Open call για πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.5.2017

To SENSORIUM SPACE και το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΞΑΡΚΗΣ συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός πρόγραμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών διάρκειας μιας βδομάδας, που θα λάβει χώρα από τις 13 μέχρι τις 20 Αυγούστου 2017 στο χωριό Κοιλάνι στην Κύπρο κατά την διάρκεια του φεστιβάλ.



Σε συνέχεια του “Voicing Stories” και του “Craft Stories”, που αφορούν δύο διεπιστημονικά projects του Ξαρκής, που γεφυρώνουν πτυχές του κοινωνικά εφαρμοσμένου σχεδιασμού, της προφορικής ιστορίας και της αφήγησης, και σε συνέχεια των πρωτοβουλιών του sensorium space με τίτλους “PLUS-MOTION” και “TACTILE BODIES” που αφορούν ζωντανές διαδραστικές παρουσιάσεις, εκθέσεις και εργαστήρια συσχετισμένα με τις ζωντανές, εικαστικές και διαδραστικές τέχνες, συνεργάζονται για να αναπτύξουν τις προαναφερόμενες θεματικές μέσω της σωματικής επικοινωνίας και της ενεργητικής προσέγγισης.
Η φιλοξενία των καλλιτεχνών έχει ως πρωταρχικό στόχο την συλλογή μαρτυριών από την τοπική κοινότητα του Κοιλανίου και των κοντινών περιοχών, όπως επίσης την ερμηνεία τους μέσω σωματικών αλληλεπιδράσεων, αφαιρέσεων και εκφράσεων.
Κατά την διάρκεια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών, οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες καλούνται να παράξουν μια νέα δημιουργία. Μια παράσταση φυσικών εμπειριών που ανταποκρίνονται στις ιστορίες και στη συμμετοχή του κοινού. Το τελικό αποτέλεσμα των έργων των καλλιτεχνών θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ξαρκής στις 19 και 20 Αυγούστου.
Οι διαθέσιμοι πόροι που προσφερθούν κατά την διάρκεια του προγράμματος της φιλοξενίας καλλιτεχνών, ανάμεσα σε άλλες κυπριακές και τοπικές παραδόσεις, έθιμα, χειροτεχνίες, εργαστήρια και καθημερινές τελετουργίες, μπορούν να λειτουργήσουν ως έναυσμα για τους συμμετέχοντες.



‘ΒODILY PITCHES’
Το "Bodily Pitches" επικοινωνεί τις ικανότητες του σώματος με τρόπο ώστε να δημιουργεί συντονισμένες δονήσεις που επηρεάζουν τις ιστορικές και ακτιβιστικές προσεγγίσεις που μεταδίδονται και ανταλλάσσονται μέσω της ιστορίας του χωριού και των γύρω περιοχών.
Με τη χρήση ήχων και διαφορετικών τόνων, το σώμα επηρεάζεται και μεταμορφώνεται από αιθέριες δονήσεις στις οποίες κάθε τόνος παράγεται από ταλαντώσεις συχνοτήτων που μεταφράζουν την προφορική ιστορία του χώρου και δημιουργούν ένα ζωντανό μνημείο όπου το κενό μεταξύ των γενεών αρθρώνεται. Τα σωματικά στρώματα χάνουν τον έλεγχο της κίνησης όταν εισέρχονται στο έδαφος όπου το κοινό λαμβάνει χώρο. Το σώμα γίνεται διάσπαση μεταξύ των σωματιδίων της ύλης.
Απορρίπτοντας τις προϋπάρχουσες, υιοθετημένες, καθοδηγουμένες και καθιερωμένες αφηγήσεις, το νέο κομμάτι του πρότζεκτ θα πρέπει να αποτελεί ένα χώρο στο οποίο θα μπορούν να εκφράζονται οικείες, προσωπικές και τοπικές εμπειρίες σε όλο το νησί, μέσω της απόδοσης. Πιο συγκεκριμένα, το έργο θα πρέπει να δημιουργήσει μια πιο ολιστική εκπροσώπηση του λαού της Κύπρου στο πλαίσιο της κυπριακής ιστορίας και του πολιτισμού.
Τι συμβαίνει όταν ο καλλιτέχνης εισέρχεται στον χώρο των παραδόσεων του κοινού και εκφράζει το χάσμα μεταξύ των γενεών μέσω των «σημείων σωματικής επικοινωνίας»;



Τι προσφέρουμε:
- Διαμονή κατα τη διάρκεια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών
- 3 Γεύματα την ημέρα
- Δωρεάν είσοδο σε όλα τα εργαστήρια και στις υπόλοιπες δράσεις του Φεστιβάλ
- Τεχνική υποστήριξη
- Στούντιο
- 100EUR max για αντικείμενα
- Βίντεο καταγραφή
- Φωτογραφική καταγραφή
Δυστυχώς δεν μπορούμε να προσφέρουμε αεροπορικά, μεταφορικά εισιτήρια, ή πληρωμή καλλιτεχνών. Ο καλλιτέχνης είναι ευπρόσδεκτος να ψάξει άλλους οικονομικούς φορείς και υποστηρικτές.



ΤΕΛΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: 6 Ιουνίου 2017 (Μεσάνυχτα)
Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες μπορούν να στείλουν το πιο κάτω υλικό ως ένα pdf σε αυτά τα δύο emails: info@xarkis.org και opencall@sensoriumspace.com.
- Καλλιτεχνικό Βιογραφικό (2 A4 σελίδες max)
- Καλλιτεχνικό Σημείωμα (200 λέξεις max)
- Πρόταση (200 λέξεις max)
- Τι προβλέπεις να δημιουργήσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος φιλοξενίας (συμπεριλαμβανομένου της τεχνικής υποστήριξης και λίστα αντικειμένων). (200 λέξεις max)
- Ιστοσελίδα με παραδείγματα, οπτικό / οπτικό ακουστικό υλικό (μέχρι τρεις συνδέσμους)
- 4 εικόνες από προηγούμενες πρωτοβουλίες

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ