Οι κυπριακές ταινίες του ISFFC 2015

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 16.10.2015

Σχεδόν 100 ταινίες προβάλλονται στο φετινό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου το οποίο σηκώνειαυλαία το Σάββατο 17 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο.


Από αυτές τις εκατό, οι 12 έχουν κυπριακή ταυτότητα και διεκδικούν τα βραβεία του Εθνικού Διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ. Θα κριθούν, δε, από διεθνείς επαγγελματίες του κινηματογράφου: τον σκηνοθέτη και παραγωγό ταινιών Μπρούνο Κόπολα [με το ‘βαρύ’ επίθετο καθώς προέρχεται κι αυτός από την γνωστή οικογένεια σκηνοθετών], την παραγωγό και καλλιτεχνική διευθύντρια του Maisha Film Lab for East Africans Fibby Kioria, την παραγωγό και επιμελήτρια του Κέντρου Τεχνών του Χονγκ Κονγκ Teresa Kwong, τον Αιγύπτιο κριτικό κινηματογράφου Sherif Awad και τον «δικό μας», Κύπριο σκηνοθέτη και παραγωγό Σάιμον Φαρμακά.


Τουλάχιστον μία από αυτές τις κυπριακές ταινίες θα προβάλλεται κάθε μέρα στη διάρκεια του φεστιβάλ [με εξαίρεση την τελευταία μέρα], δίνοντας στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την τοπική παραγωγή στον χώρο του κινηματογράφου.


17 Οκτωβρίου


Η αρχή θα γίνει με την ταινία «Δεν θα γεράσουμε ποτέ», του Σπύρου Χαραλάμπους, κατά την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, στις 17 Οκτωβρίου.




FOREVER YOUNG1

Είναι η δεύτερη φορά που ταινία του Χαραλάμπους συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου. Παρουσίασε την ταινία «Άννα» το 2012 με την οποία, μάλιστα, απέσπασε το 1o Βραβείο του Εθνικού Διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ.


Αυτή τη φορά, ο σκηνοθέτης παρουσιάζει την ταινία «Δεν θα γεράσουμε ποτέ», στην οποία μέσα σε 21 λεπτά τοποθετημένα ανάμεσα στην τελευταία νύχτα του Αυγούστου και την πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη. Ο Νίκος θα κάνει έρωτα για πρώτη φορά. Η Μαρία θα ξεκινήσει την καινούρια της ζωή. νύχτα που φεύγει ο Αύγουστος, ο Νίκος θα κάνει έρωτα για πρώτη του φορά. Όταν ξημερώσει ο Σεπτέμβρης, η Μαρία θα ξεκινήσει την καινούργια της ζωή.


18 Οκτωβρίου


Δύο κυπριακές ταινίες θα προβληθούν κατά την δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, στις 18 Οκτωβρίου.
Η πρώτη έχει τίτλο «Προκαταβολή» και την υπογράφει ο Μάριος Πιπερίδης, ο οποίος κέρδισε τις εντυπώσεις στο ίδιο φεστιβάλ το 2013, αποσπώντας τρία βραβεία για την ταινία του Τhe Immortalizer, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας.


DOWNPAYMENT

Η ταινία The Immortalizer ήταν τοποθετημένη στην Κύπρο του 1870 και είχε ως θέμα έναν πατέρα που ταξιδεύει μέσα στη νύχτα για να βρει τον άνθρωπο που θα χαρίσει στην κόρη του την αθανασία.Στη νέα του ταινία, ο Μάριος Πιπερίδης «επιστρέφει» στη σύγχρονη εποχή και με πρωταγωνιστή ξανά τον ηθοποιό Γιάννη Κόκκινο[όπως και στο The Immortalizer], παρουσιάζει την ιστορία ενός ανθρώπου ο οποίος στην προσπάθειά του να βρει έναν τρόπο να αλλάξει τη μονότονη ζωή του και να υλοποιήσει τα επιχειρηματικά του όνειρα, θα βρεθεί μπροστά σε ένα δίλημμα.


2-1000 ΛΕΞΕΙΣ

Την ίδια μέρα θα προβληθεί η ταινία του Ανδρέα Κυριάκου «Μεταμεσονύχτια Γραμμή», ένα θρίλερ με υπερφυσικά στοιχεία. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Χριστόδουλος Μαρτάς [είναι η τρίτη φορά που ηθοποιός και σκηνοθέτης συνεργάζονται: προηγήθηκε η ταινία Whispers, 2013 και ακολούθησε η Mountain Below, 2014. Η «Μεταμεσονύχτια Γραμμή» συμπληρώνει μια τριλογία]. Σε αυτή την ταινία, ένας εγκληματίας παριστάνει τον οδηγό ταξί στην προσπάθειά του να καλύψει τα ίχνη του. Ωστόσο ο πρώτος πελάτης της μεταμεσονύχτιας γραμμής του ανατρέπει τα σχέδια...


19 Οκτωβρίου


Στις 19 Οκτωβρίου θα προβληθούν τρεις κυπριακές ταινίες.


Η πρώτη ταινία έχει τίτλο «Out of Sight» και θα ανοίξει την τρίτη μέρα του φεστιβάλ. Πρόκειται για μια πεντάλεπτη μόλις ταινία σε σκηνοθεσία των Χριστίνας Γεωργίου και David Hands, με θέμα την επίσκεψη σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι, όταν ξαναξυπνούν μνήμες από μια μέρα των Χριστουγέννων. Αυτή είναι η μια από δύο ταινίες που θα προβληθούν στο φεστιβάλ όπου πρωταγωνιστεί ο Αντώνης Κατσαρής. Ο βραβευμένος ηθοποιός πρωταγωνιστεί και στην ταινία Austerity, του Ρένου Γάβρη [δες κάτω].


OUT OF SIGHT

Δεύτερη ταινία της ημέρας από την Κύπρο είναι η νέα -πολύ μικρή- ταινία του Μιχάλη Χαπέσιη, σκηνοθέτη των ταινιών μικρού μήκους Resurrection [2006] και Schmuck! [2014] και της μεγάλου μήκους «Δείπνο με τις αδελφές μου» [2011].
Στην ταινία «EX», και μέσα σε δύο μόλις λεπτά, ο Χαπέσιης παρουσιάζει μια ταινία νουάρ με θέμα τον ανεκπλήρωτο έρωτα. Ένας πρώην αναπολεί την πρώην του κοιτάζοντας μια φωτογραφία με το νέο της αγόρι…


ΕΧ

Η τρίτη μέρα του φεστιβάλ θα κλείσει με την ταινία του Γιώργου Κυριάκου [τον γνωρίσαμε ως ηθοποιό στο δυναμικό του ΘΟΚ] Cιδεrελλα’s Story. Στην δεκάλεπτη αυτή ταινία, την πρώτη του Γιώργου Κυριάκου, παρακολουθούμε την παράλληλη ιστορία της Σταχτοπούτας [Ciderella] και της CIΔEREΛΛA. Η Σταχτοπούτα θέλει να πάει στο παλάτι. Η CIΔEREΛΛA πρέπει να πάει στο παλάτι.Τα τακούνια της Σταχτοπούτας είναι ένα μαγικό δώρο, ενώ ο νάρθηκας της CIΔEREΛΛA ένα αναγκαίο κακό. Τα φοράνε και οι δύο με περηφάνια, πάνε και οι δυο στο χορό.


CINDERELLA

20 Οκτωβρίου


Στις 20 Οκτωβρίου θα προβληθεί η 13λεπτη ταινία του Στέλιου Καμμίτση με τίτλο «Κατηφόρα». Αυτή είναι η πρώτη μικρού μήκους ταινία του Καμμίτση, ο οποίος ξεκίνησε την πορεία του στον χώρο λίγο… ανορθόδοξα, παρουσιάζοντας πρώτα μεγάλου μήκους ταινία, τα «Κωλόπαιδα», η οποία μάλιστα είχε σημαντική φεστιβαλική πορεία.




DOWNHILL

Στην «Κατηφόρα», παρακολουθούμε έναν άντρα και μια γυναίκα μια ηλιόλουστη μέρα του Σεπτέμβρη, καθώς εκείνη κατεβαίνει τη μεγάλη κατηφόρα του νησιού σέρνοντας τη βαλίτσα της και εκείνος σταματάει με το αμάξι και την παίρνει μαζί του. Καθώς κατεβαίνουν προς το λιμάνι, τα κομμάτια της ιστορίας ένα ένα συμπληρώνονται, ενώ τα νέα, που τόσο την έχουν αναστατώσει, αποκαλύπτονται. Πάντως, ένα πράγμα είναι σίγουρο: ό,τι και να συνέβη νωρίτερα, δεν πρέπει να το μάθει κανείς.


Με την ταινία κινουμένων σχεδίων «Αγρινούι» θα κλείσει η τέταρτη μέρα του φεστιβάλ. Δημιουργία του Αλέξη Χαβιάρα, η ταινία εστιάζει σε μια νεαρή φοράδα που επισκέπτεται την Κύπρο για να λάβει μέρος σε αγώνες. Δεν φτάνει η απογοήτευση από την αποτυχία, έρχεται σε ρήξη και με τον πατέρα της. Εγκαταλείπει τον Ιππόδρομο και περιπλανώμενη θα γνωρίσει νέους φίλους που θα την βοηθήσουν να επανακτήσει το χαμένο της κουράγιο. Οι διάλογοι είναι γραμμένοι στην κυπριακή διάλεκτο ενώ θα δείτε στη διάρκεια των 19 λεπτών αυτού του animation αρκετά χωρόσημα της Κύπρου.




AGRINOUI

21 Οκτωβρίου


Στις 21 Οκτωβρίου θα προβληθεί η ταινία «Denemeler» [RandomAttempts], των Vasvi Çiftcioğlu καιDoğus Özokutan. Μέσα σε οκτώ λεπτά, η ταινία θέτει μια σειρά από βασικά ερωτήματα, μεταξύ των οποίων ίσως το αρχαιότερο και πιο σημαντικό: γιατί ζούμε; Γιατί συνεχίζουμε να ζούμε; Έχουμε το δικαίωμα να νιώθουμε δυστυχισμένοι με τη ζωή μας ακόμη κι αν έχουμε εκπληρώσει τον ρόλο που μας ανέθεσε η κοινωνία μας; Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Αϊλά, η οποία θεωρεί πως δεν είναι όλα καλά στη ζωή κάποιου απλά και μόνο επειδή… δεν έχει προβλήματα. Η μονότονη ζωή της ιδίας είναι αρκετός λόγος για την αυτοχειρία. Το πρόβλημα εν προκειμένω είναι πως οι προσπάθειές της να αφαιρέσει την ζωή της είναι προς το παρόν αποτυχημένες.




DENEMLER

Την ίδια μέρα θα προβληθεί και η ταινία της Αλεξάνδρας Ματθαίου με τίτλο «Ανοράκ».Η Μαρίνα Αργυρίδου πρωταγωνιστεί σε αυτή την ταινία όπου ένα κορίτσι συναντά ένα αγόρι σε μια πόλη χωρίς γεωγραφική ταυτότητα και ζωή. Το κορίτσι δεν έχει σπίτι, ούτε και το αγόρι. Για εκείνον, η καθημερινότητα στο δρόμο είναι μια μποέμ περιπέτεια με ημερομηνία λήξης. Για εκείνη, η κάθε ημέρα που περνάει είναι η βασανιστική υπενθύμιση μιας αδιέξοδης πορείας ζωής. Το καταφύγιο του είναι οι λέξεις, και μόνη, δική της βεβαιότητα, ένα φθαρμένο κίτρινο ανοράκ παντός καιρού.


ANORAK

22 Οκτωβρίου


Η προβολή κυπριακών ταινιών ολοκληρώνεται στις 22 Οκτωβρίου, ημέρα Πέμπτη, με δύο ταινίες: η πρώτη έχει τίτλο «Austerity», γυρίστηκε στην Αθήνα και έχει ως θέμα την διατήρηση της αξιοπρέπειας ενός ανθρώπου στην ελληνική οικονομική κρίση. Εμπνευσμένη από την αυτοκτονία του συνταξιούχου Δημήτρη Χριστούλα στην πλατεία Συντάγματος το 2012, η ταινία παρακολουθεί την προσωπική επανάσταση του πρωταγωνιστή της [Αντώνης Κατσαρής] ενάντια στα σκληρά μέτρα λιτότητας. Αυτή είναι η πρώτη ταινία του Ρένου Γάβρη και έχει διάρκεια 15 λεπτών.




AUSTERITY

Τελευταία ταινία για την φετινή έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου είναι η «Μπούμερανγκ», του Χρίστου Νικολάου. Πρόκειται για την πρώτη ταινία του Νικολάου, με θέμα την εναλλακτική λύση που ζητά ο Αντρέας για να απαλλαγεί από την γυναίκα του. Εισβάλλει στη ζωή του ο Φοίβος, «προτείνοντας του» τη φαινομενικά ιδανική λύση που σύντομα όμως γυρίζει μπούμερανγκ για τον ίδιο. Είναι η δεύτερη ταινία στην οποία συμμετέχει ο ηθοποιός Γιάννης Κόκκινος. Όπως προαναφέρθηκε, ο ίδιος πρωταγωνιστεί και στην ταινία του Μάριου Πιπερίδη «Προκαταβολή».


BOOMERANG

+ Το φεστιβάλ σηκώνει αυλαία στις 17 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 23 Οκτωβρίου με την τελετή απονομής των βραβείων. Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Εξασφαλίστε τις θέσεις σας στο ταμείο του θεάτρου, τηλ. 777777745. Περισσότερες πληροφορίες και ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ στο www.isffc.com.cy και www.rialto.com.cy.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ