Η Γιορτή της Μουσικής σε Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.6.2015

Τριάντα τρία χρόνια μετά την καθιέρωση της 21ης Ιουνίου ως Γιορτής της Μουσικής, η πρώτη μέρα του θερινού ηλιοστάσιου φέρνει μαζί της έναν από τους πιο πολυαναμενόμενους θεσμούς διεθνώς.


Στη χώρα μας, η Alliance Francaise Λεμεσού και το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου φροντίζουν ώστε το φιλόμουσο κοινό να μπορεί να γιορτάσει τη μουσική μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο σε τουλάχιστον εκατό άλλες χώρες. Κι αυτό χάρη στην ιδιαίτερη ευαισθησία των Γάλλων για τη συγκεκριμένη μέρα, την οποία εμπνεύστηκε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Ζακ Λανγκ το 1982.


Οι εκδηλώσεις στην Κύπρο θα ξεκινήσουν στις 19 Ιουνίου στην Πάφο και στη Λευκωσία και θα κορυφωθούν στις 21 Ιουνίου στη Λεμεσό.


Αρχή από Λευκωσία


Πρώτη, αν και μικρότερη σε κλίμακα, θα είναι η γιορτή που θα στηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 19 Ιουνίου μπροστά από το Γυμνάσιο Φανερωμένης, στην παλιά Λευκωσία.
Τη γιορτή, μια υπαίθρια μουσική συναυλία για πιάνο και φωνή, διοργανώνουν το Ινστιτούτο Πολιτισμού και ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde.


Ο Πλωτίνος Μικρομάτης στο πιάνο και οι Αγγελίνα Σωτηρίου, Μαρία-Λυδία Σέρβου και Μάριος Αλουπός στο τραγούδι θα παρουσιάσουν ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα με τραγούδια των Μ. Χατζιδάκι, Στ. Ξαρχάκου, Μ. Θεοδωράκη και Χ. Αλεξίου.


Η συναυλία ξεκινά στις 19:30.


Εδώ το event στο facebook.


Την Παρασκευή θα δοθεί και η πρώτη συναυλία του γαλλικού ροκ συγκροτήματος Manu Riviere, το οποίο φέρνουν στην Κύπρο η Alliance Francaise και το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου ειδικά για τη Μέρα Μουσικής. Το συγκρότημα θα δώσει μια συναυλία σε συνεργασία με το Πάφος2017 στο αμφιθέατρο του μεσαιωνικού κάστρου της πόλης, στις 20:30.


Σάββατο στα πάρκα


FETEDELAMUSIQUE_2015_aglantzia


Επόμενος σταθμός για τους Manu Riviere θα είναι το Δημοτικό Πάρκο Αγλαντζιάς το Σάββατο, 20 Ιουνίου. Το εν λόγω πάρκο επέλεξε το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου στη δεύτερη χρονιά συνεργασίας του με τον Δήμο Αγλαντζιάς [και εγκαταλείποντας τον Δήμο Λευκωσίας] για τη Γιορτή της Μουσικής.


Τη συναυλία των Manu Riviere θα ανοίξουν οι Zilla Project, μια τοπική μπάντα που παρουσιάζει τη δική της εκδοχή της μπλουζ και θεωρείται μια από τις κορυφαίες στο είδος της στη χώρα μας.


Η γιορτή στο Δημοτικό Πάρκο Αγλαντζιάς ξεκινά στις 20:00.




Την ίδια μέρα επέλεξε ο Δήμος Αγίου Αθανασίου για να γιορτάσει τη Μέρα Μουσικής και δη με ένα μεγάλο μουσικό συναπάντημα χορωδιών από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.


Οι χορωδίες θα σμίξουν το Σάββατο στο πάρκο της οδού Θεόφιλου Γεωργιάδη στις 19:00.


Και ανήμερα


Οι εκδηλώσεις για τη Γιορτή της Μουσικής θα κορυφωθούν την Κυριακή 21 Ιουνίου στη Λεμεσό: η Alliance Francaise έστησε ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιαστεί στην πλατεία του μεσαιωνικού κάστρου, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού.


Οι συναυλίες θα ξεκινήσουν στις 6 το απόγευμα, με πέντε τοπικές μπάντες να δίνουν το παρών τους: η αρχή θα γίνει με τους Yaf Youf που παίζουν ρεμπέτικα, θα ακολουθήσει στις 7 η Συμφωνική Ορχήστρα Λεμεσού, στις 8 οι Trio Frisson με soul και groove κομμάτια και οι Scarlett Echoes με ροκ και φανκ στις 9.




Στις 10 θα ανέβουν στη σκηνή οι Γάλλοι Manu Riviere ενώ στις 11 το βράδυ θα κλείσουν τη γιορτή οι Jazz do it duo με λούπες τζαζ.


Το μεσαιωνικό κάστρο θα φιλοξενήσει τον πυρήνα των εκδηλώσεων της Λεμεσού, ωστόσο στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν παράλληλα άλλες δύο εκδηλώσεις, σε κεντρικά σημεία της πόλης: στην πλατεία Σαριπόλου θα πραγματοποιηθεί τζαζ jam session και στην οδό Ελευθερίας 108 ρεμπέτικο jam session.


«Στόχος μας δεν είναι απλώς να καταστήσουμε γνωστή τη γαλλική γιορτή στην Κύπρο. Στόχος μας είναι επίσης η προώθηση των αξιόλογων Κυπρίων μουσικών που με τόσο ταλέντο και κέφι συμμετέχουν ενεργά στην πολιτιστική ζωή του τόπου και ομορφαίνουν την πρώτη βραδιά του καλοκαιριού με τις δικές τους μοναδικές μελωδίες», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές της Alliance Francaise Λεμεσού.


Εδώ το event στο facebook.


Όσο για τη Λευκωσία και το πώς γιορτάζει τη Μέρα Μουσικής, ο δήμος μπορεί να μη φροντίζει για τα δέοντα, ευτυχώς όμως υπάρχουν οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες: έτσι, για πρώτη χρονιά φέτος η Ουτοπία Κολεκτίβα, οι Pedestrian in the Roadway, το Magos Record Shop και το Καφενείο ο Πλάτανος στο Καϊμακλί συνεργάζονται για να γιορτάσουν τη Μέρα Μουσικής.


Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο εργαστήρι των Pedestrian in the Roadway (λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ 96, Καϊμακλί, απέναντι από το Καφενείο ο Πλάτανος) και θα περιλαμβάνουν μουσική από djs, σνακ, ποτά, παζαράκι με δίσκους και δραστηριότητες για παιδιά με το Music and Beyond KIDS από το εργαστήρι Προσωπικής Ανάπτυξης.


Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 5 το απόγευμα και θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα.


Εδώ το event στο facebook.


+ Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ