«Διαιρεμένος Παράδεισος» | Η Κύπρος στο Βερολίνο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 12.9.2014

Μια πολυδιάστατη έκθεση στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η Κύπρος παρουσιάζεται στο Βερολίνο μέχρι και την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου.


Την έκθεση διοργανώνει το δραστήριο πολιτιστικό γραφείο της πρεσβείας της Κύπρου στο Βερολίνο, με την ευκαιρία των 40 χρόνων της επετείου από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τα 25 χρόνια επανένωσης της Γερμανίας.


Με τίτλο «Διαιρεμένος Παράδεισος», η έκθεση εκτείνεται σε έξι αίθουσες του πολιτιστικού κέντρου Kunstquartier Bethanien όπου παρουσιάζονται φωτογραφίες του Λιθουανού Αρούνα Μπαλτένα και του Κύπριου Θοδωρή Τζαλαβρά με θέμα τη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία.


Παρουσιάζονται, επίσης, φωτογραφίες του Έλληνα Γιώργου Καλογερόπουλου, ο οποίος «ταξίδεψε» τις φωτογραφίες των δύο πρώτων φωτογράφων σε περιοχές του Βερολίνου και τις φωτογράφισε ξανά (picture in picture) σε σημεία που θυμίζουν ότι το σημερινό Βερολίνο που σφύζει από ζωή ήταν μια διαιρεμένη πόλη, όπως η Λευκωσία μέχρι σήμερα.


Μία φωτογραφία στο πλαίσιο της έκθεσης ανήκει στον Θάνο Σαββίδη.


Στην είσοδο της έκθεσης δίνονται πληροφορίες για την Κύπρο και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ παρουσιάζεται η έκθεση «Human Rights, The case of Cyprus» του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και φωτογραφίες του Ελληνογερμανού Μάρκους Γκίττις από την πράσινη γραμμή. Σε άλλη αίθουσα βρίσκονται έργα της Γερμανίδας εικαστικού Silvia Dzubas με θέμα την υπέρβαση τειχών και εμποδίων μέσω της επικοινωνίας.


DIVIDED_PARADISE5
DIVIDED_PARADISE2
DIVIDED_PARADISE3
DIVIDED_PARADISE4

Στην αίθουσα με αναπαράσταση του «τείχους», μιας προσπάθειας για να τονιστεί το αναχρονιστικό γεγονός της διαίρεσης, οι επισκέπτες μπορούν να γράφουν μηνύματα, ενώ στην αίθουσα Echo of Silence υπάρχει κατασκευή με κλειδιά, αφιερωμένη στους πρόσφυγες και εκτοπισμένους της Κύπρου και του κόσμου, με ποίηση Σεφέρη, Μόντη κ.ά.


Στην ίδια αίθουσα υπάρχουν φωτογραφίες του Τ/Κύπριου Χουλούσι Χάλιτ με θέμα τις αιωνόβιες ελιές, σύμβολο ειρήνης, ενώ προβάλλονται δύο ταινίες: «Τα δάκρυα της Αντιγόνης» του Διομήδη Νικήτα και «Water Surfaces» της Νίκης Μαραγκού σε σκηνοθεσία Βουβούλα Σκούρα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ