VOICING & CRAFT STORIES

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.3.2017

To Ξαρκής παρουσιάζει δύο νέες διεπιστημονικές πρωτοβουλίες, που γεφυρώνουν πτυχές του κοινωνικά εφαρμοσμένου και οπτικού σχεδιασμού, (socially engaged communication design) με την προφορική συλλογή ιστοριών και την διήγηση τους. Αυτές οι πρωτοβουλίες αποσκοπούν στην συλλογή προφορικών ιστοριών από τους ανθρώπους της Κύπρου και την τοποθέτηση τους σε ένα ψηφιακό αρχείο - ιστοσελίδα με όνομα “Voicing Stories” και σε ένα ανθολόγιο κόμικς με όνομα “Craft Stories”. Το μεταφορικό μέσο, που τροφοδοτείται από μια διαδικασία άτυπης μάθησης, είναι ένα όχημα συμμετοχικό, το οποίο θα κουβαλά αυτές τις ιστορίες σε όλο το νησί. Η κινητήρια δύναμη είναι η προώθηση διακοινοτικού διαλόγου και η ενεργοποίηση της ενασχόλησης με τον λαϊκό, καθημερινό πολιτισμό, για την καλύτερη συνύπαρξη των κοινοτήτων στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, ευελπιστεί στην υποκίνηση ενδιαφέροντος του κοινού για τη διατήρηση τέτοιων ειδών μαρτυριών, την καλλιέργεια κριτικής σκέψης και την τόνωση της δημιουργικής έκφρασης.


Υπό την καθοδήγηση εμπειρογνωμόνων - εκπαιδευτικών και επαγγελματιών στον τομέα της προφορικής συλλογής ιστορίας, δημιουργικής γραφής, διήγησης ιστοριών, οπτικής επικοινωνίας, κοινωνικά εφαρμοσμένης τέχνης και μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος τα Σάββατα του Μάρτη και του Απρίλη στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας (NiMAC), οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν την γνώση τους για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνδεθούν με τοπικές κοινότητες, μέσω της συλλογής της προφορικής ιστορίας.


Παρόλο που υπάρχουν διάφορες αξιόλογες πρωτοβουλίες προφορικής ιστορίας στην Κύπρο, αυτό που διαφοροποιεί αυτή την πρωτοβουλία βρίσκεται στο ότι η γνώση για την προφορική συλλογή ιστοριών θα μαζευτεί και θα παραδοθεί στον καθένα, ως εργαλείο για να χρησιμοποιεί με ανθρώπους του περίγυρου του και χρησιμοποιώντας απλές συσκευές καταγραφής, όπως έξυπνα τηλέφωνα, ταμπλέτες ή / και compact κάμερες. Ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με το δικαίωμα προς την εκπαίδευση, προσπαθεί να ξεπεράσει τα όρια συχνών μορφών προφορικής συλλογής ιστορίας, επιλέγοντας ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων μέσων μαζικής επικοινωνίας, που είναι προσβάσιμα αλλά και φρέσκα στην γλώσσα επικοινωνίας τους.


Μεταξύ άλλων, οι εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν την επιμόρφωση των συμμετεχόντων μέσω εργαστηρίων, σεμιναρίων και ξεναγήσεων, περιλαμβάνουν τον ΜΚΟ GeekOtopos, όπου θα μιλήσει ο Ανδρέας Splash Κυριάκου για την βιντεογράφηση και το μοντάζ σε σχέση με την προφορική ιστορία και που θα δώσει κατευθυντήριες γραμμές για διάφορους τρόπους καταγραφής ιστοριών μέσω βίντεο. Η Δρ. Νικολέττα Δημητρίου θα κάνει μια εισαγωγή στην προφορική ιστορία και θα μοιραστεί γνώση σχετικά με το έργο που έχει κάνει με ηλικιωμένους Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους βιολάρηδες  τα τελευταία 12 χρόνια. Η Δρ. Λούση Αβρααμίδου και η Δρ. Νικολέττα Χριστοδούλου, θα μας μιλήσουν μέσω ενός διαδικτυακού σεμιναρίου για ηθικά ζητήματα, τον νόμο, αλλά και για την χρήση / μεταποίηση υλικού στα πλαίσια της συλλογής προφορικής ιστορίας, ενώ θα παρουσιάσουν τα δικά τους ευρήματα μέσω του project “The Cyprus Oral history & Living Memory Project”. O Ανώτερος σύμβουλος έρευνας Mete Hatay θα μας μιλήσει για την πρόσφατη ιστορία της Λευκωσίας και για το χρησιμοποιείται η νοσταλγία από Τουρκοκύπριους που ασχολούνται με το παρελθόν. Η Δρ. Εύη Τσέλικα από την άλλη θα μας ξεναγήσει στον συνοικισμό της Αγλαντζιάς. Θα καθίσουμε στο τοπικό καφενείο, θα συζητήσουμε με την κοινότητα εκεί και θα συμμετέχουμε σε μια βιωματική εμπειρία μάθησης, ενώ θα εξοικειωθούμε με την κοινωνικά εμπλεκόμενη τέχνη (socially engaged art).


Στην συνέχεια και για τους συμμετέχοντες του Craft Stories, ο Τάσος Αναστασιάδης θα μοιραστεί και θα ανταλλάξει ιδέες για τις υπάρχουσες θεωρίες και πρακτικές στον σχεδιασμό βιβλίου κόμικς, ο Ντένις Κωνσταντίνου θα ασχοληθεί με τους τομείς της οπτικής αφήγησης, τον σχεδιασμό χαρακτήρων και την αισθητική βιβλίων κόμικς. Ο Max Sheridan από το WRITE CY θα μας κατατοπίσει στους τομείς της δημιουργικής γραφής και της συγγραφής ιστοριών και εν τέλη, ο Κρις Δημητρίου θα μας βοηθήσει να μεταμορφώσουμε τις ιστορίες μας σε σενάρια κόμικς.


Voicing Stories


Η ιδέα του Voicing Stories δημιουργήθηκε σε συνεργασία του Ξαρκής και του The Cypriot Puzzle. Το παρόν project που πραγματοποιείται από την ομάδα του Ξαρκής, έχει ως στόχο την συλλογή διαφόρων αφηγήσεων σε σχέση με την προφορική ιστορία και την δημιουργία ενός ψηφιακού αρχείου μέσω του οποίου θα προβάλλονται. Με βιντεογραφημένες μαρτυρίες, Κύπριοι από διαφορετικά υπόβαθρα και εθνικότητες, θα μπορούν να μοιραστούν τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες και ιστορίες για την τεχνολογία, την τέχνη, τον σχεδιασμό, τις χειροτεχνίες, την μουσική, την κοινοτική ζωή, την γειτονιά και ιστορίες που αφορούν πολιτικά γεγονότα, με έμφαση στις ταραχώδεις περιόδους, ιδιαίτερα από το 1960 και μετά.


Απομακρυσμένοι από προεπιλεγμένες, κατευθυνόμενες, τετελεσμένες, εικονογραφημένες, διαδεδομένες και θεσμοθετημένες αφηγήσεις, η βιντεογραφημένη μαρτυρία ως είδος, δημιουργεί ένα χώρο όπου τα οικία, προσωπικά και τοπικά βιώματα μπορούν να έχουν φωνή και να εξαπλωθούν στο νησί. Επιπλέον, αυτή η προσέγγιση προσφέρει μια πιο ολοκληρωτική εκπροσώπηση των ανθρώπων της Κύπρου στο πλαίσιο της ιστορίας και της κουλτούρας, η οποία θα διατηρείται και θα μοιράζεται μέσω της ψηφιακής μας βιβλιοθήκης. Οι συνεντεύξεις θα γίνονται από εθελοντές, χρησιμοποιώντας δικό τους εξοπλισμό (έξυπνα τηλέφωνα, κάμερες κτλ.)


Craft Stories


Η δεύτερη πρωτοβουλία του Ξαρκής με τίτλο Craft Stories, έχει ως στόχο την καταγραφή, διάσωση και διάδοση αυθεντικών ιστοριών από λαϊκούς τεχνίτες σε σχέση με χειροτεχνίες της Κύπρου που κινδυνεύουν να χαθούν, ενώ θα φανερώνει φωνές νέων ανθρώπων, μέσω της συν-δημιουργίας ενός ανθολόγιου από κόμικς στρίπς.


Κατά τη διάρκεια του επιμορφωτικού προγράμματος και κάποιων επισκέψεων σε διάφορα χωριά της Κύπρου όπου υπάρχουν χειροτεχνίες που κινδυνεύουν να χαθούν, οι επιλεγμένοι συμμετέχοντες θα κληθούν να καταγράψουν τις ιστορίες λαϊκών τεχνιτών, μέσω βίντεο και φωτογραφίας. Οι συμμετέχοντες τότε θα κληθούν να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας μας στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, για να επανερμηνεύσουν τις ιστορίες, εμπειρίες και αλληλεπίδραση που είχαν, σε βιβλία κόμικς. Το project θα περιλαμβάνει την δημιουργική εμπλοκή ανθρώπων από διάφορα υπόβαθρα, συμπεριλαμβανομένης της προφορικής ιστορίας, οπτικής επικοινωνίας, κοινοτικής αφήγησης και συγγραφής βιβλίου κόμικς.


Διεύθυνση πιλοτικού προγράμματος:


Οδός Τεμπών, τ.κ: 1016


Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών


Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας


NiMAC.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Voicing & Craft Stories παρακαλώ επικοινωνήστε στο info@xarkis.org / τηλεφωνήστε μας στο 97676011.


https://www.facebook.com/voicingstories/


https://www.facebook.com/craftstoriescy/


Η πρωτοβουλία αυτή είναι δυνατή μέσω των Youthopia Small Grants, εφαρμόζεται μέσω της MAGEM και YOUTH POWER και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Το Craft Stories γίνεται με την στήριξη της Τράπεζας Κύπρου.


Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, για την ευγενική χειρονομία της παραχώρησης χώρου, για όλη τη διάρκεια του πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος, την εταιρεία Rainbow Agencies LTD για την γενναιόδωρη χορηγία υλικών τέχνης για το “Craft Stories”, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την συνεχή υποστήριξη και χορηγία, καθώς και τους εκπαιδευτικούς και τους εθελοντές που συμμετέχουν σε αυτές τις πρωτοβουλίες.


 Print

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ