ΘΟΚ - ΚΘΒΕ υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεργασίας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 29.1.2016

Επισφραγίστηκε και επίσημα η συνεργασία Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου με την οποία τα δύο Κρατικά Θέατρα ανανεώνουν την εφαρμογή ενός προγράμματος καλλιτεχνικής συνεργασίας με σκοπό την προαγωγή και ανάπτυξη της τέχνης του θεάτρου.


Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψαν την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016 οι κ.κ. Γιάννης Αναστασάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και Γιάννης Τουμαζής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.


Η συμφωνία εκφράζει την κοινή βούληση των δύο Κρατικών Θεάτρων για συνεργασία και ανταλλαγή με βάση τέσσερις άξονες:


(α) της μελέτης, έρευνας, και ερμηνείας του Αρχαίου Δράματος


(β) της ανάπτυξης και ενίσχυσης της νεοελληνικής δραματουργίας


(γ) του κλασικού και σύγχρονου παγκόσμιου ρεπερτορίου και


(δ) της έρευνας και του πειραματισμού στα νέα θεατρικά ρεύματα.


Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας θα περιλαμβάνει ανταλλαγές παραστάσεων, συμπαραγωγές, αμοιβαίες μετακλήσεις καλλιτεχνών, θεωρητικών του Θεάτρου, τεχνικών και γενικά ατόμων διαφόρων θεατρικών ειδικοτήτων, εκπαιδευτικά προγράμματα, διδασκαλίες, σεμινάρια, διαλέξεις και γενικά κάθε μορφής συνεργασία σε θέματα θεατρικής εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, οργάνωσης, λειτουργίας, θεατρικής τεχνολογίας, καλλιτεχνικών επιλογών.


THOC_KVTE
Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψαν την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016 οι κ.κ. Γιάννης Αναστασάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ και Γιάννης Τουμαζής, Πρόεδρος του δ.σ. του ΘΟΚ.



Καλωσορίζοντας τον κ. Αναστασάκη εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ, ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Τουμαζής τόνισε ότι η Συμφωνία αυτή «αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη της τεράστιας επιτυχίας που σημείωσε η συνεργασία μας στο παρελθόν με την ανταλλαγή σπουδαίων παραγωγών όπως οι Βάκχες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Τάσου Ράντζου παραγωγή ΚΘΒΕ που ήρθε στην Κύπρο το Σεπτέμβριο του 2008, Οι έρωτες της Κας Μαγκουάιρ του Μπράιαν Φρίελ σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή παραγωγή ΘΟΚ που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το 2008 καθώς και η παραγωγή του ΘΟΚ Ινκόγκνιτο σε σκηνοθετική επιμέλεια Στέλας Φυρογένη και Γιώργου Χριστοδουλίδη που ταξίδεψε και αυτή στη Θεσσαλονίκη το 2009.
Η συνεργασία μας με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εντάσσεται στο πλαίσιο των διακρατικών συνεργασιών που επιχειρούμε συστηματικά να συνάπτουμε, με στόχο την διεύρυνση της δράσης του Οργανισμού πέραν των στενών συνόρων του νησιού μας. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται εφικτή η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, όπως επίσης και η καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης και ανεκτικότητας κάτω από την ενωτική δύναμη της θεατρικής τέχνης [..]


Οι πρώτοι καρποί της ανανεωμένης συνεργασίας των δύο θεατρικών οργανισμών έχουν ήδη προκύψει, καθώς έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες και έχουν αναπτυχθεί δράσεις εκατέρωθεν. Απτό παράδειγμα αποτελεί η παρουσία της παραγωγής του ΚΘΒΕ «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη στο νησί μας, η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ.»


Στη Θεσσαλονίκη το «Παλάτι του Τέλους»


Όπως ανέφερε ο κ. Τουμαζής, «ο ΘΟΚ σκοπεύει να ανταποδώσει την επίσκεψη την προσεχή Άνοιξη, παρουσιάζοντας στη Θεσσαλονίκη την παράσταση «Το παλάτι του τέλους» της Judith Thompson σε σκηνοθεσία Στέλας Φυρογένη, Αντώνη Κατσαρή, Λένιας Σορόκου και Νικολέτας Καλαθά.»


«Εξάλλου», συνέχισε «με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το ερχόμενο καλοκαίρι η παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού εφόσον είναι η πρώτη φορά που τρία ελληνόφωνα θέατρα, ο ΘΟΚ, το Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ, τα τρία κρατικά θέατρα του ελλαδικού χώρου εμπλέκονται σε συμπαραγωγή στο αρχαίο ελληνικό δράμα. Και βέβαια, η συνεργασία μας αυτή δεν θα εξαντληθεί εδώ, αλλά θα επεκταθεί και σε πολλούς άλλους τομείς [...]»


Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Αναστασάκης σε σύντομη προσφώνησή του τόνισε την ιδιαίτερη του χαρά που βρίσκεται στην Κύπρο όχι μόνο για την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας αλλά και γιατί βρίσκονται ήδη δύο δράσεις στο δρόμο υλοποίησής τους, αναφερόμενος στην περιοδεία της παράστασης «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη» που παρουσιάζεται σε δύο παραστάσεις στον ΘΟΚ (28 & 29/1/2016) και στην επικείμενη καλοκαιρινή τριμερή συμπαραγωγή Εθνικού Θεάτρου-ΚΘΒΕ-ΘΟΚ με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.


Τόνισε, δε, ότι το Πρωτόκολλο Συνεργασίας θα έχει αμοιβαία οφέλη και για τα δύο θέατρα.


«Μπορούμε να κάνουμε πολλά, αν είμαστε συντονισμένοι, οι συνθήκες είναι δύσκολες, ο Ελληνισμός έχει λόγο και διάθεση να προχωρήσει μπροστά. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, κάθε χρόνο προσβλέπω να έχει δυο-τρία προγράμματα για να κτίζουμε μαζί. Οι προθέσεις είναι συγκεκριμένες και θα προχωρήσουμε μαζί στη δημιουργία ωραίων δράσεων».


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ©ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ/ΘΟΚ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ