Άρθρο της Βικτόριας Χίσλοπ για την Αμμόχωστο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 21.8.2014

Λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου της μυθιστορήματος με θέμα την Αμμόχωστο, η γνωστή συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ δημοσίευσε ένα άρθρο στην βρετανική εφημερίδα Telegraph όπου περιγράφει την αίσθηση που της έχει δημιουργήσει η Αμμόχωστος, «η πόλη-φάντασμα στην καρδιά της Κύπρου».


Η Βικτόρια Χίσλοπ πηγαινοέρχεται στην Κύπρο τα τελευταία δύο χρόνια στο πλαίσιο έρευνας για το νέο της μυθιστόρημα, με τίτλο The Sunrise, το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου στην αγγλική γλώσσα.


Ξεκινώντας το άρθρο της, η συγγραφέας υπενθυμίζει στο αναγνωστικό κοινό ότι πριν από 40 χρόνια «η βασιλεία της Αμμοχώστου ως παράδεισος για τους ντόπιους και τους τουρίστες τελείωσε απότομα και πρόωρα».


Περιγράφει πώς τέσσερα χρόνια μετά την εισβολή επισκέφθηκε την Κύπρο ως 18χρονη «αφελής» τουρίστρια και κατάλαβε τι είχε συμβεί βλέποντας τα σημάδια από σφαίρες στα κτήρια και την αποκομμένη Αμμόχωστο, στην οποία δεν της επετράπη να περάσει.


victoria-hislop_3008547b
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©Paul Grover


Στις πρόσφατες επισκέψεις της στο Βαρώσι έχει δει στα περίχωρα εκτενείς οικοδομικές εργασίες που έχουν κάνει «αγνώριστη» την περιοχή, ακόμα και για πρώην κατοίκους.


«Μεγάλος πληθυσμός εποίκων από την τουρκική ενδοχώρα ζει εδώ, με συνήθειες ζωής και κουλτούρα πολύ διαφορετικές ακόμα και από αυτές των Τουρκοκυπρίων», προσθέτει η Βικτόρια Χίσλοπ.


Αυτές οι αλλαγές στην Αμμόχωστο είναι οδυνηρές για τους Ελληνοκύπριους, με αποτέλεσμα να επικρατεί θυμός και θλίψη.


«Το πιο λυπηρό, ασφαλώς, είναι ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τα πάντα. Αλλά υπάρχει επίσης λύπη για το γεγονός ότι έχει καταστραφεί η αρμονία με την οποία συμβίωναν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι», συμπληρώνει η συγγραφέας.


Σημειώνει δε ότι πολλοί Τουρκοκύπριοι που έχει γνωρίσει συμμερίζονται τον εκνευρισμό των Ελληνοκυπρίων.


Η Βικτόρια Χίσλοπ αναφέρει, επίσης, την επίσκεψή της στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό και την τελετή του επιταφίου στην μικρή εκκλησία για πρώτη φορά από το 1958.


Σημειώνει, ακόμη, τη συμμετοχή της στην εκδήλωση μνήμης της Αμμοχώστου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, στις παρυφές της κατεχόμενης πόλης, απ' όπου και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έκανε τη γνωστή δήλωση: «Η Αμμόχωστος είναι ο καταλύτης για το Κυπριακό».


Αναφερόμενη στην ομιλία Αναστασιάδη, η κ. Χίσλοπ στάθηκε στο καλωσόρισμα των Τουρκοκυπρίων και στη δήλωσή του πως μια λύση στο Κυπριακό δεν πρέπει να έχει νικητές και ηττημένους παρά μόνο ευτυχείς Ευρωπαίους πολίτες, ζητώντας από τους Τ/κύπριους παρευρισκομένους να γίνουν συνεργοί στην προσπάθεια για την επανένωση της Κύπρου και τη δημιουργία μιας ελεύθερης πατρίδας.


«Κυνικοί παρευρισκόμενοι μού είπαν πως τα ίδια πράγματα λέγονται κάθε χρόνο και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ήδη για καιρό. Η εξεύρεση φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα της Κύπρου ίσως είναι καταλύτης για κάποια διευθέτηση στο Κυπριακό», επισημαίνει στο άρθρο της η ίδια.


Και καταλήγοντας, γράφει:


«Ο Αλέξης Γαλανός, δήμαρχος σε εξορία, μου είπε: 'Φύγαμε με την βεβαιότητα ότι σύντομα θα επιστρέψουμε, πιστεύοντας πως ο πολιτισμένος κόσμος δεν θα δεχτεί αυτό το έγκλημα κατά της Κύπρου. Κάναμε λάθος'.


Η Famagusta είναι γνωστή στους Έλληνες ως Αμμόχωστος, δηλαδή χωμένη στην άμμο. Ελπίζω το ζήτημα της δίκαιης επιστροφής της πόλης να μην έχει την ίδια μοίρα».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ