Μικρό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.4.2016

Προβληματίζοντας το κοινό σχετικά με το αρχαίο δράμα και γιατί αυτό -ακόμα- μάς αφορά, επανέρχεται μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας το μικρό φεστιβάλ αρχαίου δράματος.


Πρόκειται για την τέταρτη διοργάνωση ενός φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε για τρεις συνεχόμενες χρονιές (2010-2012) στο Παλιό Ξυδάδικο της Λεμεσού, με πρωτοβουλία του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Μίτος.


Φέτος, το φεστιβάλ επανέρχεται χάρη στη συνεργασία του Μίτος με το Θέατρο Ριάλτο και στο πλαίσιό του θα δούμε επτά περφόρμανς, προβολές, διαλέξεις και παρουσιάσεις.


Το φεστιβάλ σηκώνει αυλαία στις 4 Μαΐου με την παραγωγή «Ήμουν η Λυσιστράτη». Θα ακολουθήσουν συζητήσεις, προβολές και άλλες δράσεις σε ξεχωριστούς χώρους, στη Λεμεσό.


Τι θα δούμε


Η αρχή θα γίνει στις 4 και 5 Μαΐου με το έργο «Ήμουν η Λυσιστράτη», ένα κείμενο του Αντώνη Γεωργίου που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Λούκας Βαλέβσκι και παραγωγή του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Μίτος. Η Λυσιστράτη φτάνει στο σήμερα με τη συνειδητοποίηση της αποτυχίας της να σταματήσει τον πόνο του πολέμου, και βιώνει τη ματαιότητα. Γίνεται κριτική, σκληρή με τον εαυτό της, τους αγαπημένους της, με τον έρωτα και την ίδια τη ζωή. Στο πρώην πολυκατάστημα E&S (Οδός Ανεξαρτησίας, Λεμεσός), στις 20:30. Εισιτήρια προς 10/8 ευρώ.


Θα ακολουθήσει στις 6 Μαΐου στο Θέατρο Ριάλτο (στις 20:30 / εισιτήρια προς 12 και 10 ευρώ) η Κυπριακή Πλατφόρμα Αρχαίου Δράματος, με τρεις καινούργιες αναγνώσεις κειμένων από νέους Κύπριους δημιουργούς.
«Ψάχνοντας τον Αίαντα» από την Ομάδα Υπόγα και το Συνεργείο, μια ανοιχτή πρόβα-παράσταση που ως σκοπό έχει να ανθολογήσει την προσωπικότητα του αρχαίου τραγικού Σοφοκλή καθώς και του έργου του «Αίαντας». Το έργο σκηνοθετεί ο Στέλιος Ανδρονίκου. Συμμετέχουν οι Δημήτρης Σπύρου, Στέλιος Ανδρονίκου και Στέλιος Κυπριανού.
«Προμηθέας, εικόνα 1» από τον Στέφανο Δρουσιώτη. Με το δώρο του Προμηθέα ο άνθρωπος μετατοπίζεται στο επίκεντρο του τραγικού γεγονότος. Κατά την προσπάθεια του ανθρώπου να ορίσει τον καινούργιο χώρο που του ανατέθηκε, το φως θα μετατραπεί από ύλη προς χρήση σε μια νέα καταστατική υπαρξιακή συνθήκη. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και σκηνική εγκατάσταση του Στέφανου Δρουσιώτη. Επί σκηνής ο Προκόπης Αγαθοκλέους.
«NARcissus: ύβρις/θρήνος», του Νεκτάριου Ροδοσθένους. Μια σπουδή στο θρήνο για τρεις γυναικείες φωνές και αφηγητή/κιθαρίστα. Το μοιρολόι από τις ερμηνεύτριες επαναπροσδιορίζεται φιλτραρισμένο μέσα από τον μύθο του Νάρκισσου και της Ηχούς (Οβίδιος). Με τους Κατερίνα Αντρέου, Έλλη Αλωνεύτου, Julia Πέτρου-Μιχαηλίδου και Νεκτάριο Ροδοσθένους.


Στις 7 Μαΐου θα προβληθεί το έργο «Ηλέκτρα» από τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, που εντάσσεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ χάρη στη θεματική της. Η φλογερή τραγωδία, βασισμένη στη διασκευή της ομώνυμης τραγωδίας του Σοφοκλή από τον Hugo von Hofmannsthal, με επικεφαλής τη Nina Stemme στον ρόλο της εμμονικής πριγκίπισσας που διψά για εκδίκηση. Η προβολή ξεκινά στις 19:55. Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Εισιτήρια προς 18/13.


Στις 8 Μαΐου η Μαγδαλένα Ζήρα θα παρουσιάσει υπό μορφή διάλεξης την «Ιφιγένεια στην Αυλίδα», στις 19:00, στο Παλιό Ξυδάδικο. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Στις 8 και 9 Μαΐου, στις 20:30 στο Θέατρο Ριάλτο θα παρουσιαστεί η παράσταση «Ορέστης» του Ευριπίδη από την Εταιρεία Θεάτρου Χώρος: Μετά τη μητροκτονία, τα τραγικά αδέρφια προσπαθούν να ξεφύγουν, ενώ η βία κυριαρχεί παντού. Στην παρηκμασμένη Αθήνα του Πελοποννησιακού πολέμου ο Ευριπίδης μιλά για τη δημοκρατία που φθίνει και πειραματίζεται πάνω στα όρια της τραγωδίας. Η παράσταση του σκηνοθέτη Σίμου Κακάλα, σε μετάφραση Γιάννη Τσαρούχη, δίνει έμφαση στο σκηνικό παιχνίδι και τη θεατρική σύμβαση. Εισιτήρια προς 15 και 12 ευρώ.


Στις 9 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 στο Παλιό Ξυδάδικο ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Γιατί αρχαίο δράμα;». Οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ να συζητήσουν γιατί μας αφορά το αρχαίο δράμα και τα θέματα που αντλούνται από την αρχαία ελληνική δραματουργία. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Τέλος, η διοργάνωση ολοκληρώνεται στις 10 Μαΐου στο Παλιό Ξυδάδικο με τη Μικρή Πλατφόρμα (στις 20:30, εισιτήρια προς 10 και 8 ευρώ) στο πλαίσιο της οποίας θα δούμε δύο παραγωγές: η πρώτη έχει τίτλο «Ορέστης - Ισμήνη» και την υπογράφουν η Ελένη Αναστασίου και η Ροδιά Βόμβολου: Ο Ορέστης και η Ισμήνη συναντιούνται για πρώτη φορά μαζί στη σκηνή προκειμένου να πάρουν μια σημαντική απόφαση μέσα σε 30 λεπτά. Με τους Μαρίνα Αργυρίδου και Έκτορα Λιάτσο.
Η δεύτερη παραγωγή έχει τίτλο «Κλυταιμνήστρα, αυτοβιογραφούμενη» και την συνυπογράφουν η Αυγή Λίλλη και η Άννα Φωτιάδου. Πόσο ένοχη μπορεί να είναι τελικά μια δολοφόνος; Απαγκιστρωμένη από τον χρόνο, η ηρωίδα εκφέρει «ελεύθερα» τον λόγο της σε ένα διαδραστικό θεατρικό performance με την αλληλεπίδραση του video art, video mapping και σχεδιασμού ήχου. Το έργο ερμηνεύει η Ιωάννα Κορδάτου.


+ Πληροφορίες τηλ. 77777745. Εισιτήρια στο www.rialto.com.cy.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ