ελληνικής ζωγραφικής. Εκπρόσωπος της Σχολής του Μονάχου, ο Λύτρας εν γένει δημιούργησε την ελληνική ζωγραφική, απαλλάσσοντάς την από το μέχρι τότε επαρχιώτικο στίγμα της. Ανεπηρέαστος από τον ρομαντισμό, ο Λύτρας προσέγγισε την τέχνη μέσα από την αυστηρότητα και την πειθαρχία του ακαδημαικού ρεαλισμού.


Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cypria Ρίτσα Κυριάκου σχολίασε:


«Η αγορά ακριβής τέχνης γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική. Αυτό παρατηρείται σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και σε καιρούς οικονομικής λιτότητας, η επενδυτική αξία των έργων τέχνης αποκτά μεγαλύτερη σημασία.»


«Έχει επίσης σημειωθεί άνοδος στον αριθμό των ξένων συλλεκτών που ενδιαφέρονται για ελληνικά έργα, κάτι που δείχνει ότι η ελληνική τέχνη αποκτά μεγαλύτερη εκτίμηση από διεθνείς συλλέκτες όσον αφορά την αισθητική και επενδυτική της αξία. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι κάτι που θα δημιουργήσει την ανάγκη για επιστροφή στην αγορά περισσότερων σπάνιων έργων που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές,» πρόσθεσε η κ. Κυριάκου.



+ Cypria Art & Antiques K.V. Ltd [Έβρου 14, Στρόβολος 2003, Λευκωσία], τηλ. 357 22 341 122-3 Fax:00357 22 341 124 και http://www.cypria-auctions.com


ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: «Οι μουσικοί», έργο του Γιώργου Σικελιώτη από τη δημοπρασία. 


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ