Τόσο κοντά, τόσο μακριά | Η σύγχρονη κυπριακή τέχνη ταξιδεύει στο Ισραήλ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.1.2017

Στο Ισραήλ βρίσκεται από χθες ο Γιάννης Τουμαζής, ο οποίος ανέλαβε την επιμέλεια της έκθεσης σύγχρονης τέχνης με τίτλο So Close Yet So Far Away, που εγκαινιάζεται στις 12 Ιανουαρίου στο Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Πετάχ Τίκβα του Τελ Αβίβ.


Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα σύγχρονων Κύπριων καλλιτεχνών σε μια προσπάθεια γνωριμίας της σύγχρονης κυπριακής τέχνης με το κοινό του Ισραήλ, μιας χώρας «τόσο κοντά κι όμως τόσο μακριά», όπως μεταφράζεται ο τίτλος της έκθεσης.


Πρώτη παρουσία


Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του Τελ Αβίβ, στο ενδιαφέρον του οποίου τοποθετείται αποκλειστικά η σύγχρονη τέχνη, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Ισραήλ μια δυναμική ομάδα δεκαεπτά Κυπρίων καλλιτεχνών.



Με έργα τους συμμετέχουν στην έκθεση οι καλλιτέχνες: Κλίτσα Αντωνίου, Θεόδουλος Γρηγορίου, Elizabeth Hoak-Doering, Sholeh Zahraei, Αντρέας Καλλή, Ελένη Καμμά, Nurtane Karagil, Κυριακή Κώστα, Λία Λαπίθη, Μαρίνα Ξενοφώντος, Αντρέας Σάββα, Νάγια Σάββα, Kamil Saldun, Κωνσταντίνος Ταλιώτης, TWOFORTWO (Κώστας Μάντζαλος και Κωνσταντίνος Κουννής) και Μαριάννα Χριστοφίδου



«Σε αυτή την εποχή της παγκοσμιοποίησης, αλλά και της αυξημένης ορατότητας της ’περιφερειακής’ καλλιτεχνικής δραστηριότητας στον διεθνή χώρο, η έκθεση ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο σύγχρονοι καλλιτέχνες από την Κύπρο διαπραγματεύονται θέματα Ιστορίας, μνήμης και πολιτικής», αναφέρεται στο σκεπτικό της έκθεσης.


andreas_savva_get-ready_web
Ανδρέας Σάββα, Get Ready


«Η Κύπρος είναι τόσο κοντά στο Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται τόσο μακριά. Παρ’ όλη τη γεωγραφική συγγένεια των δύο χωρών, πολύ λίγα γνωρίζουμε ο ένας για τον άλλον, και η τέχνη δεν αποτελεί εξαίρεση. Διαφορές και ομοιότητες, ένα μακρό και κυρίαρχο ιστορικό παρελθόν, συνεχείς γεωπολιτικές αναταραχές και αδιάκοπες κρίσεις: κοινωνικές, θρησκευτικές, πολιτικές και οικονομικές, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν επιπτώσεις στο παρόν και στο μέλλον.


klitsa_antoniou_thepersistence-of-the-image_web
Κλίτσα Αντωνίου, The Persistence of the Image



marianna_christofides_along-the-g-line_web
Μαριάννα Χριστοφίδου, Along the G-Line



sholeh_zahrei_kamil_saldun_gomsu_web
Sholeh Zahraei & Kamil Saldun, Gomsu


Οι καλλιτέχνες μάς καλούν να προβληματιστούμε ως προς την Ιστορία, τη μνήμη και την πολιτική, σε σχέση με τη σύγχρονη κυπριακή κουλτούρα και τις πολύπλευρες πολυπλοκότητες της κυπριακής ταυτότητας».


H έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας - Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη (NiMAC) με το Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Πετάχ Τίκβα του Ισραήλ.


+ Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου στις 20:00 και θα παραμείνει μέχρι τις 11 Μαρτίου 2017. Τη βραδιά των εγκαινίων θα παίξει ζωντανά το μουσικό σχήμα Marsh Dondurma.


ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Έργο του Θεόδουλου Γρηγορίου το οποίο θα παρουσιάζεται στην έκθεση.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ