Τα κλικ του Σεφέρη στην Κύπρο του 1953

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.11.2015

Σαν σήμερα το 1953, ο Γιώργος Σεφέρης πραγματοποίησε το πρώτο του [από τρία] ταξίδι στην Κύπρο.


Μετά από μια σειρά μετακινήσεων ως διπλωμάτης, ο Σεφέρης έφτασε μάλλον τυχαία στην Κύπρο στις 6 Νοεμβρίου 1953. Είχαν προηγηθεί ταξίδια στην Τουρκία, το Λονδίνο, τον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Ιορδανία, μέσα σε διάστημα δύο μόλις χρόνων.

Ο ποιητής ήταν καταβεβλημένος.

Στην Κύπρο «ξαναβρίσκει απροσδόκητα τη χαμένη πατρίδα του», σημειώνει στον πρόλογο της έκδοσης «ΚΥΠΡΟΣ, Μνήμη και Αγάπη, Με το φακό του Γιώργου Σεφέρη» ο Ε. Χ. Κάσδαγλης.

«Δέχεται σαν 'χάρη' ό,τι έχει να του δώσει το νησί και γράφει στον φίλο του, το ζωγράφο Διαμαντή στις 12 Μαρτίου 1954: 'Κάποτε λέω πως [η Κύπρος] μπορεί να με πήρε για ψυχοπαίδι της'».

Στη διάρκεια του πρώτου του ταξιδιού, το οποίο διήρκεσε 34 μέρες, ο Σεφέρης έβγαλε 145 φωτογραφίες μεγέθους 6x6 με την Rolleiflex του [16 φωτογραφίες αρχαιοτήτων, 12 βενετσιάνικων μνημείων και κάστρων, 58 εκκλησιών και μοναστηριών, 18 τοιχογραφιών και εικόνων, 11 τοπίων, 12 πόλεων, 6 λαϊκών μνημείων και λαϊκής τέχνης και 12 φωτογραφίες προσώπων].

Μια επιλογή φωτογραφιών παρουσιάζεται πιο κάτω.


ayia sofia
Λευκωσία, Αγία Σοφία : η Μαρώ Σεφέρη και ο Ευάγγελος Λουίζος


famagusta
Αμμόχωστος.Ο Πύργος του Οθέλλου


exorinos
Αμμόχωστος.Άι Γιώργης ο Ξορινός


kamares2
Αγία Νάπα.Η μεγάλη συκομουριά


karpasia
Ριζοκάρπασο.Αγία Μαύρα


salamina
Σαλαμίνα της Κύπρου


boys
Σεισμόπληκτα παιδιά στον Κύκκο


pafos
Πάφος.Το λιμάνι


church 1
Λάμπουσα.Άγιος Ευλάλιος


the gang
Σεφέρης, Laurence Durell, Αντουανέτα Διαμαντή, Maurice Cardiff, ο μικρός γιός του και ο ζωγράφος Διαμαντής στην Αχειροποίητο


kremmydia
Λάμπουσα.Η Αχειροποίητος(στο δάπεδο, απλωμένα κρεμμύδια)


kamares
Άγιος Σέργιος.Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής


stilarion
Ο Σεφέρης στον Άγιο Ιλαρίωνα


+ ΚΥΠΡΟΣ, Μνήμη και Αγάπη, Με το φακό του Γιώργου Σεφέρη

Πρόλογος, Σχεδιασμός, Γενική Επιμέλεια Ε. Χ. Κάσδαγλης

Έκδοση Πολιτιστικού Κέντρου Λαϊκής Τράπεζας, Λευκωσία 1990

Η έκδοση «ΚΥΠΡΟΣ, Μνήμη και Αγάπη, Με το φακό του Γιώργου Σεφέρη» διατίθεται στο κατάστημα Agora, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένη, Λευκωσία.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ