Inflating the public: Pop-up event στη Λευκωσία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 19.9.2014

Πέντε εγκαταστάσεις σε πέντε τοποθεσίες της Λευκωσίας παρουσιάζει ο μη κυβερνητικός οργανισμός Urban Gorillas, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. 


Οι παρουσιάσεις θα γίνουν το τριήμερο 19, 20, 21 Σεπτεμβρίου στην πόλη της Λευκωσίας, από τις 18:00 μέχρι τις 21:00.


Πρόκειται για ένα pop-up event το οποίο πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημερίδας του εργαστηρίου Inflating the Public με τη συμμετοχή του προσκεκλημένου Ιταλού εμπειρογνώμονα εφήμερων φουσκωτών κατασκευών Daniele Mancini: οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν τις κατασκευές τους σε πέντε διαφορετικές τοποθεσίες στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας.


Το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί τις διαδραστικές εγκαταστάσεις για τρία συνεχόμενα βράδια. Το Inflating the Public  αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου έργου του Green Urban Lab (GUL), πρότζεκτ που χορηγείται από τα Νορβηγικά και ΕΕΑ κονδύλια.


«Τα φουσκωτά αυτά αναφύονται ως προσωρινές χωρικές κατασκευές που αλλάζουν τη χρήση και την αντίληψη των υφιστάμενων αστικών χώρων», ανέφερε ο Γιώργος Χατζηχρίστου, ένας από τους εκπαιδευτές του εργαστηρίου στο Ερευνητικό Κέντρο Αρχιτεκτονικής.


inflating_the_public2

«Οι φουσκωτές  κατασκευές δημιουργούν χαμηλού κόστους εφήμερα κι ευέλικτα έργα, που μπορούν να ξεφυτρώσουν ως ‘pop ups’ σε αστικά τοπία φέρνοντας έτσι νέα αισθητική και ενέργεια σε δημόσιους χώρους που συχνά παραμένουν αχρησιμοποίητοι, εγκαταλειμμένοι και ξεχασμένοι» αναφέρει η Βερόνικα Αντωνίου, Creative Director των Urban Gorillas.


Οι φουσκωτές κατασκευές έχουν ως σκοπό να κινήσουν την προσοχή και περιέργεια του κοινού, να το καλέσουν να ζήσει μια νέα δημόσια εμπειρία από κιναισθητικές, ηχητικές και οπτικές και άλλες διαδραστικες εμπειρίες από χαλαρωτικές στιγμές με τσάι δυόσμου και ναργιλέ στην πλατεία Χαμάμ, μέχρι το παιγνίδι των ορίων και την περιπέτεια της mAlice in Bufferland στο εσωτερικό της Βιβλιοθήκης Φανερωμένης.


Στην Παλιά Αγορά θα διαδραματίζεται ένα παιγνίδι ιδιωτικών χώρων μέσα στο χώρο της πολυπληθούς αγοράς, και μια διαδραστική εξερεύνηση στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο 'Ο ΥΠΝΟΣ'.


Στη Στοά Ταρσή μια σειρά από κυλινδρικές φουσκωτές κατασκευές θα δημιουργήσουν μια ιδιαίτερη διαδρομή εξερεύνησης όπου για να φτάσει κάποιος την άλλη άκρη της στοάς, θα αφήσεις ίχνη στο πέρασμα, τα οποία θα χαρτογραφηθούν ως μέρος της επέμβασης στο χώρο.


Οι συμμετέχοντες στις ομάδες που δημιούργησαν τις εγκαταστάσεις είναι φοιτητές και πρόσφατοι απόφοιτοι Αρχιτεκτονικής που θα ξεναγήσουν το κοινό προσφέροντας απαντήσεις σε τυχόν ερωτήσεις.


Inflating the Public: τοποθεσίες των εγκαταστάσεων στη Λευκωσία:


Serenitybubbles / Πλατεία Χαμάμ


In & Between Dreams: Hotel Ypnos / Κοντά στο Χαράτσι- οδός Λυδίνης


TheAgoraphicStorm / Παλιά Αγορά


mAliceinBufferland / Κυπριακή Βιβλιοθήκη Φανερωμένης


Traces / Στοά Ταρσή


Και ο χρήσιμος χάρτης:


inflating_the_public4
Οι Urban Gorillas είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός [ΜΚΟ] που εδρεύει στη Λευκωσία, διοικείται από μια διεπιστημονική ομάδα ενθουσιώδη για την αστική ανάπτυξη και οραματίζεται υγιείς και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς πόλεις. Η ομάδα συστήθηκε το 2013 για να δημιουργήσει έργα και δραστηριότητες που φέρνουν νέα ενέργεια και να εμπνέουν την αλλαγή, ιδιαίτερα σε αστικές δημόσιους χώρους.


Το Inflating the Public πραγματοποιείται στο πλαίσιο του project Green Urban Lab (GUL), το οποίο επωφελείται από κονδύλι που προέρχεται από την Ισλανδία, Liechstenstein και τη Νορβηγία μέσω των Νορβηγικών κονδυλίων και κονδυλίων της ΕΕΑ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ