Ο Γενάρης στον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.1.2017

Με επιλεγμένες παραγωγές του 2016 υποδέχεται το 2017 ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου, προβάλλοντας μια σειρά από ταινίες που κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.


Ανάμεσα στις ταινίες που ο όμιλος ξεχώρισε για το 2016 βρίσκεται η υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας «Krigen/Η απόφαση» και η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Κύπριου σκηνοθέτη Ηλία Δημητρίου με τίτλο SMAC η οποία προβάλλεται για δεύτερη φορά μετά την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2016».


Την αρχή στο πρόγραμμα του ομίλου για τη νέα χρονιά έκανε στις 6 Ιανουαρίου η βρετανική ταινία «Σουφραζέτες». Ταινίες από τη Ρωσία, τη Δανία, την Ισπανία και την Αργεντινή, τη Βραζιλία συμπληρώνουν το πρόγραμμα που απευθύνεται στους σινεφίλ για τον πρώτο μήνα του 2017.


Αναλυτικά οι ταινίες




  • Durak (O ηλίθιος): προβολή στις 9 και 11/01





Τοποθετημένη στη Ρωσία, η ταινία εστιάζει στον Ντιμά, έναν έντιμο άνθρωπο που εργάζεται ως υδραυλικός, ενώ παράλληλα σπουδάζει για να γίνει πολιτικός μηχανικός. Ένα βράδυ, πηγαίνοντας σε μια εργατική πολυκατοικία για μια διαρροή αντιλαμβάνεται ότι το πολυώροφο κτήριο όπου έχουν καταφύγει 800 άστεγοι πρέπει να εκκενωθεί, καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος να καταρρεύσει. Πιστεύοντας ότι ο προϊστάμενός του, που είναι υπεύθυνος για τις επισκευές, δεν θα τον ακούσει αποφασίζει να βρει τη δήμαρχο και να την ενημερώσει αυτοπροσώπως. Και ενώ η δήμαρχος γιορτάζει τα γενέθλιά της με την «αφρόκρεμα» της τοπικής κοινωνίας για τον Ντιμά έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση.




  • El Olivo (Η Ελιά): προβολή στις 13 και 15/1





Η Άλμα μεγαλώνει με τον παππού της που της δίδαξε να αγαπά μια ελιά 2.000 ετών, φυτεμένη στον ελαιώνα τους κάπου στην Ισπανία. Ενήλικη πια, η Άλμα δουλεύει στο οικογενειακό εκτροφείο πουλερικών, ο παππούς της είναι ανήμπορος να φάει ή να μιλήσει, ενώ η ελιά πουλήθηκε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας έναντι του ποσού των 30 χιλιάδων ευρώ. Πιστεύοντας πως η πάθηση του παππού της οφείλεται στο ξερίζωμα της ελιάς ξεκινά μια εκστρατεία ανεύρεσης και επαναφοράς του δέντρου στο πάτριο χώμα του. Τρυφερή, με νατουραλιστική σκηνοθεσία και την ελπίδα να πεθαίνει τελευταία, «Η Ελιά» είναι μια ταινία με αξιόλογες ερμηνείες και τη συγκίνηση να πηγάζει αβίαστα.




  • Krigen (Η απόφαση): προβολή στις 16 και 18/01





Η «Απόφαση», μια ταινία δανικής παραγωγής η οποία έφτασε στα Όσκαρ, διεκδικώντας πέρυσι το βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, μάς συστήνει στη μεγάλη οθόνη τον διοικητή λόχου Κλάους Μ. Πέντερσεν, ο οποίος υπηρετεί με τους άντρες του σε μια επαρχία του Αφγανιστάν. Πίσω στη Δανία η σύζυγός του Μαρία προσπαθεί να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητά της με τρία παιδιά που τους λείπει ο πατέρας τους. Κατά τη διάρκεια μιας αποστολής ρουτίνας, οι στρατιώτες του λόχου βρίσκονται διαμέσου πυρών, αναγκάζοντας τον Κλάους να πάρει μια απόφαση η οποία έχει τρομερές επιπτώσεις τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του. Ένα ρεαλιστικό και αγωνιώδες δράμα, το οποίο συνδέει με έντεχνο τρόπο τα προσωπικά ανθρώπινα διλήμματα με τη διεθνή πολιτική σκηνή. Βαθιά ψυχολογική ανάλυση και εμπεριστατωμένη κοινωνική κριτική από τον σεναριογράφο του επίσης εξαιρετικού «The Hunt».




  • SMAC: προβολή στις 20 και 22/01





Η Ελένη μια χειραφετημένη γυναίκα και πετυχημένη διευθύντρια τράπεζας μαθαίνει πως έχει καρκίνο. Καθώς η γυναίκα καλείται να αντιμετωπίσει την αρρώστια, στην καθημερινότητά της τρυπώνει ο Αντρέας, ο άστεγος που κοιμάται στο πλατύσκαλο της πολυκατοικίας της. Η Ελένη έρχεται σε επαφή και με μια ομάδα Αφρικανών μεταναστών που ζουν στο υπόγειο της πολυκατοικίας, οι οποίοι την ενθαρρύνουν να εγκαταλείψει τις χημειοθεραπείες και να ακολουθήσει μια εναλλακτική θεραπεία που σχετίζεται με τις ευεργετικές ιδιότητες της SMAC, μιας πρωτεΐνης χρήσιμης στην καταπολέμηση του καρκίνου. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Κύπριου Ηλία Δημητρίου μετά το Fish n’ Chips. Η ταινία ξεχώρισε και βραβεύθηκε για την σκηνοθετική ευαισθησία της και την ερμηνεία της Βαγγελιώς Ανδρεαδάκη στον ρόλο της Ελένης.




  • Que Horas Ela Volta? (Η δεύτερη μάνα): προβολή στις 25 και 29/01





Η Βαλ αφήνει την κόρη της, Τζέσικα, στα χέρια της γιαγιάς και εγκαθίσταται στο Σάο Πάολο όπου εργάζεται ως οικονόμος σε ένα μεγαλοαστικό σπίτι, αναλαμβάνοντας τη φροντίδα του μικρού γιου τής οικογένειας. Δεκατρία χρόνια μετά, έχει αποκτήσει μεν σχετική οικονομική άνεση, αλλά αισθάνεται τύψεις για το παιδί που άφησε πίσω της. Όταν η κόρη της την ενημερώνει πως θα έρθει στο Σάο Πάολο, για να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις σε κάποια σχολή οι εργοδότες της Βαλ την υποδέχονται εγκάρδια και της προτείνουν να μείνει μαζί τους. Όμως η συμβίωση μάνας και κόρης, μετά από τόσα χρόνια αποχωρισμού, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η ταινία σάρωσε τα κινηματογραφικά βραβεία στη χώρα της, τη Βραζιλία και ξεχώρισε σε διεθνείς διοργανώσεις όπως η Μπερλινάλε, το φεστιβάλ της Λουμπλιάνα και του Γκέτενμποργκ και αλλού.




  • Truman: προβολή στις 27 και 30/01





Ισπανικής και αργεντίνικης συμπαραγωγής, η ταινία «Τρούμαν» παίρνει το όνομά της από έναν σκύλο. Ιδιοκτήτης του Τρούμαν είναι ο Τζούλιαν, ο οποίος έχει διαγνωστεί με σοβαρή ασθένεια και αποφασισμένος να εγκαταλείψει τις θεραπείες με ό,τι αυτό συνεπάγεται ασχολείται με τις τελευταίες εκκρεμότητες: την οργάνωση της κηδείας του μεταξύ άλλων. Κυρίως, θέλει να βρει ένα σπίτι για τον Τρούμαν. Στο μεταξύ, ο Τζούλιαν δέχεται μια αναπάντεχη επίσκεψη από τον παιδικό του φίλο, Τόμας, όμως αυτή η επανένωση θα έχει γλυκόπικρη γεύση, αφού θα είναι η τελευταία. Καθώς οι δύο άντρες περιδιαβαίνουν τους δρόμους της Μαδρίτης και επισκέπτονται βιβλιοπωλεία, εστιατόρια, γιατρούς και κτηνίατρους, ένας ιδιαίτερος δεσμός αναπτύσσεται ανάμεσά τους.


+ Όλες οι προβολές πραγματοποιούνται στο Σινέ Στούντιο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Οι προβολές ξεκινούν στις 21:00 εκτός Κυριακής, στις 20:00. Πληροφορίες τηλ. 96420491.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ