Κώστας Γαβράς | «Ριζοσπαστική είναι η δημοκρατία»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 19.5.2015

Όρθιοι χειροκρότησαν οι θεατές τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, στην προβολή της ψηφιακά αποκατεστημένης κόπιας της ταινίας του Ζ, στο 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.


Παρών στην προβολή, η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 18 Μαΐου 2015, ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Νίκος Ξυδάκης.


Ο σκηνοθέτης υπήρξε τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ των Καννών και η ταινία του προβλήθηκε στο τμήμα Cannes Classics.


Το έργο του πολιτικά δραστήριου σκηνοθέτη εξήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, ο οποίος μίλησε για την ικανότητα του Κώστα Γαβρά να ξεπερνά τα σύνορα και για την ικανότητα του σινεμά του να αποτελεί φορέα μηνυμάτων για τον πολιτισμό σε όλη την Ευρώπη.


Ριζοσπαστική είναι η δημοκρατία


«Χρειάζεται να υπάρξει ακόμα εντονότερη παρουσία τού ελληνικού σινεμά, γενικότερα τού σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό» είπε στη διάρκεια συζήτησης με ανθρώπους του Πολιτισμού ο κ. Γαβράς.


Και συνέχισε: «Μέσω τού πολιτισμού μπορεί και πρέπει να φανεί η αληθινή Ελλάδα, πέρα από τα στερεότυπα στα οποία προτιμούν πολλοί να περιορίζονται. Λένε μερικοί ότι έχουμε μια κυβέρνηση ριζοσπαστών. Δεν είναι αλήθεια. Ριζοσπαστική στη σύγχρονη Ευρώπη δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση, ριζοσπαστική είναι η ίδια η δημοκρατία. Η χώρα μας χρειάζεται να κυβερνηθεί από νέους ανθρώπους χωρίς παρελθόν πολιτικών και οικονομικών δυναστειών».


Inside Out Premiere - 68th Cannes Film Festival


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©EPA/GUILLAUME HORCAJUELO


Από την πλευρά του, ο κ. Ξυδάκης δήλωσε ότι η τιμή προς τον Κώστα Γαβρά είναι τιμή στον ευρωπαϊκό πολιτισμό που παιδαγωγεί υπεύθυνους πολίτες.


«(Η τιμή αυτή) επιβραβεύει έναν κινηματογράφο που δεν είναι μόνο έργο τέχνης, αλλά διαμορφώνει συνειδήσεις στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Έναν κινηματογράφο που επιτελεί ρόλο πνευματικό και παιδαγωγικό, ασκεί δε ψυχαγωγία με την αρχαιοελληνική έννοια: παιδαγωγεί υπεύθυνους και ευαίσθητους πολίτες» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού χαιρετίζοντας την απόφαση του Φεστιβάλ να τιμήσει τον κ. Γαβρά.


Ο γνωστός σκηνοθέτης επισκέφθηκε μαζί με τον κ. Ξυδάκη το περίπτερο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στις Κάννες και μίλησε για τις πρόσφατες παραγωγές.


Για τον Γιώργο Λάνθιμο


Ο κ. Γαβράς μίλησε και για τον Αστακό του Γιώργου Λάνθιμου που διεκδικεί στο φεστιβάλ το κορυφαίο βραβείο στο διαγωνιστικό τμήμα, τον Χρυσό Φοίνικα. «Είναι μια πολύ καλή ταινία και ο Γιώργος Λάνθιμος είναι ένας πολύ καλός σκηνοθέτης στον οποίο ο νέος ελληνικός κινηματογράφος μπορεί να υπολογίζει» δήλωσε ο κ. Γαβράς.


Την επίβλεψη για την αποκατάσταση της κόπιας της ταινίας Ζ είχε ο ίδιος ο Γαβράς. Η ταινία θα τιμηθεί και στο Φεστιβάλ της Λυών, ενώ με μερικές άλλες από τις σημαντικότερες ταινίες του σκηνοθέτη θα βγει και πάλι στους κινηματογράφους τον Οκτώβριο.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ


ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©EPA/FRANCK ROBICHON


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ