Τ. Χατζηδημητρίου και Α. Tuncay νικητές του Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη 2015

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 4.6.2015

Οι Τάκης Χατζηδημητρίου και Ali Tuncay, ο Ελληνοκύπριος και Τουρκοκύπριος επικεφαλής, αντίστοιχα, της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συγκαταλέγονται από κοινού στη λίστα με τις 47 συνολικά προτάσεις που επιλέχθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως νικητές για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2015.


Τα βραβεία θα απονεμηθούν στους δυο νικητές σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί από το Γραφείο του ΕΚ στην Κύπρο ενώ τον Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί ειδική πανηγυρική εκδήλωση στις Βρυξέλες για το σύνολο των νικητών από όλες τις χώρες μέλη.


takis_ali_award


Οι δυο Κύπριοι νικητές προτάθηκαν από τους Ευρωβουλευτές Τάκη Χατζηγεωργίου [GUE] και Νεοκλή Συλικιώτη [GUE] για την τεράστια συμβολή τους στην καταγραφή, διατήρηση και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς όλων των κοινοτήτων στην Κύπρο. Επιπρόσθετα οι δράσεις τους προωθούν την ιδέα της ειρηνικής συνεργασίας και μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για τους νέους και των δύο κοινοτήτων στο νησί.


Οι νικητές επιλέχτηκαν την Τετάρτη 3 Ιουνίου από την Επιτροπή του Βραβείου στις Βρυξέλλες υπό την Προεδρία της Αντιπροέδρου του ΕΚ Sylvie Guillaume (Σ&Δ, Γαλλία). Τα μέλη της Επιτροπής του Βραβείου είναι: οι Αντιπρόεδροι του ΕΚ Ildikó Gáll-Pelcz (EΛΚ, Ουγγαρία), Olli Rehn (Φιλελεύθεροι, Φιλανδία), Δημήτριος Παπαδημούλης (GUE/NGL, Ελλάδα) και Ryszard Czarnecki (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Πολωνία), οι πρώην Ευρωβουλευτές Hans-Gert Pöttering (ΕΛΚ, Γερμανία) και Enrique Barón Crespo (Σ&Δ, Ισπανία) και εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Hannes Swoboda (Σ&Δ, Αυστρία), πρώην πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο ΕΚ και ο Jose Manuel Barroso, πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



Το Βραβείο


Θεσπίστηκε το 2008 ως επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που με τις δράσεις τους έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών ή στη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας, εντός της ΕΕ. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών που εμπλέκονται σε μακροπρόθεσμη, διασυνοριακή ή διεθνική πολιτιστική συνεργασία που συμβάλλει στην ενίσχυση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος.


Ο κάθε Ευρωβουλευτής δύναται να προτείνει μια υποψηφιότητα κάθε χρόνο. Στα 28 κράτη μέλη συστήνεται μια εθνική Επιτροπή, υπεύθυνη για την επιλογή προτάσεων υποψηφίων, ενώ η τελική επιλογή των νικητών γίνεται από την Επιτροπή του Βραβείου στις Βρυξέλλες.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ