Την Τρίτη 19 Μαΐου στις 19:30 ανοίγει στην γκαλερί Γκλόρια η έκθεση του Φρίξου Παπαντωνίου με τίτλο «Συναύγεια».
Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης.
«Συναύγεια» είναι η συνάντηση των ακτίνων της όρασης με το ορούμενο στο ενδιάμεσο διάστημα. Ο Πλάτωνας στο έργο του «Τίμων» αναφέρει:
«Όταν υπάρχει το φως της μέρας γύρω από το ρεύμα των ματιών, συναντιούνται δύο όμοια πράγματα, ενώνονται και σχηματίζουν μια μόνο συγγενική ύλη, μπροστά στα μάτια μας, δηλαδή ακριβώς στο σημείο όπου συναντιέται η φωτιά που βγαίνει από μέσα μας μ' εκείνη που υπάρχει απ' έξω. Απ' την ομοιότητα των δυο αυτών στοιχείων, δημιουργείται κάτι ομοιόμορφο, μεταδίδει τις κινήσεις όλων των αντικειμένων που αγγίζει ή από τα οποία αγγίζεται σ' ολόκληρο το σώμα και μέχρι το βάθος της ψυχής, δίνοντας αυτήν την αίσθηση που ονομάζουμε 'όραση'» (Πλάτων, Τίμαιος 45c,46d)
Ο Φρίξος Παπαντωνίου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Το πρώιμο του ενδιαφέρον για την Τέχνη, τον οδήγησε σε σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Kingston υπό την καθοδήγηση του γλύπτη John Robson και στη συνέχεια σε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαίδευση Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Institute of Education).
Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως καθηγητής Τέχνης και επαγγελματίας καλλιτέχνης.

Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις και είχε επιλεγεί για μια σειρά από ομαδικές εκθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Έχει βραβευτεί στο The Sefton OPEN, στο Southport, στο Fresh Art, στο Islington Business Centre, London και πρόσφατα επιλέχθηκε σαν ένας από τους 3 νικητές στο Lauderdale House του Λονδίνου.
Έργα του βρίσκονται σε διάφορες συλλογές όπως στο London Arts council, στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας στην Κύπρο, στο American College of Greece και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σ’ όλο τον κόσμο.
Ο καλλιτέχνης, μιλώντας για το έργο του, αναφέρει:
«Η δουλειά μου εστιάζει στη σχέση μεταξύ του χώρου και του συναισθήματος που έτυχε να έχω εκείνη την εποχή. Μετά από τα στιγμιαία συμβάντα όλα τα προβλήματα είναι εικονογραφικά. Τα έργα μου παίρνουν μορφή μέσα από μια σταδιακή διαδικασία διαστρωμάτωσης και η εσωτερική λογική της κάθε σύνθεσης ξεδιπλώνεται, οι μορφές καθορίζονται, θάβονται και ξαναεμφανίζονται ώσπου το έργο έρχεται σε 'αρμονική σχέση με τον εαυτό του'».
Κάθε πίνακας του αποτελείται από συμπύκνωμα πολλών πινάκων, λειτουργεί όμως σαν αυτόνομο αντικείμενο αποκαλύπτοντας τα ορατά ίχνη των κατασκευών του. Με τα έργα του, σκοπός του δεν είναι να πει στο θεατή τι να σκεφτεί, αλλά να του επιτρέψει να κάνει το προσωπικό του ταξίδι με νέες εμπειρίες.





