7ο Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος /2-12 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 26.8.2015

Το 7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΦΑΡΟΣ, το οποίο διοργανώνεται μεταξύ 2 και 11 Οκτωβρίου 2015 στο The Shoe Factory στη Λευκωσία, έχει ως στόχο να αντιπαραβάλει τη σύγχρονη μουσική με μουσική που γράφτηκε στο παρελθόν, ούτως ώστε ο ακροατής να μπορεί να ακολουθήσει την ιστορική συνοχή της μουσικής εξέλιξης, να κατανοήσει απόλυτα τις διάφορες διεργασίες, και ως εκ τούτου να εκτιμήσει και να απολαύσει πραγματικά το τελικό αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει τέσσερις μοναδικές συναυλίες, οι οποίες θα συνοδεύονται παράλληλα από πολλές άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες όπως προβολές σχετικών ντοκιμαντέρ, διαλέξεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια.


Το 7ο Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος σηκώνει αυλαία την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015 με μια συναυλία από το διεθνούς φήμης σύνολο κρουστών Slagwerk Den Haag (SDH) από την Ολλανδία. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα ασυνήθιστο σύνολο κρουστών, μιας και το SDH αφενός μεν ερμηνεύει καθιερωμένα έργα του ρεπερτορίου σε συμβατικά κρουστά όργανα, αφετέρου αυτοσχεδιάζει σε μη-συμβατικά κρουστά που φτιάχνονται από αντικείμενα της καθημερινότητας και υλικά όπως πορσελάνη, γυαλί και μοντέλα τρισδιάστατης εκτύπωσης.


2 Oct concert - Percussion Group SDH 2

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 , το Φεστιβάλ παρουσιάζει ακόμα ένα διαπρεπές μουσικό σύνολο – το Het Collectief από το Βέλγιο, το οποίο έχει κερδίσει διεθνή φήμη για το επίπεδο των ερμηνειών του αλλά και για τους τολμηρούς συνδυασμούς των προγραμμάτων του σε σύγχρονο και κλασικό ρεπερτόριο. Η συναυλία των Het Collectief στην Κύπρο θα επικεντρωθεί σε δύο σημαντικά έργα που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα: Την Πρώτη Συμφωνία Δωματίου του Άρνολντ Σαίνμπεργκ – ένα έργο που γράφτηκε το 1906, περί τα τέλη της πρώτης του δημιουργικής περιόδου όταν ακόμα ο Σαίνμπεργκ συνέθετε πιο τονικά του αριστουργήματα όπως το Verklärte Nacht. Αυτή θα είναι και η πρώτη Παγκύπρια εκτέλεση της Συμφωνίας Δωματίου, πάνω από 100 χρόνια μετά τη σύνθεσή της. Το δεύτερο μεγάλο έργο που θα ερμηνεύσουν οι Het Collectief, επίσης σε Παγκύπρια πρεμιέρα, είναι το δυναμικό και θορυβώδες Workers Union του Λούις Αντρίσεν το οποίο γράφτηκε κατά τη δεκαετία του 1970 και φανερώνει τον πολιτικό ιδεαλισμό του συνθέτη και την αντίστασή του στο κατεστημένο. Το πρόγραμμα των Het Collectief θα περιλαμβάνει επίσης έργα των Kaija Saariaho, Χριστίνας Αθηνοδώρου και Χάρη Σοφοκλέους.




4 Oct concert - Het Collectief Quintet 1

Η τρίτη συναυλία του Φεστιβάλ, την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015 , παρουσιάζει τον εξαιρετικό, και ιδιαίτερα αγαπητό στο Κυπριακό κοινό, βιολονίστα Peter Sheppard Skaerved ο οποίος θα ενώσει τις δυνάμεις του με την Carly Lake / Κόρνο και τον Roderick Chadwick / Πιάνο σε δύο από τα σπουδαιότερα έργα που γράφτηκαν ποτέ για τον συγκεκριμένο συνδυασμό οργάνων: Τα Τρίο για Κόρνο των Γιοχάνες Μπραμς και Γκιέργκι Λίγκετι. Το βαθιά νοσταλγικό Τρίο για Κόρνο του Μπραμς γράφτηκε το 1865 όταν ο συνθέτης θρηνούσε ακόμα τον πρόσφατο θάνατο της μητέρας του. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα από τα πιο στοχαστικά, μελαγχολικά και τρυφερά έργα μουσικής δωματίου. Πάνω από έναν αιώνα αργότερα, η ανεπίσχετη αναζήτηση του Λίγκετι για νέες συνθετικές φόρμες και τρόπους έκφρασης, η οποία ερχόταν συχνά σε αντίθεση με τις διάφορες τάσεις της αβάν-γκαρντ του 20ου αιώνα, τον οδήγησε στη σύνθεση του δικού του Τρίο για Κόρνο. Το έργο, που γράφτηκε για τους εορτασμούς της 150ης επετείου από τη γέννηση του Μπραμς, ήταν εμπνευσμένο από το αριστουργηματικό Τρίο του Μπραμς και έφερε τον επεξηγηματικό τίτλο Hommage à Brahms. Η συναυλία θα περιλαμβάνει επίσης έργα των Ολιβιέ Μεσσιάν, Ντέιβιντ Γκόρτον και της νεαρής Κύπριας συνθέτριας Μαρίας Αβραάμ. Μετά τη συναυλία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να κινηθεί στον εξωτερικό χώρο του The Shoe Factory όπου θα ακολουθήσει εκτέλεση του La Lontananza Nostalgica Utopica Futura για βιολί και μαγνητοταινία του Λουίτζι Νόνο.




6 Oct concert - Peter Sheppard Skaerved - violin

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015  με την Παγκύπρια πρεμιέρα του συγκλονιστικού έργου του Φρέντερικ Ζέφσκι, The People United Will Never Be Defeated! Έχοντας παραλληλιστεί με τις Παραλλαγές Ντιαμπέλι του Μπετόβεν, το έργο του Ζέφσκι, διάρκειας μιας περίπου ώρας, αποτελεί έναν άθλο του πιανιστικού ρεπερτορίου που σπάνια εκτελείται ζωντανά. Αποτελείται από 36 παραλλαγές πάνω στο δημοφιλές εμβληματικό τραγούδι της Χιλής El pueblo unido jamás será vencido (Οι άνθρωποι ενωμένοι ποτέ δεν θα ηττηθούν), το οποίο συμβόλιζε μια άμεση διαμαρτυρία κατά του φασιστικού πραξικοπήματος που είχε ανατρέψει την κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε δύο χρόνια νωρίτερα. Το έργο θα ερμηνεύσει ο Robin Green – ένας από τους πιο ταλαντούχους πιανίστες της νέας γενιάς, ο οποίος έχει ήδη εμφανισθεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης και έχει δώσει ρεσιτάλ στις σημαντικότερες συναυλιακές αίθουσες ανά το παγκόσμιο.




11 Oct concert - Robin Green - piano 1


Πληροφορίες: Ίδρυμα Τεχνών Φάρος Τηλ. (+357) 22-663871 / www.pharosartsfoundation.org


Εισιτήρια: Ελεύθερη Είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις, εκτός για τις Συναυλίες 2, 4, 6 & 11 Οκτωβρίου: €10


Όλες οι συναυλίες ξεκινοούν στις 8.30μμ


Από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.pharosartsfoundation.org / Τηλ. 9666-9003 (Δευ-Παρ 10:00πμ-3:00μμ)


Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες: Το Φεστιβάλ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, διοργανώνει έναν μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων οι οποίες θα είναι ανοιχτές στο κοινό.Περισσότερες πληροφορίες στο Ίδρυμα Τεχνών Φάρος.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ