Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ ανακοίνωσε τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα φιλοξενίας theYard.Residency στο Παλιό Ξυδάδικο της Λεμεσού.
Πρόκειται για την 7η συνεχή χρονιά που το Κέντρο Μίτος πραγματοποιεί το εν λόγω πρόγραμμα φιλοξενίας, το οποίο ξεκινά αυτό τον μήνα και θα διαρκέσει μέχρι και τον Δεκέμβριο 2017.
Το theYard ξεκίνησε το 2011 από μια ιδέα του Λούκα Βαλέβσκι, εκ των ιδρυτών του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Μίτος, ως μια πλατφόρμα δημιουργικής δράσης καλλιτεχνών από όλα τα πεδία των παραστατικών τεχνών.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα τριήμερο φεστιβάλ με τη συμμετοχή 25 καλλιτεχνών σε διάφορους χώρους στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού. Τις επόμενες χρονιές η διοργάνωση μετονομάστηκε σε theYard.Residency και έκτοτε λειτουργεί ως καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας στο Παλιό Ξυδάδικο.
Σήμερα, το πρόγραμμα φιλοξενίας λειτουργεί κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς. Το πρόγραμμα διαμορφώνεται έπειτα από Ανοιχτό Κάλεσμα για συμμετοχή σε δημιουργούς και καλλιτεχνικές ομάδες από όλα τα πεδία των τεχνών, από την Κύπρο και το εξωτερικό.
Το theYard.Residency υποστηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία, τις νέες ιδεές, τον διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού, την ανταλλαγή και κινητικότητα των δημιουργών, την υπεύθυνη δράση των καλλιτεχνών ως προς την παραγωγή τους. Στόχος του είναι η διατήρηση της πλατφόρμας παραστατικών τεχνών στο Παλιό Ξυδάδικο και η συνεχής ανανέωση της σύμφωνα με τις ανάγκες των δημιουργών και τις δυνατότητες του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έχουν την αποκλειστικότητα των εσόδων από τις δράσεις τους, όπως και οπτικοακουστική κάλυψη, δωρεάν χρήση του Παλιού Ξυδάδικου, της υποδομής και του εξοπλισμού του.
Την επιλογή των φετινών συμμετεχόντων στο πρόγραμμα theYard.Residency.17 έκανε ομάδα αποτελούμενη από τους Μαρία Κυριάκου - σκηνοθέτιδα, Ελεάνα Αλεξάνδρου – Performance Maker, Κωνσταντίνα Peter – Θεατρολόγος/Δραματουργός, Λούκας Βαλέβσκι - Σκηνοθέτης /Διευθυντής Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ.
Το πρόγραμμα ξεκινά στις 3 Φεβρουαρίου και έχει ως εξής:
1. Residency – visual art | διαδραστική εγκατάσταση 03.02 | 19:30 Mesh spatial design studio: Parallel Cities | Παράλληλες Πόλεις Οι Παράλληλες Πόλεις είναι μια διαδραστική εγκατάσταση, η οποία έχει ως σκοπό τον προβληματισμό και την δημιουργία διαλόγου γύρω από την ανάπτυξη της Λεμεσού την τελευταία δεκαετία. Η εγκατάσταση είναι βασισμένη στο μανιφέστο του στούντιο, το οποίο ερευνά και ‘προκαλεί’ ιδέες και ορισμούς ταυτότητας, πεποιθήσεων και προκαταλήψεων μέσω της αρμονικής συνύπαρξης και χρήσης σχεδιασμού και σύγχρονης τεχνολογίας.
Το Παλιό Ξυδάδικο χωρίζεται έτσι ώστε να δημιουργηθούν δύο χώροι, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τα δύο τμήματα της εγκατάστασης, παρέχοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να επιλέξουν μεταξύ ανάπτυξης ή διατήρησης. Η εγκατάσταση χρησιμοποιεί σύγχρονα μέσα προβολής και χαρτογράφησης, εστιάζοντας στο ερώτημα κατά πόσον οι νέες αναπτύξεις στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού έχουν βελτιώσει την πόλη ή έχουν επισκιάσει τον πολιτισμό και την ιστορία της.
To «Under-standing dramaturgy» είναι μια performance lecture που δημιουργήθηκε ως μια απόκριση στην θεωρητική ερεύνα πάνω στην δραματουργία του σύγχρονου χορού. Ξεκινώντας από την αντίληψη του κοινού για το τι μπορεί να είναι δραματουργία, αποπειράται με την βοήθεια του θεωρητικού λόγου αλλά και με χιούμορ, να φωτίσει πτυχές της δραματουργίας. Ταυτόχρονα το σώμα της performer-ερευνήτριας λειτουργεί ως σημαίνον στοιχείο στη σκηνή, θέτοντας ερωτήματα για το πρόσωπο του δραματουργού. Πρόκειται για ένα work in progress που θα πάρει την πρώτη παρουσιάσιμη μορφή του μέσα από το theYard.Residency.17. Την παράσταση θα ακολουθήσει ένα οργανωμένο feedback session βασιζόμενο στην μέθοδο του Πανεπιστημίου Das Τheatre (Άμστερνταμ). Συντελεστές: Σύλληψη/έρευνα/επι σκηνής- Ροδιά Βόμβολου, Καλλιτεχνικός συνεργάτης- Ελένη Αναστασίου, Mέντορας- Ελεάνα Αλεξάνδρου
Κρατήσεις – 99 818208 Διάρκεια φιλοξενίας – 7 μέρες
3. Πρεμιέρα – Θέατρο 04.03| 18:00 (ανοικτή πρόβα- δήλωση ενδιαφέροντος στο wieland@lookinglately.com) 28,29.03 | 20:30 (παραστάσεις στο Θέατρο Ριάλτο) 31.03| 18:00 (συζήτηση στο Παλιό Ξυδάδικο) Achim Wieland: Egoland
3«Υπάρχουν στιγμές του Εγώ, και υπάρχουν στιγμές του Εμείς. Εποχές στις οποίες ασχολούμαστε με την κοινότητα, και εποχές στις οποίες η πίστη στην ατομικότητα καθορίζει το πνεύμα των καιρών ». Σήμερα, κάνουμε χώρο για τον ναρκισσιστή στην πιο ακραία του μορφή, προωθώντας και ενισχύοντας τον με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την mainstream κουλτούρα.
Η performance «Egoland.» είναι μια σουηδική- κυπριακή- γερμανική συνεργασία, υπό τη διεύθυνση του Achim Wieland, η οποία ερευνά το περίπλοκο μας «Εγώ» και τις λεπτές απρόσωπες και παγκόσμιες δυνάμεις που μας αφήνουν εκτεθειμένους και ευάλωτους σε κάθε νέο δόγμα, πολιτικό κίνημα, θρησκεία, λαϊκή γνώμη ή ηρωική φιγούρα. Πού είναι το όριο στο οποίο δεχόμαστε καταπιεστική συμπεριφορά, χάνοντας την ατομική ελευθερία για τα εθνικά συμφέροντα, δικαιολογώντας στο τέλος και τις πιο αποτρόπαιες πράξεις της αδικίας και της βίας;
Η devised performance, αμφισβητεί τα κίνητρα και τις επιλογές μας να ζούμε ως πολίτες με κρίση ή να παραμένουμε σώματα μιας σιωπηλής μάζας, παλλόμενοι στους ρυθμούς των ισχυρών δυνάμεων που δεν μπορούμε να καταλάβουμε, συμμετέχοντας, ή απαντώντας σε αυτούς.
Συντελεστές: Σκηνοθεσία/Δραματουργία- Achim Wieland, Performer/Συνεργάτης- Martin Nick Alexandersson, Κείμενο σε συνεργασία με καλλιτεχνική ομάδα, Δραματουργία/Σύμβουλος- Μάριος Ιωάννου, Έρευνα/ Δραματουργία/ Στήριξη- Ράνια Ιακώβου, Σύμβουλος κειμένου- Isabel Evers, Σκηνικό- Achim Wieland, Κουστούμια- Martin Nick Alexanderson, Μουσική- Per- Linus Westberg/Timmie Stranberg, Hair/Styling- Μάριος Νεοφύτου.
Πληροφορίες- 96 537113 Κρατήσεις- wieland@lookinglately.com Διάρκεια φιλοξενίας- 1 μήνας
4. 24hour shot – μουσική 06.05 | 20:30 Δημήτρης Σπύρου: Acapella solo loop : YΠΟ-ΠΟΙΗΣΗ
Acapella solo loop είναι το προσωπικό μουσικό εγχείρημα του Δημήτρη Σπύρου. Αναζητώντας έναν απλοποιημένο τρόπο σκέψης προς την κατεύθυνση της προσωπικής του έκφρασης, η καλλιτεχνική του δημιουργία εστιάζει πάνω στη φωνή ως αυτόνομο μουσικό όργανο, ως πηγή ρυθμού και μελωδίας και τα βιώματα ως κύρια πηγή έμπνευσης. Το 2013 κυκλοφόρησε την πρώτη του ατομική δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Ανησυχίες ενός ήρεμου μυαλού». Με αφορμή την νέα του δισκογραφική απόπειρα, προτείνει μία παράσταση-δράση βασισμένη στην τελετουργικότητα της επανάληψης, σε πειραματισμούς με beats, samples, αυτοσχέδια μουσικά όργανα, στίχους και επιλεγμένα ποιήματα.
Συντελεστές: Μουσικός- Δημήτρης Σπύρου
Kρατήσεις – 99 098255 Διάρκεια φιλοξενίας – 24 ώρες
Πέντε γυναίκες αφηγούνται μια ιστορία. Κατηγορούνται ως ανήθικες από μια κοινωνία που θεωρεί την σεξουαλικότητά τους αμαρτία. Ιστορίες εμπνευσμένες από τα γυναικεία άσυλα, γνωστά και ως «Πλυντήρια των Μαγδαληνών» που φυλάκιζαν γυναίκες προς παραδειγματισμό. Η γυναικεία σεξουαλικότητα θεωρείται παραβατική όταν ξεπερνά τα κοινωνικά πρέπει, όταν η ελευθερία παύει να είναι επιλογή και είναι απλώς προκλητική. Όχι μόνο στην Ιρλανδία του τότε αλλά και στην κάθε κοινωνία του σήμερα. Η παράσταση είναι το αποτέλεσμα ενός εβδομαδιαίου workshop devised theater που στηρίζεται σε πρωτογενές υλικό, ιστορικά ντοκουμέντα, προσωπικές ιστορίες και αποτελεί work in progress. Συντελεστές: Σύλληψη/ Επιμέλεια project - Ελένη Αναστασίου, Ηθοποιοί - Μαρίνα Αργυρίδου, Έλενα Καλλινίκου, Μαρίνα Μακρή, Λυδία Τζανουδάκη. Καλλιτεχνικοί συνεργάτες - Ροδιά Βόμβολου, Χάρης Χαραλάμπους, Mέντορας - Έλενα Αγαθοκλέους
Kρατήσεις – 99 818208 Διάρκεια φιλοξενίας – 7 μέρες
6. 24hour shot – κίνηση 10.06|18:00 σε συνεργασία με την Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού flash dance | μίνι μαραθώνιος
To Flash Dance διοργανώνεται από την Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού σε συνεργασία με το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ στα πλαίσια του theYard.Residency.17. To Flash Dance είναι μια πλατφόρμα που δίνει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών (με βασικό εργαλείο την κίνηση), να μοιραστούν τις ιδέες τους μπροστά από κοινό μέσα σε ένα πλαίσιο όπου η τεχνοτροπία και το στυλ δεν έχουν σημασία αλλά η χρονική διάρκεια της παράστασης (μέχρι 10’)!
Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων θα πραγματοποιηθεί συζήτηση ανατροφοδότησης με το ακροατήριο και με καλλιτέχνες που θα προσκληθούν για να παρακολουθήσουν τον μίνι-μαραθώνιο.
Το Ανοικτό Κάλεσμα θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο 2017 και απευθύνεται σε νέους και έμπειρους καλλιτέχνες. Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στην Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού: www.dancehouse.com.cy Πληροφορίες- 25 340618/ 97 879793 Διάρκεια φιλοξενίας – 24 ώρες
7. Residency – θέατρο 18.06 | 20:30 Δημήτρης Χειμώνας – Αντρέας Πατσιάς: Patchman Patchman, Packman, Patsias the man. Μία συνεργασία που επιδιώκει να επινοήσει μια γλώσσα επικοινωνίας για τον σόλο άντρα πάνω στη σκηνή, τις ευθύνες και ελλείψεις του, αναφερόμενη σε αστικούς μύθους και τη ποπ κουλτούρα. Συντελεστές: Δημήτρης Χειμώνας, Αντρέας Πατσιάς, Μέντορας – Λουίζα Παπαλοϊζου
Kρατήσεις - 99 170281 Διάρκεια φιλοξενίας – 7 μέρες
8. 24hour shot – stand up comedy 30.06 | 21:00 Γιώργος Κυριάκου: Sexou confronts sexual fronts
Ο Γιωργος Κυριάκου άλλος Σεξουάλας ερμηνεύει Γιώργο Κυριάκου, Dimitri XXX, Mr Cyprus, Ροζ Σιεφταλιές, Φτείρες, Politically correct British Sexualouthkia και σας προσκαλεί σε ερωτικά παιχνίδια εξουσίας σε μυστήρια δάση της Ιαπωνίας. Συντελεστές: Ηθοποιός- Γιώργος Κυριάκου
Kρατήσεις – 99 561639 Διάρκεια φιλοξενίας – 24 ώρες
9. Residency – θέατρο 09.07 | 20:30 Γιώργος Κυριάκου: Ο δάσκαλος μας εν τρολ
Το έργο του Ντένις Κέλλυ “Our Teacher’s a Troll” το οποίο μεταφράστηκε εξ ολοκλήρου στα κυπριακά και φέρει τον τίτλο «Ο Δάσκαλος μας εν Τρολ» είναι κάτι σαν μια ευχάριστη και ευφάνταστη περιπέτεια. Ή μάλλον μια αφήγηση μιας περιπέτειας αφού αυτό που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας δεν είναι η πλοκή αλλα η αφήγηση της. Σαν ένα παραμύθι. -Δεν αντιλαμβάνεσαι με την πρώτη, είπε η Μαρία, ποιος μιλα! -Γιατί; ρώτησε ο Αντρέας. -Γιατί; ρώτησε η Δασκάλα. -Γιατί όπως βλέπετε η ένδειξη του ποιός μιλά βρίσκεται εντός της πρότασης, είπε ο γράφων, και όχι στην αρχή ως είθισται. Συντελεστές: Εισηγητής- Γιώργος Κυριάκου, Mέντορας- Μαρία Κυριάκου
Kρατήσεις – 99 561639 Διάρκεια φιλοξενίας – 7 μέρες
10. 24hour shot – θέατρο 14.07 | 21:00 Bande Gerste: /THISiA/ a story
/THISiA/ a story, μία τριμερής αφήγηση - εξ αφορμής του «Η θυσία του Αβραάμ» αγνώστου συγγραφέα - με τη χρήση του Rashomon effect. Μια πειραματική θεατρική παράσταση, όπου διερευνώνται τα όρια του μέσου (Θέατρο) με την χρήση μιας παλιάς θρησκευτικής ιστορίας. (Μετά την παρουσίαση, θα ακολουθήσει συζήτηση των συντελεστών με το κοινό) Συντελεστές: Σύλληψη/Σκηνοθεσία/Δραματουργία/Διαμόρφωση χώρου- Κριθάρας Γεώργιος, Ηθοποιός- Νινίκας Άρης
Κρατήσεις - 97 879793 Διάρκεια φιλοξενίας – 24 ώρες
Η δημιουργία επινοημένου θεάτρου είναι μια εξαιρετικά δραματική διαδικασία όπου κάτι δημιουργείται από το τίποτα. Εντούτοις το κοινό βλέπει μόνο το τελικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιώντας την παράσταση "Ρεβέκκα" σε αυτή την παρουσίαση το κοινό θα δει μέρη της διαδικασίας, πώς ξεκινά κάτι, πώς μεταμορφώνται και πώς εντάσσεται ή όχι στην παράσταση. Η "Ρεβέκκα" είναι μια εξερεύνηση του πένθους και της μοναξιάς εμνευσμένη από τον Μάρκες, παραδοσιακά τραγούδια και σεφαρδίτικα τραγούδια. Θα είναι μέρος του Πάφος Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017.
Κρατήσεις - 99 284236 Διάρκεια φιλοξενίας – 24 ώρες
12. Residency - θέατρο 24.09| 19:00, 21:00 Τhe Ice Cream Van (Λουκία Πιερίδου, Sylvain Chevet): Blood Red Roses
Εμπνευσμένο από τις ιδιωτικές ζωές γνωστών δικτατόρων, το Blood Red Roses προσκαλεί το κοινό να παρευρεθεί στην καθημερινή νύχτα ενός όχι τόσο καθημερινού ζευγαριού. Η θεατρική παράσταση θα δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας τη μέθοδο devising, όπως επίσης τις τεχνικές clowning και bouffons. Η Λουκία Πιερίδου και ο Sylvain Chevet γνωριστήκαν στη σχολή του Jacques Lecoq το 2012. Ο Sylvain ήτανε το Ping, η Λουκία το Pong και το 2015 παρουσίασαν την πρώτη τους θεατρική παράσταση Hunger στο Brighton Fringe. Το Blood Red Roses είναι η δεύτερη τους συνεργασία.
Ρωτάνε συνεχώς την Άντρεα αν ντρέπεται... Αν ντρέπεται γι' αυτό που έκανε στον στρατιώτη... γι' αυτό που έκανε στο μωρό. Η Άντρεα όμως δεν ντρέπεται καθόλου... και θέλει να σας πει το γιατί.
Κρατήσεις – 99 629610 Διάρκεια φιλοξενίας – 1 μήνας
Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ: ταυτότητα
Το «Μίτος» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός (MKO), που δημιουργήθηκε από τους performer Έλενα Αγαθοκλέους και Λούκα Βαλέβσκι το 2007. Η έδρα του Κέντρου, το Παλιό Ξυδάδικο, είναι ένα πρώην παραδοσιακό εργαστήριο ξυδιού, που βρίσκεται στην ιστορική περιοχή της Λεμεσού κοντά στο Μεσαιωνικό κάστρο της πόλης.
To ΜΙΤΟΣ έχει σαν στόχο να συμβάλει στην καλλιτεχνική δημιουργία και προώθηση της σύγχρονης θεατρικής έκφρασης και των παραστατικών τεχνών, μέσα από συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες, ομάδες και φορείς από την Κύπρο και το εξωτερικό τη δημιουργία θεατρικών παραγωγών, συμπαραγωγών, συμμετοχή σε φεστιβάλ στην Κύπρο και το εξωτερικό τη δημιουργία φεστιβάλ και άλλων καλλιτεχνικών θεσμών έκφρασης την ανάπτυξη εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων κοινωνικού χρακτήρα για την τοπική κοινότητα το Παλιό Ξυδάδικο ως μια σύγχρονη καλλιτεχνική πλατφόρμα.
Η δραστηριοποίηση του ΜΙΤΟΣ στο Θέατρο μετρά 17 παραγωγές και έχει αναφορές στην πολιτιστική κληρονομιά, αρχαία δραματουργία, ποιητικά κείμενα και τη σύγχρονη τους έκφραση. Με θεατρικές παραγωγές συμμετείχε σε συμπόσια και φεστιβάλ σε Κύπρο, αλλά και εκπροσώπησε την Κύπρο σε Ελλάδα, Γαλλία, Πολωνία και έχει προσκληθεί για παρουσίαση θεωρητικών εισηγήσεων που αφορούν στη θεατρική προσέγγιση των project του.
Παράλληλα, διοργανώνει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενιών theYard.Residency στο Παλιό Ξυδάδικο, το μικρό φεστιβάλ αρχαίου δράματος – επανέρχεται φέτος σε συνεργασία με το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ – και το φεστιβάλ πειραματικών ταινιών Παράξενη Οθόνη.Κύπρος που πραγματοποιήθηκε τις χρονιές 2009-2011, σε συνεργασία με την κινηματογραφική ομάδα Anemicimena. Επίσης, για 2η χρονιά λειτουργεί το θεατρικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα lipasma (ομάδες επαγγελματιών, ενηλίκων, εφήβων και παιδιών), την ραδιοφωνική εκπομπή do not CUT art στο Cut radio, όπως και διοργανώνει σεμινάρια, master classes, εικαστικά δρώμενα, εκθέσεις κλπ. Συμμετέχει με θεατρικές παρεμβάσεις κοινωνικού περιεχομένου εδώ και 7 χρόνια σε ευαίσθητες σχολικές μονάδες.
Το ΜΙΤΟΣ έχει τρέξει τα εξής ευρωπαϊκά προγράμματα: Ariadne’s Walk, a journey to the Northside, 2012 (πρόγραμμα Leonardo da Vinci, βραβεύτηκε από το ΙΔΕΠ) και το MyVoice, 2014 (πρόγραμμα Leonardo da Vinci), όπως και ήταν συντονιστής σε πρόγραμμα Culture 2007-2013, με τίτλο Songs of My Neighbours, 2013-2015. Συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα της Ε.Π.Π. Πάφος 2017, με το διετές θεατρικό πρόγραμμα Ηρω-ισμοί. Έχει εκδώσει δύο βιβλία σχετικά με τις δράσεις και τα προγράμματα του, όπως και έχει ολοκληρώσει δύο σχετικά ντοκιμαντέρ.
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή
υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που
παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους.
Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του
περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες
μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε
οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.