«Η Κορνάρο πάει Όπερα» στο Λεβέντειο Μουσείο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.6.2015

Μια σπάνια παρτιτούρα του 1841, γραμμένη στο Μόναχο για την«Βασίλισσα της Κύπρου» Αικατερίνη Κορνάρο παρουσιάζεται ξανά σε ένα μοναδικό οπερατικό δρώμενο στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο.


Τον προηγούμενο μήνα, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας παρουσίασε την ανανεωμένη αίθουσά του για την Αικατερίνη Κορνάρο, την τελευταία βασίλισσα της Κύπρου στο όνομα της οποίας πολλές μελέτες έχουν γίνει, πολλά ιστορικά στοιχεία έχουν γραφτεί και πολλά εκθέματα έχουν παρουσιαστεί. Η ιστορία της, άλλωστε, αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά κεφάλαια της βενετοκρατούμενης Κύπρου.


Φαίνεται όμως πως όσα κι αν έχουν μέχρι σήμερα γίνει, δεν είναι ποτέ αρκετά. Γι’ αυτό και το Μουσείο πραγματοποιεί δύο εκδηλώσεις, ξανά εστιασμένες στην Κορνάρο: αυτή τη φορά, «Η Αικατερίνη Κορνάρο πάει στην Όπερα».


partitoura_kornaro_web

Όπερα του 1841


Αφορμή για τις εκδηλώσεις δίνει η σπάνια παρτιτούρα μιας όπερας με τίτλο «Η βασίλισσα της Κύπρου» (Die Kοnigin von Cypern/La Reine de Chypre, όπερα σε 5 πράξεις, σε σύνθεση του F. Halevy, πλήρης παρτιτούρα για πιάνο με κείμενο σε γερμανική και γαλλική γλώσσα), η οποία εκτίθεται στην ανανεωμένη Αίθουσα «Αικατερίνη Κορνάρο». Το λιμπρέτο της όπερας γράφτηκε από τον Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges και παίχτηκε για πρώτη φορά στις 2 Δεκεμβρίου 1841 στο Μόναχο σε σύνθεση του Franz Lachner και στο Παρίσι στις 22 Δεκεμβρίου 1841 σε σύνθεση του Jacques Fromental Halevy.



Οι εκδηλώσεις


Μουσικοί από τη Γερμανία, η σοπράνο Μαρία Πογιατζή – Φινκ και ο πιναίστας καθηγητής Michael Schuetze μελέτησαν τη σπάνια παρτιτούρα και θα ερμηνεύσουν το ιδιαίτερο περιεχόμενό της σε ένα οπερατικό δρώμενο με άριες από την όπερα. Η παρουσίαση θα γίνει αύριο στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο.


Το μουσικό μέρος του προγράμματος θα εισάγει η διάλεξη «Μελοδραματικές προσλήψεις της ιστορίας: η Αικατερίνη Κορνάρο πάει στην Όπερα» της καθηγήτριας Άγγελ Νικολάου-Κονναρή, η οποία διεξήγαγε εκτεταμένη έρευνα για την συγκεκριμένη όπερα. Στη διάλεξή της θα ακούσουμε τα συμπεράσματα της έρευνάς της.


Επιπλέον, έκθεση γύρω από την όπερα για την Κορνάρο θα παρουσιάζεται στο μικρό χώρο «Το Κουτί της Πανδώρας» με σχετικά εκθέματα όπως η αυθεντική παρτιτούρα, λεύκωμα με κοστούμια της όπερας, χαρακτικά και εκδόσεις του 19ου αιώνα με κριτικές για την όπερα.


Αναπόσπαστο μέρος των εκδηλώσεων θα αποτελέσει ειδική ξενάγηση στην ανανεωμένη μόνιμη αίθουσα «Αικατερίνη Κορνάρο».


Mε τη νέα του αυτή εκδήλωση, το Λεβέντειο Μουσείο αναβιώνει τον μύθο και την ιστορία της τελευταίας βασίλισσας της Κύπρου, Αικατερίνης Κορνάρο, μέσα από αφηγήσεις, προσλήψεις  και μουσικά αφουγκράσματα, από την ιδιαίτερη αυτή  εκτέλεση της όπερας, 200 χρόνια μετά την αρχική της εμφάνιση.


Το πρόγραμμα




  • Τρίτη 16 Ιουνίου 2015




18.30 – 19.30  Διάλεξη Άγγελ-Νικολάου Κονναρή «Μελοδραματικές προσλήψεις της ιστορίας: η Αικατερίνη Κορνάρο πάει στην Όπερα»


19:30 -20:00    Μικρή δεξίωση


20.00 – 20.45   Άριες από την όπερα «Η βασίλισσα της Κύπρου»




  • Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015




18.30 – 19.30     Ειδική ξενάγηση στην αίθουσα «Αικατερίνη Κορνάρο»


19:30 -20:00        Μικρή δεξίωση


20.00 – 20.45     Άριες από την όπερα «Η βασίλισσα της Κύπρου»


 


+ Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Tελευταία μέρα δήλωσης συμμετοχής Δευτέρα 15 Ιουνίου λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων στο τηλ. 22661475 και info@leventismuseum.org.cy


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ