Διεθνές Συνέδριο: «Δίκαιο και Λογοτεχνία: Πτυχές μιας Πολυσύνθετης Σχέσης»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.5.2017

Στη μνήμη του φιλολόγου και λογοτέχνη Σάββα Παύλου [1951-2016] είναι αφιερωμένο το εξαιρετικά ενδιαφέρον διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Δίκαιο και λογοτεχνία: πτυχές μιας πολυσύνθετης σχέσης» που πραγματοποιείται στη Λευκωσία στις 12 και 13 Μαΐου 2017.


Το συνέδριο διοργανώνουν το Ερευνητικό Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών - Σπουδαστήριο Πετρώνδα του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο Unesco του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και στο Παλαιό Δημαρχείο Στροβόλου, αντίστοιχα.


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για το συνέδριο, «η σχέση μεταξύ δικαίου και λογοτεχνίας, μια σχέση δυναμική και πολυσύνθετη, απασχολεί ολοένα και περισσότερο την επιστημονική κοινότητα. Η αναζήτηση δικαιοσύνης σε λογοτεχνικά κείμενα, η σύγκρουση μεταξύ θεϊκής και ανθρώπινης δικαιοσύνης, η παρουσίαση δικών και των χαρακτήρων των δικηγόρων, είναι βέβαια καλά γνωστή από την αρχαιότητα. Ο κλάδος «Δίκαιο και Λογοτεχνία» έχει τα τελευταία χρόνια αποκτήσει ιδιαίτερη αίγλη, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη. Το Συνέδριο έχει ως στόχο να προχωρήσει στην αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ των δύο κλάδων μέσα από πρωτότυπες συμβολές που θα προσεγγίζουν είτε το δίκαιο στη λογοτεχνία, είτε τη λογοτεχνία στο δίκαιο και το δίκαιο ως λογοτεχνία.»


Το Συνέδριο θα φιλοξενήσει 34 ομιλητές (πανεπιστημιακούς, δικηγόρους, ερευνητές, λογοτέχνες κ.α.) από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό χώρο.


Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ


Θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο είναι, μεταξύ άλλων: οι έννοιες της πνευματικής ιδιοκτησίας και της λογοκλοπής, η βυζαντινή νομική λογοτεχνία, η δικαιοσύνη στο έργο των Ευριπίδη, Δ. Σολωμού, Κ. Μόντη, B. Dylan, Β. Μιχαηλίδη, Α. Christie, W. Shakespeare, Α. Παπαδιαμάντη, F. Kafka, A. Camus, F. Dostoyevsky, Ν. Καζαντζάκη, Θ. Αγγελόπουλου κ.ά.


Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017, μεταξύ των ωρών 09:30- 10:00, και θα χαιρετίσουν οι, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης, και ο Παντελής Βουτουρής, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Προσωρινός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών – Σπουδαστηρίου Πετρώνδα.


ΕΙΚΟΝΑ: Το κορίτσι και ο στρατιώτης, Banksy

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ