Βραβείο στην έκδοση «Iatrosophikon» από την Ακαδημία Αθηνών

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 12.1.2017

To βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου της Ακαδημίας Αθηνών απέσπασε πρόσφατα η έκδοση με τίτλο Iatrosophikon, Folklore Remedies from a Cyprus Monastery (εκδ. Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, Λευκωσία 2015). Πρόκειται για έναν ογκώδη τόμο που συνυπογράφουν οι Ανδρέας Δημητριάδης, Κυριάκος Δημητριάδης και Γεώργιος Ν. Χατζηκυριάκου και ο οποίος αποτελεί το αδημοσίευτο χειρόγραφο Μαχαιρά (Κώδικας Α.18) του ιεροδιακόνου Φιλοθέου (1864), στο οποίο περιλαμβάνονται διάφορα γιατροσόφια και όχι μόνο. Το χειρόγραφο είναι γραμμένο στην κυπριακή διάλεκτο της εποχής του και φωτίζει αρκετές πτυχές αναφορικά με τη ζωή και την υγεία των Κυπρίων κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας. Την επιμέλεια του έργου είχε ο γιατρός Ανδρέας Κ. Δημητριάδης, τη μετάφραση του χειρόγραφου στην αγγλική ανέλαβε ο Κυριάκος Δημητριάδης και την ταυτοποίηση των φυτών που αναφέρονται ως συστατικά στα γιατροσόφια, ο Γεώργιος Ν. Χατζηκυριάκου. Τη φιλολογική ανάλυση του χειρόγραφου είχε ο φιλόλογος Γεώργιος Χατζηκωστής, τον σχεδιασμό του βιβλίου ανάλαβε ο Άκης Ιωαννίδης και τον έλεγχο των δοκιμίων η φιλόλογος Μαρία Μηνά.


Το βραβείο Ε. και Π. Ψημένου της Ακαδημίας Αθηνών, του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της Ελλάδας, απονέμεται σε έργα αναφερόμενα στη νεοελληνική Ιστορία ή Φιλολογία από το 1969 μέχρι σήμερα.


Η έκδοση του Iatrosophikon σκοπό έχει να αναδείξει την πολιτιστική αξία των ιατροσοφικών τόσο στο ελληνικό, αλλά και στο ξένο κοινό και δη σε επιστήμονες και ερευνητές (γιατρούς, μελετητές της λαϊκής ιατρικής, εθνοφαρμακολόγους, εθνοβοτανικούς, βοτανικούς, φοιτητές, μελετητές των αρχαίων κειμένων, λαογράφους και ακαδημαϊκούς). Εκτός από την παράθεση ιατροσοφικών, στο βιβλίο γίνεται αναφορά στον ρόλο των μοναστηριών της Κύπρου στα ιατροσόφια με έμφαση στον εξέχοντα ρόλο της Μονής Μαχαιρά ως θεραπευτικού κέντρου σε μια εποχή που στην Κύπρο δεν υπήρχαν επιστήμονες γιατροί.




img046



img048

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ