ΚΑΖΑΝΙ / Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Μαρίας Α. Ιωάννου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 18.11.2015

Οι Εκδόσεις Νεφέλη και το Βιβλιοπωλείο Κ.Π. Κυριάκου, σε συνεργασία με το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Μαρίας Α. Ιωάννου με τίτλο ΚΑΖΑΝΙ.


"Κόψτε έναν άνθρωπο προσεχτικά σε όσο το δυνατόν ομοιόμορφα κομμάτια. Πετάξτε ό,τι περισσεύει ή χρησιμοποιήστε το αργότερα για ζωμό. Γεμίστε του την κοιλιά με σκέψεις και διαφόρων ειδών άλλα βαρίδια. Ράψτε τον καλά με ελπιδοφόρο και πολλά υποσχόμενο νήμα. Πασαλείψτε τον με μισή πρέζα αγάπης και καναδυό θρυμματισμένες λέξεις. Χύστε κι ένα καλά γεμάτο ποτήρι απελπισία. Και μαύρο χιούμορ αν έχετε. Προσέξτε τις μύγες και ο,τιδήποτε ιπτάμενο περιφέρεται από πάνω του. Τοποθετήστε τον στο ψυγείο για όσο νομίζετε. Βάλτε τον στο καζάνι σε όσους βαθμούς θέλετε. Αφήστε τον να ψηθεί αργά, στα ζουμιά του. Αν ενώ ψήνεται χαμογελά μην ανησυχήσετε. Ανεβάστε λίγο τη θερμοκρασία." (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


photo-197

Οι χαρακτήρες της συλλογής, κοχλάζοντας, γεμίζουν τον τόπο πιτσιλιές. Μια συλλογή ασφυκτική και ταυτόχρονα ασφυκτικά χαριτωμένη, σε ταλάντευση ανάμεσα στον ωμό και το μαγικό ρεαλισμό. Ποιητικά πεζή και παράλογα διαδραστική, όπως και η ίδια η ζωή. Ο αναγνώστης παρασύρεται κινηματογραφικά στην αφήγηση, μέσα από έναν λόγο που άλλοτε ρέει σαν χείμαρρος και άλλοτε εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Το μόνο διήγημα που γλυτώνει από το καζάνι βρίσκει καταφύγιο στο Appendix, ως απλός παρατηρητής των σκοτεινών στροβιλισμών των υπόλοιπων διηγημάτων. 16 διηγήματα. Και 3 σύντομα άτιτλα να διακόπτουν σαν ανάσες τη διαδρομή. Μια τηλεόραση δολοφονείται. Ο Δημοσθένης ζει μ’ ένα ρόπαλο. Ο τυφλός Αιμίλιος κάνει ζάπινγκ. Δυο κάκτοι σιαμαίοι αυτοκτονούν. Μια γυναίκα κουβαλά μαζί της μια προεξοχή. Μια άλλη θέλει να διαολοστείλει την ομοιοκαταληξία. Την ίδια στιγμή, μια κορνίζα γίνεται ο μάρτυρας ενός αποκεφαλισμού. Ένας λογοτεχνικός μικρόκοσμος που ανατρέπει και ανατρέπεται από σελίδα σε σελίδα. Κι αν και το ΚΑΖΑΝΙ αντιστέκεται στην αισιοδοξία, συνεχίζει, κόντρα στο ρέμα, να οδεύει προς αυτήν.


kazani 02


Η Μαρία Α. Ιωάννου γεννήθηκε το 1982 στη Λεμεσό. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία και λογοτεχνία του 20ού αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι υποψήφια Διδάκτορας Δημιουργικής Γραφής. Το διήγημά της με τίτλο Standing Mountain έχει βραβευθεί στον παγκόσμιο διαγωνισμό Sea of Words του Anna Lindh Foundation και του IEmed το 2008. Εκπροσώπησε την Κύπρο στη 14η Μπιενάλε νέων δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου το 2009, ενώ διάφορα άλλα έργα της έχουν διακριθεί σε τοπικούς και διεθνείς διαγωνισμούς συγγραφής και έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες, λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες. Τον Ιούλιο του 2011 εξέδωσε την πρώτη της συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Η γιγαντιαία πτώση μιας βλεφαρίδας» (Εκδόσεις Γαβριηλίδης). Η συλλογή τιμήθηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Λογοτέχνη στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου και επιλέγηκε να παρουσιαστεί στο φεστιβάλ Πρώτου Βιβλίου Βουδαπέστης και στο φεστιβάλ Διηγηματογραφίας Κικίντα στη Σερβία. Το 2013 ίδρυσε το ετήσιο φεστιβάλ εναλλακτικών λογοτεχνικών αναγνώσεων ΣΑΡΔΑΜ.


maria-a-ioannou-new-photo-again

+ Η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Μαρίας Α. Ιωάννου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στις 7:30μ.μ. στο Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί (οδός Γρηγόρη Αυξεντίου 9) στη Λεμεσό. Για το βιβλίο θα μιλήσει η συγγραφέας Λουίζα Παπαλοΐζου. Αποσπάσματα θα διαβαστούν από τη συγγραφέα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο: www.kazaninefeli.wordpress.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ