Στην τελική ευθεία το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 18.6.2015

Στη μνήμη του Χριστάκη Γεωργίου, ενός ξεχωριστού ανθρώπου του θεάτρου και της λογοτεχνίας ο οποίος απεβίωσε τον Ιούλιο 2014, είναι αφιερωμένο το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος.


Ο Χριστάκης Γεωργίου υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) -το οποίο διοργανώνει κάθε χρόνο το φεστιβάλ- και πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου από το 1983 μέχρι το 2011. Ήταν, δε, ένας από τους πρωτεργάτες του φεστιβάλ το οποίο στήριξε με ζήλο στη διάρκεια της προεδρίας του και συνέβαλε τα μέγιστα στην εδραίωση και εξέλιξή του.


«Η αφιέρωση αυτή αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής», ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ο νυν πρόεδρος του ΚΚΔΙΘ, Γιώργος Νεοφύτου.


Από 1η Ιουλίου


Το φετινό φεστιβάλ, το οποίο προσελκύει το ενδιαφέρον των θεατρόφιλων αλλά και καλλιτεχνών και ομάδων που ασχολούνται με το είδος του αρχαίου ελληνικού δράματος σε διεθνές επίπεδο, θα σηκώσει αυλαία την 1η Ιουλίου με μια κυπριακή παραγωγή: πρόκειται για τη «Μήδεια», την οποία θα παρουσιάσουν ως συμπαραγωγή το Θέατρο Ένα και το Θέατρο Versus.


«Ο θεατρικός χάρτης της Κύπρου θα διανθιστεί και φέτος τον Ιούλιο με παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος, από θεατρικά σχήματα εντός και εκτός Κύπρου», ανέφερε παίρνοντας τον λόγο ο εκτελεστικός διευθυντής του ΚΚΔΙΘ, Χρίστος Γεωργίου.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ αποτελείται από πέντε θεατρικές παραγωγές από την Κύπρο, τη Σερβία, την Ισπανία και το Ισραήλ. Οι παραστάσεις θα δοθούν στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και -για πρώτη φορά φέτος- στο Αμφιθέατρο «Το Σκαλί» Αγλαντζιάς και όχι στο Αμφιθέατρο της Σχολής Τυφλών, όπως γινόταν μέχρι τώρα.


Πρώτα η ποιότητα


«Ποιότητα έναντι της ποσότητας», τόνισε ο κ. Γεωργίου, προλαβαίνοντας και τα σχόλια σχετικά με τη μείωση -κατά μία- των παραγωγών σε σχέση με πέρυσι.


Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι παρά τον μειωμένο προϋπολογισμό, οι διοργανωτές κατάφεραν και φέτος να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα πιστό στους στόχους τους, με καθόλου μειωμένη την ποιότητά του. Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε, εξάλλου, πως το φεστιβάλ διακρίθηκε πρόσφατα με την ευρωπαϊκή αναγνώριση EFFE Label 2015-2016 και έχει καθιερωθεί ως ένας ξεχωριστός πολιτιστικός θεσμός με διεθνή εμβέλεια.


«Δύναμη μαγική»


Η έναρξη του φεστιβάλ θα δοθεί στην Πάφο, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017, όπως «υπενθύμισε» ο διευθυντής των Πολιτιστικών υπηρεσιών, Παύλος Παρασκευάς, σημειώνοντας ακόμη ότι «στις μέρες μας το αρχαίο δράμα αντικρίζεται ως πολιτιστική δημιουργία που υπερβαίνει τα χρονικά και τοπικά όριά του, στοχεύοντας στην εξύψωση της κοινωνίας».


Ο φιλόλογος και ποιητής Ανδρέας Χατζηθωμάς, μέλος του δ.σ. του Οργανισμού Πάφος2017, ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την απόφασή τους να εντάξουν τις παραστάσεις του φεστιβάλ -για δεύτερη χρονιά- στο επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πάφος2017, σημειώνοντας: «Ο υψηλός λόγος στην αρχαία τραγωδία είναι δύναμη μαγική».


Στο μεταξύ, το φεστιβάλ στηρίζει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού. Στη συνέντευξη Τύπου ήταν παρούσα η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΚΟΤ, Αννίτα Δημητριάδου, η οποία ανέφερε ότι «η φιλοξενία πρωτοποριακών σύγχρονων παραστάσεων αρχαίου δράματος, η διεύρυνση του κοινού σε ντόπιους αλλά και ξένους θεατές με τον υπερτιτλισμό των παραστάσεων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και η διάθεση βήματος προβολής της σύγχρονης κυπριακής θεατρικής δημιουργικότητας, αποτελούν μόνο μερικά από τα επιτεύγματά του».



To Πρόγραμμα


medea_ena_versus




  • «Μήδεια» του Ευριπίδη, Θέατρο ΕΝΑ-Versus, Κύπρος




- Τετάρτη 1 Ιουλίου - Αρχαίο Ωδείο Πάφου [επίσημη έναρξη Φεστιβάλ]
- Παρασκευή 3 Ιουλίου - Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
- Κυριακή 12 Ιουλίου- Αμφιθέατρο «το σκαλί»


antigoni_serbia



  • «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου, Σερβία




- Δευτέρα 6 Ιουλίου - Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
- Τρίτη 7 Ιουλίου - Αρχαίο Θέατρο Κουρίου


irini_yiolandachristodoulou



  • «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, Θεατρική Ομάδα Γιολάντας Χριστοδούλου, Κύπρος




- Παρασκευή 10 Ιουλίου - Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
- Τρίτη 14 Ιουλίου - Αρχαίο Ωδείο Πάφου
- Πέμπτη 16 Ιουλίου - Αμφιθέατρο «το σκαλί»


ippolitos_spain



  • «Ιππόλυτος» βασισμένο στον Ευριπίδη, Induo Teatro Producciones, Ισπανία




- Κυριακή 19 Ιουλίου - Αρχαίο Ωδείο Πάφου
- Τρίτη 21 Ιουλίου - Αμφιθέατρο «το σκαλί»


electra_israel



  • «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, Θέατρο CAMERI Τελ Αβίβ, Ισραήλ




- Τρίτη 28 Ιουλίου - Αρχαίο Ωδείο Πάφου
- Πέμπτη 30 Ιουλίου - Αμφιθέατρο «το σκαλί»

+ Εισιτήρια προς 10 και 5 ευρώ (μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι) / Δωρεάν για μέλη ΚΚΔΙΘ και άτομα ΑμεΑ. Προπώληση από τα περίπτερα SOEASY παγκύπρια, το περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο και διαδικτυακά στο www.SoldoutTickets.co.cy.


Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21:00 και συνοδεύονται από ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.


Δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία από τη Λευκωσία για τις παραστάσεις της «Αντιγόνης» στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 6 και 7 Ιουλίου. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλ. 70002414 μέχρι 3 Ιουλίου 2015.


ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: H Έρικα Μπεγιέτη θα είναι η «Μήδεια» στην πρώτη παραγωγή αρχαίου δράματος από τα θέατρα Ένα και Versus, που θα σηκώσει την αυλαία του φεστιβάλ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ