Συναυλία από τη ΝΙΚΟ στη Στέγη Χορού Λευκωσίας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 16.6.2015

Μια συναυλία ιδιότυπης τραγουδοποιίας από την ΝΙΚΟ παρουσιάζεται την Κυριακή, 28 Ιουνίου, στη Στέγη Χορού Λευκωσίας, στον Άγιο Ανδρέα.


Δέκα εξαίρετοι μουσικοί συμπράττουν επί σκηνής στην πρώτη ολοκληρωμένη απόδοση του κύκλου τραγουδιών «ΝΙΚΟ» που συνέθεσε η Στέλλα Ν. Χρίστου:


Ο Παύλος Μιχαηλίδης στο βιολί, η Αische Wirsig στο κοντραμπάσο, ο Δημήτρης Γιασεμίδης στο φλάουτο και τρομπόνι, ο Ευάγγελος Χριστοδούλου στο φαγκότο, ο Nikola Janjic στο κλαρινέτο, η Έλλη Αλωνεύτου στα φωνητικά, η Στέλλα Ν. Χρίστου στα φωνητικά και κιθάρα, η Άντρια Νικοδήμου στο βιμπράφωνο, ο Αντώνης Αντωνίου στα ψηφιακά ηλεκτρονικά  και ο Γιάννης Αναστασάκης στα αναλογικά ηλεκτρονικά.


Οι συνθέσεις του κύκλου γράφτηκαν μεταξύ των ετών 2004 και 2009 και ολοκληρώθηκε το 2012  με ένα πολύγωνο.



Η Στέλλα Ν. Χρίστου γεννήθηκε το 1979 στο χωριό Ασκάς της επαρχίας Λευκωσίας της Κύπρου.


Στην ηλικία των 8 άρχισε μαθήματα πιάνου με τον δάσκαλο Μάριο Κυριάκου αφού ως τότε πρόλαβε την εξοικείωση με τα πλήκτρα κι έγραψε τα πρώτα της τραγούδια. Το 1997/8 μετέβη στην Αθήνα όπου και έζησε μέχρι το 2011/2.


Στα χρόνια αυτά, μεταξύ άλλων, σπούδασε στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το οποίο αποφοίτησε με κατεύθυνση την Ανθρωπολογία της Μουσικής, Κλασικό Τραγούδι με την σοπράνο Δέσποινα Κάτσαρη και Ανώτερα Θεωρητικά της μουσικής με το συνθέτη Δημήτρη Συκιά.


Εργάστηκε ως μουσικός σε διάφορες μουσικές σκηνές στην Αθήνα και την Κύπρο. Για τις ανάγκες του ερευνητικού μέρους των σπουδών της παρατήρησε, μελέτησε και κατέγραψε, μετά από διετή έρευνα, τις ανθρωπολογικές επιτελέσεις που αφορούσαν στο πεδίο του νυκτερινού μαγαζιού της Αθήνας.


Η επαφή της με την ανθρωπολογία επηρέασε τη συνθετική της δράση. Ηχητικές καταγραφές στο πεδίο, φωνές ανθρώπων και ήχοι αντικειμένων -καταστάσεων- δράσεων, άρχισαν να στήνουν ένα πολυετές αρχείο με ηλεκροακουστικές συνθέσεις γεμάτες κομμάτια από το παζλ της ανάγνωσης - στο βαθμό που είναι δυνατό - του μυστηρίου της ανθρώπινης ταυτότητας.


Από το 2012 ζει στη Λευκωσία και εργάζεται ως σερβιτόρα παράλληλα με τις συνθετικές και ερμηνευτικές της δράσεις σε φεστιβαλικές, εικαστικές και θεατρικές διοργανώσεις. Δεν σταμάτησε να γράφει, από τα παιδικά της χρόνια, ημερολογιακά σχεδόν ή και αναστοχαστικά. Κινείται εκτενώς συνθετικά στον χώρο της ελληνόφωνης τραγουδοποιίας δημιουργώντας ανοιχτές φόρμες μουσικής έκφρασης και λόγου. Συνέθεσε επίσης μουσική για ταινίες εμψύχωσης και βίντεο-τέχνης μικρού μήκους, για θέατρο και χορό.


NIKO_Poster

+ Την Κυριακή 28 Ιουνίου στις 21:00 στη Στέγη Χορού Λευκωσία [Παρθενώνος 25, Άγιος Ανδρέας - πρώην Πειραματική Σκηνή ΘΟΚ].


Προπώληση εισιτηρίων στο καφενείο Καλά Καθούμενα. Πληροφορίες τηλ. 99210688, 99454896 και Facebook Event


Την ευθύνη της διοργάνωσης της συναυλίας έχει η ομάδα α.κ.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ