Παράθυρο logo
Πέθανε στα 89 της η Λορίν Μπακόλ
Δημοσιεύθηκε 13.08.2014 11:17
Πέθανε στα 89 της η Λορίν Μπακόλ

Η διάσημη Aμερικανίδα ηθοποιός Λορίν Μπακόλ απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών.


Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε μέσω twitter το Ίδρυμα Μπόγκαρτ, της οικογένειας της Μπακόλ.


«Με βαθιά θλίψη, αλλά με μεγάλη ευγνωμοσύνη για την καταπληκτική ζωή της, επιβεβαιώνουμε το θάνατο της Λορίν Μπακόλ» αναφέρεται στο τουίτ.


Οπως μετέδωσε η ιστοσελίδα TMZ, η περίφημη ηθοποιός που είχε περάσει στην ιστορία του κινηματογράφου με το προσωνύμιο «το βλέμμα» υπέστη «αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο» και κατέληξε.


Η Μπακόλ χαρακτηρίστηκε ως μια από τις 20 μεγαλύτερες ηθοποιούς όλων των εποχών. Υπήρξε σύζυγος του θρυλικού Αμερικανού ηθοποιού Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά στη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ τις δεκαετίες του '40 και '50, όταν και χαρακτηρίστηκε ίνδαλμα της μόδας.


Με τον Μπόγκαρτ απέκτησαν δύο παιδιά.



 

 


Με την βαριά φωνή, το αγέλαστο πρόσωπο και το διεισδυτικό βλέμμα, η Λορίν Μπακόλ έφτιαξε μια αμίμητη περσόνα.


Μια από τις πιο χαρακτηριστικές γυναικείες φιγούρες του αμερικανικού φιλμ νουάρ, έκανε το ντεμπούτο της στα 20 της χρόνια στην ταινία «Σειρήνα της Μαρτινίκα». Ο τύπος της αγέλαστης ξανθιάς με την βαριά φωνή που όμως κρύβει μια ευαίσθητη πτυχή στην (φαινομενικά) παγωμένη ψυχή της έγινε το σήμα κατατεθέν της.


Ωστόσο, αυτή η ξανθιά Σειρήνα του Χόλιγουντ η οποία είχε αλλάξει το όνομά της από Μπέτι Τζόαν Περσκ, δεν τιμήθηκε ποτέ όσο της άξιζε από τη μεγάλη κινηματογραφική οικογένεια του Χόλιγουντ.


Στα 70 περίπου χρόνια καριέρας της, η Μπακόλ απέσπασε μόλις μία υποψηφιότητα για Οσκαρ β’ ρόλου για την ταινία «Ο καθρέφτης έχει δυο πρόσωπα» (1997) της Μπάρμπαρα Στράιζαντ. Το 2007 τής δόθηκε το τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο της καριέρας της. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, είπε: «Επιτέλους! Ενας άντρας!».


Η καριέρα της Μπακόλ άρχισε από τον χώρο του μόντελινγκ. Η σύζυγος του Χάουαρντ Χοκς, του διάσημου σκηνοθέτη, παραγωγού και σεναριογράφου της «χρυσής εποχής» του Χόλιγουντ, την πρόσεξε σε ένα εξώφυλλο του Harper’s Bazaar και του το είπε.



Ακολούθησε ένα δοκιμαστικό και το αποτέλεσμα ήταν να δοθεί στην Μπακόλ ο ρόλος της Μαρί στην «Σειρήνα της Μαρτινίκα» του Χοκς που στηρίζεται στο μυθιστόρημα «Να έχεις και να μην έχεις» του Ερνεστ Χέμινγκουεϊ.


Σε αυτή την ταινία, η Μπακόλ συμπρωταγωνίστησε με έναν από τους μεγαλύτερους αστέρες της εποχής, τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, ο οποίος ήταν εκείνη την περίοδο παντρεμένος και 25 χρόνια μεγαλύτερός της. Για τα μάτια της Μπακόλ χώρισε και ένα χρόνο μετά παντρεύτηκαν, δημιουργώντας ένα από τα πιο χαρακτηριστικά love stories του Χόλιγουντ. Η ατάκα της «ξέρεις να σφυρίζεις, έτσι; Ενώνεις τα χείλη και φυσάς…» προς τον Μπόγκαρτ σε αυτή την ταινία κέρδισε μια θέση στην Ιστορία του σινεμά.


Οι καλύτερες ταινίες της Μπακόλ ήταν και από τις καλύτερες του Μπόγκαρτ, με τον οποίο απέκτησε δυο παιδιά, την Λέσλι και τον Στίβεν.


Το «The Big Sleep» του 1947 και το «Key Largo» του 1948 είναι ανάμεσα στις μεγάλες επιτυχίες του ζευγαριού. Λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου εξαιρετική ταινία τους είναι και η «Σκοτεινή διάβασις» του Ντέλμερ Ντέιβις.


Μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες της καριέρας της υπήρξε η ταινία «Πώς να παντρευτείτε έναν εκατομμυριούχο» [1953] στην οποία συμπρωταγωνιστούσε με τη Μέριλιν Μονρόε.


Μετά τον θάνατο του Μπόγκαρτ στις 14 Ιανουαρίου του 1957, η κινηματογραφική καριέρα της Μπακόλ σημείωσε μεγάλη κάμψη.


Το 1961 ξαναπαντρεύτηκε, αυτή τη φορά τον ηθοποιό Τζέισον Ρόμπαρντς με τον οποίο παρέμεινε παντρεμένη μέχρι το 1969. Μαζί απέκτησαν ένα γιο, τον Σαμ Ρόμπαρντς, επίσης ηθοποιό.


Η μεγάλη επιστροφή της έγινε το 1964 στο θρίλερ Shock Treatment του Ντένις Σάντερς ήταν μια μικρή έκπληξη που έδειχνε ότι η Μπακόλ είχε ακόμη πολλά να δώσει.


Ηλικιακά όμως ,πλην κάποιων εξαιρέσεων, δεν μπορούσε πλέον να είναι πρωταγωνίστρια ,γι΄αυτό και η καριέρα της στο σινεμά ήταν σε δεύτερους ρόλους, όλοι τους όμως ενδιαφέροντες, σε ταινίες όπως το «Harper» (1966) δίπλα στον Πολ Νιούμαν, το «Έγκλημα στο Οριαν Εξπρές» (1973) από το μυθιστόρημα της Αγκαθα Κρίστι, το γουέστερν «Με το χέρι στη σκανδάλη» (1976) αλλά και η μνημειώδης ταινία «Dogville» του Λαρς Φον Τρίερ το 2003.


Ενας πρωταγωνιστικός ρόλος της σε προχωρημένη ηλικία που παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, είναι εκείνος της βετεράνου ηθοποιού που καταδιώκεται από έναν παθιασμένο θαυμαστή της στην ταινία «The fan» (1981).


Πέραν της κινηματογραφικής της καριέρας, η Μπακόλ είχε παρουσιάσει αξιόλογα δείγματα ως συγγραφέας με τα αυτοβιογραφικά της βιβλία Lauren Bacall By Myself και By Myself and Then Some.


Είχε πάρει πολιτική θέση ενάντια στον Μακαρθισμό, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο -συνυπογράφοντας κείμενο του Μπόγκαρτ- ότι δεν είναι κομμουνιστές.


Η Λορίν Μπακόλ ήταν και η «νονά» του Rat Pack, της διάσημης ομάδας ηθοποιών που αρχικά εστίαζε στον Μπόγκαρτ αλλά συνεχίστηκε με κύρια μέλη τους Φρανκ Σινάτρα, Ντιν Μάρτιν και Σάμι Ντέιβις Τζ.


Ερωτώμενη για το σκοπό του Rat Pack, η Μπακόλ απάντησε: «Να πίνουμε μπέρμπον και να ξενυχτάμε».


Π
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


Τελευταία νέα