enLIVE 2 στο «The Shoe Factory»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 18.1.2017

Το enLIVE, το πρώτο φεστιβάλ του είδους του στην Κύπρο κατά το οποίο παρουσιάζονται αριστουργηματικές ταινίες του βωβού Κινηματογράφου συνοδευόμενες ζωντανά επί σκηνής από πρωτότυπη μουσική σύγχρονων συνθετών, επιστρέφει τον Ιανουάριο στο «The Shoe Factory» στη Λευκωσία, για ακόμα μια σειρά «κινηματογραφικών προβολών – συναυλιών».


Τρεις από τις σημαντικότερες ταινιές του βωβού κινηματογράφου θα προβληθούν στις 25, 27 και 29 Ιανουαρίου. Ταινίες τόσο διαφορετικές και αντίθετες μεταξύ τους όσο και οι πόλεις, οι ζωές και οι χαρακτήρες που προβάλλονται μέσα από αυτές.


Ως εισαγωγή των ταινιών, θα προβληθούν επίσης ταινίες μικρού μήκους από ομάδα σύγχρονων Κύπριων κινηματογραφιστών οι οποίες βασίζονται σε κλασική μουσική.


Η ζωντανή ερμηνεία της μουσικής από ταλαντούχους μουσικούς έχει ως στόχο να αναδείξει τη διάθεση και την ατμόσφαιρα της κάθε ταινίας, αποκαλύπτοντας τους μη-άμεσους συμβολισμούς της και αποκωδικοποιώντας το βαθύτερο της νόημα.


Μέσα στο πλαίσιο του enLIVE, παρουσιάζονται παράλληλα και αρκετές δραστηριότητες όπως εκπαιδευτικά εργαστήρια και διαλέξεις.


Παρατίθεται αναλυτικό το πρόγραμμα προβολών:


people_on_Sunday

«People on Sunday» (1930) | Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, 20:30


Το «People on Sunday» (Άνθρωποι την Κυριακή), σε σκηνοθεσία των Curt και Robert Siodmak και βασισμένο στο σενάριο του Billy Wilder, είναι ένα μοναδικό υβριδικό αριστούργημα το οποίο κινείται μεταξύ ντοκιμαντέρ και αφηγηματικής μυθοπλασίας και αποτελεί μια από τις πρώτες νεορεαλιστικές κινηματογραφικές απόπειρες.


Η ταινία η οποία έμελλε να γίνει παγκόσμια επιτυχία και να επηρεάσει γενιές κινηματογραφιστών, ακολουθεί τις ζωές μιας παρέας Βερολινέζων μια καλοκαιρινή μέρα κατά το μεσοπόλεμο. Δύο φίλοι που δεν βρίσκουν τίποτα να κάνουν στο Βερολίνο μια καλοκαιριάτικη Κυριακή, συναντούν δύο νεαρές γυναίκες και πηγαίνουν στην παραλία της λίμνης Βάνζεε. Έπειτα από μια ευγενική αλλά ανυποχώρητη απόπειρα αποπλάνησης των γυναικών από τους δύο άνδρες, τα δύο ζευγάρια επιστρέφουν στο Βερολίνο με την καταθλιπτική προοπτική άλλης μιας εργάσιμης εβδομάδας.


Στο έργο συνέβαλαν πολλοί νεαροί Γερμανοί κινηματογραφιστές της εποχής, οι οποίοι αργότερα, μετά την άνοδο του Τρίτου Ράιχ, απέκτησαν μεγάλη φήμη στις ΗΠΑ – μεταξύ άλλων, Μπίλι Γουάιλντερ, Φρεντ Τσίνεμαν, Ρόμπερτ Σιόντμακ και Έντγκαρ Τζ. Ούλμερ.


Την πρωτότυπη μουσική της ταινίας συνέθεσε ο Mηνάς Ι. Aλεξιάδης, ο οποίος θα την εκτελέσει ζωντανά στο πιάνο και στο συνθεσάιζερ.


*Το People on Sunday θα ανοίξει με μια μικρού μήκους ταινία, η οποία δημιουργήθηκε από την ομάδα νεαρών κινηματογραφιστών του International Motion Festival και υπό την επίβλεψη της Δήμητρας Εγγλέζου. Η ταινία θα ανταποκρίνεται σε μουσική του Ρίχαρντ Στράους την οποία θα εκτελέσουν ζωντανά οι Μάρκος Κλεοβούλου (βαρύτονος) και Κυριάκος Κυριάκου (πιάνο).




man_with_a_movie_camera

«Man with a movie camera» (1929) | Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, 20:30


Το «Man With A Movie Camera» (Ο άνθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή) του Ρώσου κινηματογραφιστή Τζίγκα Βερτόφ, αποτελεί ενδεχομένως την πιο εντυπωσιακή και τεχνολογικά εξελιγμένη ταινία του βωβού κινηματογράφου.


Πρόσφατα η ταινία ανακηρύχθηκε από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου ως το «Καλύτερο Ντοκιμαντέρ όλων των εποχών». Κατά κάποιο τρόπο ανήκει στις «συμφωνίες πόλεων», αν και το αστικό της τοπίο είναι στην ουσία μια κινηματογραφική σύνθεση από πλάνα που λήφθηκαν από διάφορα μέρη, όπως Μόσχα, Κίεβο και Οδησσό.


Η ταινία αποτελεί ένα μοναδικό δείγμα πειραματικού κινηματογράφου περί τα τέλη της δεκαετίας του 1920 στη Ρωσία, αλλά και ένα πανόραμα, ένα μανιφέστο για τη σοσιαλιστική κοινωνία της χώρας.


Πρωταγωνιστής ένας οπερατέρ ο οποίος συνεχώς μετακινείται, καταγράφοντας εικόνες από την πόλη και τους ανθρώπους της στις καθημερινές τους ασχολίες – εικόνες που φαινομενικά είναι ασύνδετες, όμως στην ουσία συνθέτουν την πολυπλοκότητα της καθημερινής ζωής.


Έχοντας επεξεργαστεί τη δομή της ταινίας μέσα από μια Μαρξιστική ιδεολογία, ο Βερτόφ επιχείρησε να δημιουργήσει μια φουτουριστική πόλη η οποία θα περιέγραφε τα σοβιετικά ιδανικά της τότε κοινωνίας, και μέσα από ένα επαναστατικό μοντάζ σύγχρονης και κονστρουκτιβιστικής αρχιτεκτονικής, κατάφερε να δημιουργήσει μια από τις πιο λαμπρές ταινίες που φτιάχτηκαν ποτέ.


Την πρωτότυπη μουσική της ταινίας για κουαρτέτο για κλαρινέτο, συνέθεσε ο Αλέξανδρος Μούζας ενώ ζωντανά θα την εκτελέσουν οι Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο), Κώστας Παναγιωτίδης (βιολί), Αλέξανδρος Μποτίνης (βιολοντσέλο) και Χρήστος Σακελλαρίδης (πιάνο) σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.


* Το Man With A Movie Camera θα ανοίξει με μια μικρού μήκους ταινία από την Νικολέτα Αυγουστή. Η ταινία ανταποκρίνεται σε μουσική του Π.Ι Τσαϊκόφσκι την οποία θα εκτελέσουν ζωντανά οι Μάρκος Κλεοβούλου (βαρύτονος) και Κυριάκος Κυριάκου (πιάνο).




It_1927

«IT» (1927) | Κυριακή 29 Ιανουαρίου, 20:30


Το «It» είναι μια βωβή ρομαντική κωμωδία του 1927 που αφηγείται την ιστορία μιας πωλήτριας που ερωτεύεται το όμορφο και πλούσιο αφεντικό του πολυκαταστήματος όπου εργάζεται.


Βασίζεται σε μια νουβέλα της Έλινορ Γκλυν που είχε αρχικά δημοσιευτεί αποσπασματικά στο περιοδικό Cosmopolitan. Η ταινία, σε σκηνοθεσία Clarence G. Badger, προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Λος Άντζελες τον Ιανουάριο του 1927 και ανέδειξε την πρωταγωνίστρια Clara Bow σε ένα σημαντικό αστέρι, οδηγώντας το κοινό να την αποκαλέσει «The ‘it’ girl».


Για πολλά χρόνια, η ταινία θεωρήθηκε πως είχε χαθεί, αλλά ένα αντίγραφο βρέθηκε στην Πράγα το 1960. Το 2001, το Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των ΗΠΑ επέλεξε την ταινία για να διατηρηθεί στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική».


Συνθέτης: Παναγιώτης Θεοδοσίου
Ζωντανή εκτέλεση: Αλέξανδρος Μακρής (πιάνο), Ευστάθιος Κιοσόγλου (κλαρίνο), Βασίλειος Παναγιωτόπουλος (κρουστά), Γιώργος Αρνής (κοντραμπάσο)


Την πρωτότυπη μουσική της ταινίας για τζαζ σύνολο συνέθεσε ο Παναγιώτης Θεοδοσίου.


+ Οι ταινίες θα προβληθούν την Τετάρτη 25, την Παρασκευή 27 και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, στο «The Shoe Factory» στη Λευκωσία, στις 20:30.


Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (25 ευρώ και για τις τρεις μέρες)


Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 22663871 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα και τη σελίδα στο facebook.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ