Πρωταγωνίστρια Ιρανικής ταινίας μποϊκοτάρει τα Όσκαρ λόγω Τράμπ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 27.1.2017

Η ιρανή ηθοποιός Ταρανέ Αλιντουστί, συμπρωταγωνίστρια στην ταινία "Ο Πωλητής(The Salesman)", υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, δήλωσε ότι θα μποϊκοτάρει την τελετή των Όσκαρ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανακοίνωση του Προέδρου Τράμπ ότι θα εκδώσει προσωρινή απαγόρευση βίζας για τους πολίτες επτά, κυρίως μουσουλμανικών χωρών.


Ο κ. Τράμπ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα εκδώσει μια εκτελεστική εντολή για να αναστείλει τη μετανάστευση για τουλάχιστον 30 ημέρες για τους πολίτες του Ιράν, Ιράκ, Λιβύης, Σομαλίας, Σουδάν, Συρίας και Υεμένης. Παραμένει ασαφές το πώς και κατά πόσον η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ.


Η Αλιντουστί έκανε τις προθέσεις της σαφές στο Twitter, γράφοντας: "Η απαγόρευση χορήγησης βίζας του Τράμπ για τους Ιρανούς είναι ρατσιστικό. Είτε αυτό περιλαμβάνει μια πολιτιστική εκδήλωση ή όχι, εγώ δεν θα παραστώ στην τελετή απονομής των Όσκαρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας."


"Σε μια συνέντευξη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είπε ότι δεν θα παραστεί στην τελετή των Όσκαρ στις 26 του Φεβρουαρίου, ακόμη και αν αποδειχθεί ότι η προτεινόμενη απαγόρευση δεν επηρεάζει την ικανότητά της να εξασφαλίσει βίζα."


"Αποφάσισα να μην πάω ακόμα και αν μπορέσω, γιατί με πληγώνει βαθιά να βλέπω τους απλούς ανθρώπους της χώρας μου να απορρίπτονται για το τι θα μπορούσε να είναι το νόμιμο δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση στα παιδιά τους στο εξωτερικό ή στις σχολικές τάξεις τους ως σπουδαστές," είπε.


"Ο Πωλητής", το οποίο η κυβέρνηση του Ιράν έχει εγκρίνει για την υποβολή των Οσκαρ, είναι μία από τις πέντε ταινίες που συναγωνίζονται για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία. Είναι σε σκηνοθεσία του Ασγκχάρ Φαραντί, του οποίου η ταινία «A Separation» κέρδισε Όσκαρ για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία το 2012.


"Ο Πωλητής» αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού στην Τεχεράνη των οποίων οι ζωές αλλάζουν αμετάκλητα όταν πρέπει να μετακομίσουν από το διαμέρισμα τους, ενώ πρωταγωνιστούν σε μια ερασιτεχνική παραγωγή του Άρθουρ Μίλερ «Ο θάνατος του εμποράκου».







Η Αλιντουστί είπε ότι δεν έχει συζητήσει την απόφασή της με τον κ.Φαραντί και δεν ξέρει ποιος θα εκπροσωπεί την ταινία στην τελετή. Είπε ότι ο σκηνοθέτης γενικά πηγαίνει με τους πρωταγωνιστές των ταινιών του σε ξένες τελετές βραβείων, συμπεριλαμβανομένου του Φεστιβάλ των Καννών, όπου "Ο Πωλητής" έτυχε έντονης κριτικής πέρισυ.


Η ηθοποιός σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πρεσβεία στην Τεχεράνη και ότι Ιρανοί συχνά ταξιδέυουν σε γειτονικές χώρες για να εξασφαλίσουν βίζα. "Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται επείγουσα ιατρική φροντίδα ", είπε. "Είμαι βέβαιη ότι όλοι αυτοί δεν πάνε για διακοπές, μπορεί να έχουν μια πιο σοβαρή περίπτωση. "


"Είμαι σίγουρη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης επωφεληθεί πολλές φορές από Ιρανούς μετανάστες και τους ανθρώπους που έχουν εργαστεί εκεί και υπηρέτησαν αυτή τη χώρα», πρόσθεσε. "Έτσι δεν είναι αποδεκτό για μένα να σέβομαι ένα κράτος που δεν σέβεται τους ανθρώπους της χώρας μου."


ΠΗΓΗ: The New York Times


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ