Δημοπρασία ελληνικής και κυπριακής τέχνης του 19ου-20ού αιώνα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 18.5.2016

Στις 18 Μαΐου ξεκινά η έκθεση των έργων Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών που θα περιλαμβάνονται στη νέα δημοπρασία του οίκου δημοπρασιών Cypria Auctions. 


Το Greek Sale της Cypria θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τρίτης 24 Μαΐου στη Λευκωσία και εκτός από έργα τέχνης, περιλαμβάνει κοσμήματα και σπάνιες εκδόσεις.


Ενα βιβλίο μοναδικής σπανιότητας του Alexander Palma di Cesnola με τον τίτλο Συλλογή Κυπριακών Αρχαιοτήτων (1881), υπογεγραμμένο από τον ίδιο, είναι ένα από τα ακριβότερα αποκτήματα της συλλογής.


palma_di_cesnola

Το βιβλίο περιέχει ιδιόχειρη μετάφραση στην ιταλική γλώσσα σε 34 από τις 38 σελίδες τυπωμένου αγγλικού κειμένου, η οποία αποδίδεται στον ίδιο τον Palma di Cesnola.


Ο πλήρης τίτλος του βιβλίου είναι Lawrence Cesnolas Collection, Cyprus Antiquities, excavated by Major Alexander Palma di Cesnola, 1876-1879 και εκδόθηκε το 1881. Η τιμή εκτίμησης του είναι 24-30 χιλιάδες ευρώ.


Το βιβλίο είναι υπογεγραμμένο από τον ίδιο τον Palma di Cesnola. Περιλαμβάνει 38 σελίδες (letterpress leaves) στις περισσότερες από τις οποίες υπάρχει τυπωμένο αγγλικό κείμενο. Οι 34 από τις 38 σελίδες περιέχουν χειρόγραφη μετάφραση στα Ιταλικά που αποδίδεται στον ίδιο Palma di Cesnola, στοιχείο που προσδίδει στο βιβλίο μοναδική σπανιότητα.


Επίσης, το βιβλίο περιέχει 63 φωτογραφίες αλβουμινοτυπικής τεχνικής, 62 φωτογραφίες αντικειμένων της συλλογής και μια φωτογραφία χάρτη της Κύπρου.


Ο Αλεξάντερ είναι ο αδελφός του Λουίτζι Πάλμα ντι Τσεσνόλα, στρατιωτικού και μετέπειτα διευθυντή του Metropolitan Art Museum στη Νέα Υόρκη. Ο Λουίτζι ντι Τσεσνόλα πραγματοποίησε, επίσης, ανασκαφές στην Κύπρο, κυρίως στην περιοχή του Κουρίου, απ' όπου και ανέκτησε σημαντικό αριθμό αρχαιοτήτων. Η Συλλογή του, γνωστή ως Συλλογή Cesnola, υπήρξε η πρώτη συλλογή Μεσογειακών αρχαιοτήτων που απέκτησε το Μητροπολιτικό Μουσείο (Metropolitan Art Museum in New York) και αποτελεί την πλουσιώτερη και πιο ποικίλη συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων εκτός Κύπρου.


Ξεχωρίζουν


Το έργο Δύο Φιγούρες, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα του Γεώργιου Μπουζιάνη (1885-1959), σημαντικότατου Έλληνα εξπρεσιονιστή του 20ου αιώνα, ηγείται του Greek Sale της Cypria.


goergios_bouzianis_twofigures

Το έργο θα παρουσιάζεται με άλλα έργα και αποκτήματα της συλλογής από τις 18 μέχρι τις 23 Μαΐου στη Cypria, στη Λευκωσία.


Η δημοπρασία θα γίνει το βράδυ της Τρίτης, 24 Μαΐου.


Η συλλογή περιλαμβάνει, επίσης, πλειάδα έργων από τα οποία ξεχωρίζει ένας σπανιότατος εξπρεσιονιστικός πίνακας του Γιάννη Γαΐτη (1923-1984), Χωρίς Τίτλο, από την περίοδο που ο καλλιτέχνης ασχολήθηκε με τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και την χειρονομιακή τέχνη.


yaitis_untitled

Απόκτημα της συλλογής είναι επίσης Το Μαριάκι ένα από τα πρώιμα πορτραίτα του Πολύκλειτου Ρέγκου (1903-1984) που θεωρείται από τους σημαντικότερους Ελλήνες τοπιογράφους και πορτρετίστες.


POLYKLEITOS_REGGOS_TOMARIAKI

Από τη συλλογή ξεχωρίζει επίσης ένα σκίτσο με νερομπογιά και μολύβι του Νικόλαου Λύτρα (1883-1927) με τον τίτλο Το Ζεύγος.


nikolaos_lytras
Ο Λύτρας υπήρξε από τους επαναστάτες της Ελληνικής ζωγραφικής. Στο έργο του συμβιώνουν επιρροές από τον εξπρεσιονισμό και τον πρώιμο Ευρωπαικό μοντερνισμό και θεωρείται αντιπροσωπευτικό της χρονικής στιγμής κατά την οποία η Ελληνική ζωγραφική κάνει την υπέρβαση ξεφεύγοντας από τον ακαδημαϊσμό της Σχολής του Μονάχου και αναζητώντας νέους τρόπους εικαστικής έκφρασης.







+ Η συλλογή έργων, εκδόσεων και κοσμημάτων προς δημοπράτηση παρουσιάζεται στη Cypria Auctions (οδός Εύρου 14, Στρόβολος) στη Λευκωσία μέχρι τις 23 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10:00-21:00 και τη μέρα της δημοπρασίας από τις 10:00 μέχρι τις 13:00. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Μαΐου στις 20:00. Πληροφορίες τηλ. 22341122/23 και www.cypriaauctions.com




Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ