Συνέντευξη στον Γιώργο Χριστοδουλίδη | Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που άφησε στην Κύπρο ο λογοτέχνης Φοίβος Σταυρίδης [1938-2012], τη λειτουργία και τους στόχους του Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη - Αρχεία Λάρνακας, μίλησε ο Στέφανος Σταυρίδης, γιός του αείμνηστου ποιητή, εκδότη, μελετητή, συλλέκτη, στο ΚΥΠΕ.
Οι μόλις τρεις ποιητικές του συλλογές, («Ποιήματα» (1972), «Απομυθοποίηση» (1978) και «Τρίτο Πρόσωπο» (1992), το κρατικό βραβείο ποίησης που έλαβε, ήταν αρκετά ώστε ο αείμνηστος Φοίβος Σταυρίδης να αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου. Ισως όμως οι άλλες του ιδιότητες, ως εκδότης, επιμελητής εκδόσεων, μελετητής, λόγιος, και τέλος, δωρητής των πολύτιμων συλλογών του και ευεργέτης, να έδωσαν έναν πραγματικό πολιτιστικό θησαυρό στον τόπο του.
Ο Στέφανος Σταυρίδης, βραβευμένος συγγραφέας διηγημάτων ο ίδιος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, είναι επίσης μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος που φέρει το όνομα του πατέρα του και στην ιστοσελίδα του οποίου αναφέρεται ότι «το κληροδότημα που άφησε στους συμπολίτες και συμπατριώτες του (σσ: ο Φοίβος Σταυρίδης) αποτελεί μια ανεκτίμητη πηγή γνώσεων που δεν περιορίζονται στα στενά πλαίσια του ιστορικού ενδιαφέροντος».
Ακολουθεί η συνέντευξη του Στέφανου Σταυρίδη στον Γιώργο Χριστοδουλίδη και το σχετικό βίντεο:
Ζητούμε από τον Στέφανο Σταυρίδη να μας σκιαγραφήσει την προσωπικότητα του πατέρα του και ξετυλίγοντας το νήμα της πολυποίκιλης αυτής προσωπικότητας μας ανέφερε ότι “ο πατέρας μου, πέραν από συγγραφέας, ήταν συλλέκτης βιβλίων και αρχειακού υλικού κυρίως κυπρολογικής φύσης. Μέσα από τις δεκαετίες, κατάφερε να δημιουργήσει πιστεύω μια από τις πιο σημαντικές ιδιωτικές κυπρολογικές συλλογές”, σημειώνει.
"Σε κάποιο στάδιο, με την πάροδο του χρόνου, συνειδητοποίησε ότι αυτή η συλλογή θα έπρεπε να αξιοποιηθεί, να διατηρηθεί. Ως εκ τούτου, ήρθε το 2012 σε προφορική συμφωνία με τον Δήμο Λάρνακας για να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα που θα έφερε το όνομα του και θα στέγαζε την τεράστια συλλογή του. Δεν πρόλαβε (ο Φοίβος Σταυρίδης απεβίωσε στις 6/3/2012), έτσι το έργο αναλάβαμε να το ολοκληρώσουμε εμείς, η οικογένεια του.”
Το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη Αρχεία Λάρνακας, το οποίο στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο ιστορικό κτίριο της πρώην Οθωμανικής Τράπεζας, περιλαμβάνει πέραν των 30,000 εκθεμάτων. “Δεν είναι εύκολο να καταμετρηθούν όλα ή να αποτυπωθεί επακριβώς η αξία τους”, σημειώνει ο Στέφανος Σταυρίδης .
Του υποδεικνύουμε ότι ο αριθμός 30,000 υποδεικνύει πόσο μεγάλο ήταν το πάθος του Φοίβου Σταυρίδη για τη συλλογή και σε πόσα χρόνια προσήλωσης και κοπιώδους εργασίας παραπέμπει αυτός ο αριθμός.
“Ο πατέρας μου-αναφέρει- δεν πετούσε ποτέ κάποιο χαρτί που είχε πάνω του κάτι τυπωμένο και αφορούσε την Κύπρο. Κανένα. Διατηρούσε επιπλέον ένα σημαντικό αρχείο, όχι επιμελώς ταξινομημένο με τα “εφήμερα”. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι τα εφήμερα είναι κάτι το ευτελές. Ηταν φυλλάδια, μπροσούρες, εφημερίδες, περιοδικά, προγράμματα θεατρικών παραστάσεων που έγιναν πριν από σχεδόν 100 χρόνια κ.ά. που όλοι τα πετούν. Αυτός τα κρατούσε”.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σταυρίδης, όλα τα αυτά τα εκθέματα, κάθε 2-3 μήνες μπορούν να “επικοινωνήσουν” με το κοινό μέσω των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Ίδρυμα.
Ζητούμε από τον συνομιλητή μας να μας τι ήταν περισσότερο ο Φοίβος Σταυρίδης. Ποιητής, Ερευνητής, Συλλέκτης; Ποια ήταν η μεγάλη του αγάπη;
“Νομίζω ότι το μεγαλύτερο του πάθος ήταν το συλλέγειν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θεωρούσε τις άλλες του ιδιότητες δευτερεύουσες. Κι εγώ προσωπικά νιώθω πάρα πολύ άβολα με αυτόν τον τίτλο. Ο πατέρας μου προτιμούσε τον τίτλο του συγγραφέα. Ίσως επειδή δεν έγραφε μόνο λογοτεχνία, ασχολείτο ευρέως με τον πολιτισμό. Ήταν μεν ποιητής, όμως ταυτόχρονα ήταν μελετητής, ερευνητής σε θέματα λογοτεχνικά, ιστορικά, πολιτισμικά, ήταν ιστοριοδίφης. Η τεράστια συλλογή εκθεμάτων που άφησε ήταν όμως νομίζω η πιο βαριά κληρονομιά του, χωρίς να υποτιμώ τα υπόλοιπα που έκανε”, απαντά.
Μήπως επέλεξε συνειδητά να απομακρυνθεί από ένα σημείο και μετά από την ποίηση για να έχει περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί με το συλλέγειν; “ Ο Φοίβος δεν παρήγαγε ποσοτικά μεγάλο έργο. Ολες κι όλες εξέδωσε τρεις συλλογές και όσον αφορά αυτήν ακριβώς την ιδιότητα, πρέπει να ομολογήσω ότι δεν του άρεσε ποτέ ο τίτλος του ποιητή”, επισημαίνει ο κ. Σταυρίδης.
Μπορεί στον αείμνηστο Φοίβο Σταυρίδη να μην άρεσε ο τίτλος του ποιητή, ωστόσο έχει γράψει σπουδαία ποιήματα. Παρατίθεται ένα από αυτά:
graffiti
Για να’ σαι αληθινός μες στον καιρό σου
ρίξε την ποίηση στα σκυλιά
Από τις λέξεις κράτησε μονάχα
όσες φωτίζουν ώς την άκρη της οργής
Κι αν πούνε πως την ποίηση πρόδωσες
μη φοβηθείς όσο θα λες αλήθεια.
Αυτός που πνίγεται δεν τραγουδά∙
Ουρλιάζει.