Συλλογές στο προσκήνιο, από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.1.2017

Το ενδιαφέρον του κοινού στις δικές του συλλογές επιχειρεί να στρέψει το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου μέσα από τη νέα σειρά εκδηλώσεών του με γενικό τίτλο «Συλλέκτες».


Ως γνωστό, το Πολιτιστικό της Τράπεζας Κύπρου διαφυλάσσει πέντε κυπρολογικές συλλογές οι οποίες θεωρούνται ίσως οι μεγαλύτερες στο είδος τους. Πρόκειται για τις συλλογές Νομισμάτων - Χαρτών - Σπάνιων Βιβλίων και Χειρογράφων, Χαρακτικών, Παλαιών Φωτογραφιών και Υδατογραφιών - Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης και Κυπριακών Αρχαιοτήτων.
Οι εκδηλώσεις, ωστόσο, δεν θα περιορίζονται αποκλειστικά στις συλλογές του Ιδρύματος, αλλά και σε ιδιωτικές συλλογές που έχουν το δικό τους ενδιαφέρον καθώς αντικατοπτρίζουν σημαντικές και άγνωστες πτυχές της κυπριακής ιστορίας και πολιτισμού.


Φιλοτελική αρχή


Με μια από αυτές τις συλλογές ξεκινά η σειρά «Συλλέκτες»: πρόκειται για μια συλλογή με βικτωριανές εκδόσεις γραμματοσήμων στην Κύπρο των ετών 1880 -1896. Ο Άκης Χρίστου αντιπρόεδρος της Κυπριακής Φιλοτελικής Εταιρείας, θα δώσει μια διάλεξη για αυτό το θέμα στις 20 Ιανουαρίου.


Οι Βικτωριανές εκδόσεις γραμματοσήμων της Κύπρου του 19ου αιώνα αποτελούν την πλέον ενδιαφέρουσα περίοδο του κυπριακού φιλοτελισμού. Η σημασία των εκδόσεων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος τόσο της παγκόσμιας όσο και της τοπικής ιστορίας. Η διάλεξη περιλαμβάνει μια μικρού μεγέθους ανάλυση της ιστορίας της Κύπρου σε σχέση με τα παγκόσμια γεγονότα τα οποία είχαν άμεση επίδραση στη φιλοτελική ιστορία του νησιού.
Θα ακολουθήσει εκτενέστερη ανάλυση των πέντε σειρών οι οποίες εκδόθηκαν από το 1880 μέχρι και το 1896 που θα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό των γραμματοσήμων, την ιστορική τους σημασία, τη διαδικασία εκτύπωσης με τα εκτυπωτικά σφάλματα καθώς και τη χρήση τους σε φακέλους. «Σκάνδαλα» της εποχής αποτελούν επίσης μια ενδιαφέρουσα πτυχή της ταχυδρομικής ιστορίας, σε κάποια από τα οποία αναφέρεται η ομιλία.


Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη των Κυπριακών Ταχυδρομείων και της Κυπριακής Φιλοτελικής Εταιρείας.
Photo Workshop1web


Και μικροί συλλέκτες


Στο πλαίσιο της σειράς «Συλλέκτες», το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου εγκαινιάζει παράλληλα τη σειρά εκδηλώσεων «Μικροί Συλλέκτες» με στόχο να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με θέματα που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου, μέσω διαδραστικών εκδηλώσεων να καλλιεργηθεί στους νέους η αγάπη του συλλέγειν και να μεταδοθούν βασικές αρχές που θα βοηθήσουν στη δημιουργία συλλογών, επομένως και στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.


Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται στις 21 Ιανουαρίου ένα εργαστήρι για παιδιά 6-9 ετών με τίτλο «Τα γραμματόσημα και η χρήση τους - Μια παιδική προσέγγιση: Ταξίδι στο διάστημα». Το εργαστήρι θα παρουσιάσουν ο Άκης Χρίστου και η Ελένη Σιούφτα, εκπαιδευτικός, συγγραφέας και εικονογράφος.


Photo Workshop2web

Μετά από σύντομη παρουσίαση για τις αρχές τις επιστολογραφίας και τις διάφορες διαδικασίες αποστολής και εκτύπωσης των γραμματοσήμων τα παιδιά καλούνται να λάβουν μέρος σ’ ένα εικαστικό παιχνίδι, δημιουργώντας το δικό τους γραμματόσημο για τη σειρά «Ταξίδι στο διάστημα».


+ Διάλεξη την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου στις 19:00 στην αίθουσα Ανδρεά Πατσαλίδη (1ος όροφος) του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου / facebook event


+ Εργαστήρι για παιδιά στις 21 Ιανουαρίου, ώρες 10:00 και 11:30, στην αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος (Φανερωμένης 86-90, παλιά Λευκωσία). Δωρεάν Συμμετοχή. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 22128182 / facebook event 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ