Πρόσφυγες φωτογράφισαν το ταξίδι τους με φωτογραφικές μηχανές μιας χρήσης

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 29.3.2016

Η συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση αποτέλεσε το επίκεντρο της δουλειάς πολλών φωτογράφων τον τελευταίο καιρό. Ο Γερμανός φωτογράφος Kevin McElvaney  αποφάσισε να πεί την ιστορία από μια διαφορετική σκοπιά: μέσα από τα μάτια των ίδιων των προσφύγων.


Στις 15 Δεκεμβρίου 2015, ο McElvaney έδωσε φωτογραφικές μηχανές μιας χρήσης σε πρόσφυγες που συνάντησε στην Τουρκία και την Ελλάδα. Τους ζήτησε να καταγράψουν το ταξίδι τους σε όλη την Ευρώπη και οι φωτογραφίες που του επιστράφηκαν 3 μήνες αργότερα είναι τώρα μέρος ενός πρότζεκτ με τίτλο #RefugeeCameras.


7 από τις αρχικά 15 κάμερες στάλθηκαν πίσω στον McElvaney σε φακέλους που είχε ετοιμάσει. 1 κάμερα χάθηκε, 2 κατασχέθηκαν από τις συνοριακές αρχές, 2 είναι ακόμα στην κατοχή των προσφύγων οι οποίοι απέτυχαν να φτάσουν στον προορισμό τους, και 3 άλλες κάμερες αγνοούνται όπως και οι πρόσφυγες που τις ειχαν στην κατοχή τους.


Με αυτό το φωτογραφικό πρότζεκτ ο Kevin προσπαθεί να δώσει σε ένα από τα καλύτερα τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα της εποχής μας μια νέα προοπτική  «Ας προσπαθήσουμε να δούμε το άτομο πίσω από την ανώνυμη έννοια του« πρόσφυγα ».



Screenshot_8



refugees 2


Ένα αγόρι στέκεται βρεγμένο σε παραλία της Λέσβου


refugees 3


Ο Χάμζα μαζί με τους δύο γιούς του αφού κατέβηκαν από την φουσκωτή βάρκα


refugees 4


Πρόσφυγες σε ένα υπερπλήρης τρένο με προορισμό την Γερμανία


refugees 5


Ο Κερίμ με την μητέρα του σε ένα διαμετακομιστικό προσφυγικό καταυλισμό στην Μακεδονία


refugees 6


Ο Κερίμ μαζί με άλλα παιδιά στο τρένο με προορισμό την Γερμανία


refugees 8


Ο Κερίμ χοροπηδά στο κρεβάτι του σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Γερμανία


refugees 9


Ένας πατέρας απο τo Ιράκ κοιμάται με το παιδί του στο λεωφορείο απο την Αθήνα στην Ειδωμένη


refugees 10


Πρόσφυγες στο τρένο από την Μακεδονία στην Σερβία


refugee 12



+ Το πρότζεκτ #RefugeeCameras θα παρουσιαστεί σε έκθεση από την 1η Απριλίου έως 3 Απρ 2016, στο Αμβούργο, Γερμανία.


http://kevin-mcelvaney.com/refugeecameras/

Πηγή: petapixel.com


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ