«Παράλληλες πόλεις» | Διαδραστική εγκατάσταση στο Παλιό Ξυδάδικο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 25.1.2017

Με την διαδραστική εγκατάσταση «Παράλληλες πόλεις / Parallel Cities» ξεκινά το φετινό theYard.Residency 2017 του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Μίτος, στη Λεμεσό.


Το Parallel Cities είναι μια διαδραστική εγκατάσταση η οποία έχει ως σκοπό τον προβληματισμό και την δημιουργία διαλόγου γύρω από την ανάπτυξη της Λεμεσού την τελευταία δεκαετία.


Την εγκατάσταση συνυπογράφουν ο Αντώνης Στυλιανού, αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης και ο Αντρέας Παπαλλάς, αρχιτέκτονας και urban designer. Ως μέντορας στο πρόγραμμα συνέβαλε η Έλενα Κοτασβίλι. Η πρώτη, ιδιωτική παρουσίαση θα γίνει την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου ενώ στις 3 Φεβρουαρίου η εγκατάσταση θα είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό.


Το Παλιό Ξυδάδικο χωρίζεται έτσι ώστε να δημιουργηθούν δύο χώροι, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τα δύο τμήματα της εγκατάστασης, παρέχοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να επιλέξουν μεταξύ ανάπτυξης ή διατήρησης της πόλης.


Το κάθε δωμάτιο περιλαμβάνει πληροφορίες υπέρ της ανάπτυξης ή της διατήρησης, ενώ οι ζωντανές φιγούρες των επισκεπτών στο κάθε δωμάτιο προβάλλονται για να αποκαλύψουν εικόνες και πληροφορίες. Έτσι, η εγκατάσταση δημιουργεί μια συνδεόμενη προσέγγιση προς την πόλη της κατασκευής και της ανάπτυξης σε σχέση με την πόλη της αποκατάστασης και συντήρησης, συνεχίζοντας μια συζήτηση όπου οι πληροφορίες μπορεί να κρύβονται ή να αποκαλύπτονται ανάλογα με τους επισκέπτες-υποστηρικτές της μιας ή της άλλης πλευράς.


Η εγκατάσταση χρησιμοποιεί σύγχρονα μέσα προβολής και χαρτογράφησης, εστιάζοντας στο ερώτημα κατά πόσον οι νέες αναπτύξεις στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού έχουν βελτιώσει την πόλη ή έχουν επισκιάσει τον πολιτισμό και την ιστορία της.


parallelcities

Ο Αντρέας Παπαλλάς και ο Αντώνης Στυλιανού διατηρούν το mesh spatial design studio στη Λεμεσό. Η συνεργασία τους προέκυψε μετά τον Φεβρουάριο του 2016, όταν ο Αντώνης ασκούσε την αρχιτεκτονική και παράλληλα δίδασκε στο Cyprus Academy of Art στη Λεμεσό και ο Ανδρέας τελείωνε το Master του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Το έναυσμα αυτής της συνεργασίας αποτέλεσε η πρόταση των δύο νέων αρχιτεκτόνων για την Κυπριακή συμμετοχή στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2016 με τίτλο «emergent marginalia». Το «emergent marginalia» είναι μια διαδραστική εγκατάσταση που αγγίζει θέματα αρχιτεκτονικής τυπολογίας στην Κύπρο με βάση τη μεταφορά πληθυσμών εντός και εκτός του νησιού, η οποία πέτυχε να εισέλθει στο shortlist των υποψηφιοτήτων για την Κυπριακή συμμετοχή. Λίγους μήνες αργότερα οι δύο νέοι ξανασυναντήθηκαν, ιδρύοντας το mesh spatial design studio με στόχο την έρευνα και πρόκληση πεποιθήσεων, προκαταλήψεων, ιδεολογιών και ορισμών ταυτότητας μέσω της αρμονικής συνύπαρξης και χρήσης σχεδιασμού και σύγχρονης τεχνολογίας.


+ Η πρώτη παρουσίαση/ιδιωτική προβολή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στις 20:00. Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου η εγκατάσταση θα είναι ανοιχτή για το κοινό. Το Παλιό Ξυδάδικο βρίσκεται στην οδό Γενεθλίου Μιτέλλα 34 στον ιστορικό πυρήνα της Λεμεσού. 


Πληροφορίες τηλ. 99209751 και event στο facebook.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ