Το «Πανηγύρι» στο Θέατρο Σκάλα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.3.2017

Ένα έργο - ορόσημο για το νεοελληνικό ρεπερτόριο, το «Πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, ανεβάζει το Θέατρο Σκάλα από τις 31 Μαρτίου 2017.


Το «Πανηγύρι», μαζί με την «Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, θεωρούνται τα δύο έργα που έθεσαν τα θεμέλια του μεταπολεμικού ελληνικού θεάτρου.


Το «Πανηγύρι» πρωτοπαίχθηκε στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν στην Αθήνα το 1964, με τους Γιώργο Λαζάνη, Θύμιο Καρακατσάνη, Μίμη Κουγιουμτζή, Στέλιο Καυκαρίδη και άλλους.


Την παραγωγή του Σκάλα σκηνοθετεί ο Χρίστος Ζάνος σε σκηνικά του Μίκη Λοΐζου και κοστούμια της Μαρίζας Παρτζίλη. Τους ρόλους κρατούν οι Σοφοκλής Κασκαούνιας, Ζωή Κυπριανού, Μόνικα Μελέκη, Άντρεα Δημητρίου, Αντρέας Μελέκης, Σίμος Τσιάκκας, Μαρία Μουστάκα και Γιώργος Σοφοκλέους.



Η υπόθεση


Το «Πανηγύρι» τοποθετείται στην Ελλάδα των αρχών της δεκαετίας του '50, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο, στη φτωχή, θλιμμένη και έρημη επαρχία της Θεσσαλίας.


Μια εξαθλιωμένη λούμπεν οικογένεια περιφέρεται από χωριό σε χωριό δίνοντας τη μάχη της επιβίωσης. Σπίτι της το ύπαιθρο και στέγη της ο ουρανός. Μια τέντα στεριωμένη σ’ ένα μαντρότοιχο είναι όλο κι όλο το «σπίτι» της οικογένειας. Ο πατέρας, απόμαχος της Μικρασιατικής Εκστρατείας, παπλωματάς το επάγγελμα. Η μητέρα πλανόδια πωλήτρια καρπουζιών στα πανηγύρια των χωριών του κάμπου.Μια ζωή στο πόδι και στο άρπα κόλλα… Έχουν έναν αχαΐρευτο γιο, που δεν πρόλαβε να τελειώσει το στρατό, συνάντησε ένα ορφανό και απροστάτευτο κορίτσι, το «κατάστρεψε» και το… παντρεύτηκε! Έχουνε και μια κόρη, 14-15 χρονών, που την τάζουν σε έναν ηλικιωμένο ράφτη, προσδοκώντας ότι με τα λεφτά του θα δώσει στο μωρό τους μια ασφάλεια αλλά ταυτόχρονα θα λύσει και τα δικά τους οικονομικά προβλήματα. Επιπρόσθετα κάνουν όνειρα να…πιάσουν την καλή, να κληρονομήσουν έναν πλούσιο μακρινό συγγενή που ετοιμάζεται να αποδημήσει εις Κύριον.


Τίποτα δεν πάει κατευχήν, τίποτα απολύτως δεν αλλάζει τη μίζερη ζωή της οικογένειας. Το «νεοελληνικό όνειρο», όπου ο κάθε φτωχός, το κάθε κοινωνικό ερείπιο, ξυπνά και κοιμάται με την προσδοκία να…κερδίσει τον πρώτο αριθμό του τζόκερ, δεν γίνεται ποτέ πραγματικότητα. Οι χάρτινοι πύργοι που στήνουν και θρέφουν τις εφήμερες προσδοκίες τους, γίνονται στο τέλος της ημέρας κομμάτια και θρύψαλα.



+ Πρεμιέρα την Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 20:30. Τακτικές παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 20:30 στο Στο Παττίχειο Θέατρο ΣΚΑΛΑ. 


Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 24652800/1 – 99490102.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ