Προβολή ντοκιμαντέρ "Τσιμεντογραφία" στο Ίδρυμα Σεβέρη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 13.7.2015

Προβάλλεται στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών & Έρευνας Ίδρυματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη το ντοκιμαντέρ του Νικόλα Ιορδάνου και της Σύλβιας Νικολαΐδου με τίτλο "Τσιμεντογραφία".


Η Τσιμεντογραφία είναι ένα ντοκιμαντέρ για μια μορφή τέχνης, η οποία φέρει Κυπριακή ταυτότητα. Από την γέννηση της ιδέας πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί, στη δημιουργία του καλουπιού πολυστερίνης, στον εορτασμό ενός τελειωμένου έργου, το ντοκιμαντέρ αυτό ακολουθεί τον Κώστα Οικονόμου για πάνω από τρία χρόνια και δίνει μια εσωτερική ματιά στην τεχνική της τσιμεντογραφίας μέσα από την δημιουργία των πιο πρόσφατων έργων του. Ο Κύπριος εικαστικός Χριστόφορος Σάββα ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με την τσιμεντογραφία ως μορφή τέχνης τη δεκαετία του 60' και ο ενενηντάχρονος Κώστας Οικονόμου την συνεχίζει μέχρι σήμερα.


Παρόλο που πολλά έργα τσιμεντογραφίας κοσμούν πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στην Κύπρο, πολύ λίγα πράγματα ήταν γνωστά για την ύπαρξη και την μεθοδολογία της τεχνικής αυτής.


Επειδή η τεχνική αυτή γεννήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν δεν είχε καν όνομα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Κώστα Οικονόμου να την ονομάσει, δημιουργώντας έναν καινούργιο όρο. Με αυτό τον τρόπο άνοιξε τον δρόμο για να παρουσιαστεί η τσιμεντογραφία στον υπόλοιπο κόσμο. Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων του Ντοκιμαντέρ, αρκετοί νεαροί καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τεχνική αυτή και να αρχίσουν να πειραματίζονται και να δημιουργούν τα δικά τούς έργα από τσιμέντο και πολυστερίνη. Το Ντοκιμαντέρ αυτό έγινε ο λόγος στο να έρθουν κοντά δυο πολύ διαφορετικές γενιές καλλιτεχνών και τούς βοήθησε να καταλάβουν ότι τα κοινά που έχουν μεταξύ τους είναι πολύ περισσότερα απ’ όσο νόμιζαν προηγουμένως.




cementography film still 1


cementography film still 2


cementography film still 3 jpg


New Image 2

+ Η προβολή του ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Ιουλίου 2015 στις 8.30 μ.μ. στο Ίδρυμα Σεβέρη στην οδό Ερμού 285 στη Λευκωσία. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο καλλιτέχνης Κώστας Οικονόμου για να συζητήσει με το κοινό μετά το τέλος της προβολής. Για περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες  www.cementography.net και www.facebook.com/events/1420777178251388

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ