Ανοικτό Κάλεσμα για συμμετοχή στο theYard.Residency.16 / ΜΙΤΟΣ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.2.2016

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ ανακοινώνει το πρώτο Ανοικτό Κάλεσμα για συμμετοχή στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενιών theYard.Residency.16, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2016, στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό.


Το 2016 είναι η έκτη συνεχόμενη χρονιά που θα λειτουργήσει το theYard.Residency και το πρόγραμμα φέτος παρουσιάζεται με μια ανανεωμένη δομή. Θα γίνουν δύο Ανοικτές Προσκλήσεις: η πρώτη περίοδος του προγράμματος φιλοξενίας θα καλύπτει τις συμμετοχές για Μάρτιο-Αύγουστο και η δεύτερη την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου. Προτάσεις για συμμετοχή θα μπορούν να αποστείλουν νέοι καλλιτέχνες και πιο έμπειροι δημιουργοί, ομάδες, οργανισμοί κυρίως από την Κύπρο, όπως και στο πλαίσιο της ανταλλαγής και της κινητικότητας καλωσορίσει καλλιτέχνες από το εξωτερικό. Όλες οι προτάσεις πρέπε να είναι σχετικές με τη φετινή θεματολογία:


Η διάρκεια μιας στιγμής.


«Υπάρχει η τωρινή τούτη η στιγμή;» Ν.Καζαντζάκης


Σαν ένα στοίχημα που εμφανίζεται κάθε φορά. Αν σταματήσω το χρόνο θα μπορέσω να αντιληφθώ τι γίνεται τώρα; Διερωτούμαι αν θα μπορέσω να δω εμένα ή εσένα ή τι περνά μπροστά μας. Πόσο διαρκεί μια στιγμή; Τι μπορεί να συμβεί σε μια στιγμή; Πόσα βήματα θα χρειαστεί να κάνουμε για να γίνει ο χώρος πιο μεγάλος; Πόσες στιγμές θα έχουμε;


Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, το πρόγραμμα φιλοξενιών για το 2016 έχει χωριστεί σε τρεις κατηγορίες για συμμετοχή:


Ι. μια στιγμή – Θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένες προτάσεις (νέες ή παλαιότερες παραγωγές) θεάτρου, χορού, performance art, μουσικής, εικαστικών project, στοχευμένων σεμιναρίων και διαλέξεων. Οι δράσεις αυτές θα χρησιμοποιούν το Παλιό Ξυδάδικο ως παραστατικό χώρο και όχι τόσο ως χώρο για δουλειά σε εξέλιξη. Τα έσοδα θα ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς και όχι στους διοργανωτές. Οι δημιουργοί θα έχουν στη διάθεση τους το χώρο και εξοπλισμό για 2 μέρες στήσιμο/ πρόβες και θα μπορούν να πραγματοποιήσουν μέχρι 3 παραστάσεις.


ΙΙ. Αυτοσχεδιασμοί - Καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι θα έχουν στη διάθεση τους το χώρο και εξοπλισμό για μια μέρα και θα μπορούν να παρουσιάσουν στο κοινό ιδέες που δεν είναι απαραίτητα ολοκληρωμένες παραστάσεις, π.χ. μουσικοί, θεατρικοί, χορευτικοί αυτοσχεδιασμοί ή μαγειρική και συζήτηση, ή αναγνώσεις ή προβολή ταινιών με συζήτηση κλπ. Το μέρος αυτό του προγράμματος θα φιλοξενεί αυθόρμητες ιδέες που θα διαπραγματεύονται πιο άμεσα το θέμα της ζωντανής στιγμής σε σχέση με το κοινό. Κάθε μήνα θα παρουσιάζεται μια συμμετοχή αυτοσχεδιασμού.


ΙΙΙ. μια στιγμή στην αυλή - Ημερίσιες δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά, νέους και οικογένειες. Παιδικές παραστάσεις, παραμύθια, Καραγκιόζη, μουσική για παιδιά και άλλα. Ο χώρος και ο εξοπλισμός θα παραχωρείται στους καλλιτέχνες. Τα έσοδα θα ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς και όχι στους διοργανωτές.


Το πρόγραμμα φιλοξενίας theYard.Residency είναι μια πλατφόρμα για ενεργή δραστηριοποίηση των συμμετεχόντων. Όλοι οι δημιουργοί, ομάδες, οργανισμοί που θα επιλεγούν είναι ελεύθεροι να εκφραστούν καλλιτεχνικά με οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε τρόπο πάνω στο προτεινόμενο θέμα, αλλά και, να δράσουν υπεύθυνα ως προς την παραγωγή τους. Οι προτάσεις που θα επιλεγούν για το theYard.Residency.16 θα εξασφαλίσουν:
  1. Δωρεάν χρήση του Παλιού Ξυδάδικου, όπως αναφέρεται πιο πάνω στην κάθε κατηγορία. Η τελική διάρκεια της φιλοξενίας (αριθμός ημερών, ημερομηνίες και ώρες) θα οριστεί μεταξύ συμμετεχόντων και του ΜΙΤΟΣ, ανάλογα με τις ανάγκες της πρότασης και τη διαθεσιμότητα του χώρου.
  2. Η κάθε πρόταση που θα επιλεγεί για το theYard.Residency.16 θα εξασφαλίσει δωρεάν χρήση του τεχνολογικού εξοπλισμού και της υποδομής του Παλιού Ξυδάδικου. (θα σταλεί συγκεκριμένη λίστα με τον διαθέσιμο τεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομής στις προτάσεις που θα επιλεγούν).
  3. Την πρώτη μέρα της φιλοξενίας τους οι συμμετέχοντες θα ενημερωθεί για τη λειτουργία του Παλιού Ξυδάδικου, οφείλουν κατά τη διάρκεια και στο τέλος της φιλοξενίας τους να διατηρούν καθαρό τον χώρο.
  4. Η διοργάνωση δεν θα προσφέρει τεχνικές υπηρεσίες. Για όλα τα τεχνικά θέματα της παραγωγής τους οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν το δικό τους τεχνικό.
  5. Τα έσοδα (εισιτήρια, δίδακτρα κλπ) των εκδηλώσεων θα ανήκουν αποκλειστικά στους ίδιους τους συμμετέχοντες. Η τιμή (εισιτηρίων, διδάκτρων κλπ) ορίζεται από τους ίδους τους δημιουργούς, αλλά δεν θα ακριβότερη από ότι συνήθως κοστολογούν οι υπόλοιπες δράσεις στο Παλιό Ξυδάδικο.
  6. Οι συμμετέχοντες μπορούν να αιτηθούν και να διεκδικήσουν χορηγίες προς όφελος της παραγωγής τους, όχι όμως για τις υπηρεσίες που παραχωρούνται από τη διοργάνωση στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας. Σε αντίθεση περίπτωση η συμμετοχή θα ακυρώνεται. Το ΜΙΤΟΣ, όταν του ζητηθεί, μπορεί να παραχωρήσει βεβαιώσεις συμμετοχής.
  7. Η διοργάνωση συμμετέχει αλλά δεν αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την προώθηση των επιλεγμένων προτάσεων. Tο ΜΙΤΟΣ θα προωθήσει με αποστολή Δελτίων Τύπου, προώθηση στο Facebook, με newsletter και ενημέρωση της ιστοσελίδας του, αφίσα του προγράμματος με όλες τις συμμετοχές, εξωτερικό banner, με booklet όλων των συμμετοχών. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αναφέρουν στην πρόταση τους, με ποιους τρόπους θα προωθήσουν την εκδήλωση τους, όπως και να τοποθετήσουν λογότυπα της διοργάνωσης στην καμπάνια της διοργάνωσης τους.
  8. Το theYard.Residency.16 προσφέρει στους δημιουργούς οπτικοακουστική αρχειακή καταγραφή της δουλειάς τους και παράδοση της σε μορφή dvd.
  9. Για τους καλλιτέχνες από το εξωτερικό δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης αεροπορικών εισιτηρίων ή φιλοξενίας των συντελεστών. Η διοργάνωση θα βοηθήσει με τις μεταφράσεις κειμένων που αφορούν στη συμμετοχή τους, τη μεταφορά τους από και προς το αεροδρόμιο, όπως και για παροχή οποιωνδήποτε άλλων σχετικών πληροφορίων με την παραμονή τους.
  10. Σε περίπτωση που οι συμμετέχοντες δεν τηρούν τα χρονοδιαγράμματα της επικοινωνίας με τον οργανισμό, η συμμετοχή τους θα ακυρώνεται.
Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι η 29η Φεβρουαρίου 2016. Για να θεωρηθεί μια πρόταση έγκυρη πρέπει να συμπληρωθεί το έντυπο συμμετοχής και να αποσταλεί ηλεκρτονικά στο theYard.Residency@mitos.org.cy, με τίτλο αίτηση συμμετοχής στο theYard.Residency.16. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προτείνουν ημερομηνίες που να εντάσσονται στα χρονικά πλαίσια της περιόδου Μάρτιο – Αύγουστο. Για τη δεύτερη περίοδο Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο θα ανακοινωθεί το δεύτερο ανοικτό Κάλεσμα τον Ιούνιο 2016 . Το πρόγραμμα του the.YardResidency.16 και η διάρκεια της κάθε συμμετοχής θα διαμορφωθούν, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του χώρου και κατόπιν συννενόησης με τους συμμετέχοντες. Απαντήσεις θα σταλούν ηλεκτρονικά σε όλες τις προτάσεις μέσα στην πρώτη βδομάδα Μαρτίου.


+ Για ερωτήσεις και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν το theYard.Residency@mitos.org.cy. Οπτικοακουστικό υλικό που δεν μπορεί να σταλεί ηλεκτρονικά, θα αποστέλλεται στην ταχυδρομική διεύθυνση: Kέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, theYardResidency16, Άστιγγος 1, 3016 Λεμεσός, Κύπρος.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ