Αποκαλύφθηκαν πλήρως οι Σφίγγες

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.8.2014

Στην πλήρη αποκάλυψη των μαρμάρινων Σφιγγών που βρέθηκαν στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη προχώρησαν οι ανασκαφές που διεξάγει η ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην περιοχή.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, το οποίο ανέλαβε την καθημερινή ενημέρωση των ΜΜΕ εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει για την ανασκαφή, αποκαλύφθηκαν οι μαρμάρινες σφίγγες, βρέθηκε τμήμα από τη ράχη του Λέοντος και μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου.


Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:


«Με την αφαίρεση, μέχρι στιγμής, των έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης, αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου. Το ύψος των αγαλμάτων είναι 1,45 μ.


Το συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου. Στους κορμούς, τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο, αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4ου π.Χ. αιώνα.


Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών -που ήταν ένθετα στους κορμούς- και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους.


Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης. Τόσο οι Σφίγγες, όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο.


Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα. Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με τη στερέωση και στήριξη των λίθων της καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων».


amfipoli1a
Το φτερό της Σφίγγας από μάρμαρο Θάσου στην Αρχαία Αμφίπολη Σερρών.


amfipoli2a
Το πέλμα της Σφίγγας στη λεπτομέρειά του.


30.000 ευρώ για στις ανασκαφές


Στο μεταξύ, με το ποσό των 30.000 ευρώ αποφάσισε να ενισχύσει τις αρχαιολογικές έρευνες στην Αμφίπολη ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΑΕ). Την απόφαση γνωστοποίησαν στον Έλληνα υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Τασούλα, ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ Αντώνης Νάτσικας και ο διευθύνων σύμβουλος Κώστας Ξιφαράς.


Ο υπουργός ευχαρίστησε τον αρμόδιο υφυπουργό Ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου καθώς και τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ για την αξιέπαινη και χρησιμότατη πρωτοβουλία. Ο ΔΕΣΦΑ διατηρεί «διαρκή και γόνιμη» συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο της κατασκευής και επέκτασης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, η οποία οδηγεί σε αρχαιολογικές ανακαλύψεις και σωστικές ανασκαφές σε πολλά μέρη της Ελλάδας από όπου διέρχονται οι αγωγοί.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: © ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ