Κωστής Μαραβέγιας: «Στην Κύπρο αισθάνομαι μοναδική οικειότητα»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 7.6.2016

Για μια μοναδική συναυλία στο Σκαλί Αγλαντζιάς θα βρίσκεται στην Κύπρο το Σάββατο 11 Ιουνίου ο Κωστής Μαραβέγιας, ένας από τους πιο δραστήριους μουσικούς της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής. 


Σε αυτή τη συναυλία, με ελεύθερη είσοδο για όλους, ο Κωστής Μαραβέγιας θα μοιραστεί τη σκηνή με τους Gadjo Dilo και το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου στο Σκαλί Αγλαντζιάς.


Πραγματοποιείται, δε, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την ίδρυση του Andrey & Julia Dashin’s Foundation το οποίο ενισχύει άπορες οικογένειες, παιδιά με άμεσες ανάγκες και τοπικούς συνδέσμους.


Λίγο πριν την κάθοδό του στην Κύπρο για να συμμετάσχει στη συναυλία, ο Κωστής Μαραβέγιας μίλησε στο Π.


Νέος δίσκος μετά από τέσσερα χρόνια. Γιατί πήρε τόσο καιρό;


Μεσολάβησαν οι μουσικές και τα τραγούδια για δυο ταινίες καθώς και οι μουσικές για τρεις θεατρικές παραστάσεις. “Voir du pays” που απέσπασε το βραβείο σεναρίου στις φετινές Κάννες , “Αμόρε Μίο” του Χρήστου Δήμα , “Φιλάργυρος” και “Εκκλησιάζουσες” στο Εθνικό Θέατρο από τον Γιάννη Μπέζο και “Φωτεινό δωμάτιο” της Ντίνας Σταματοπούλου.


Επίσης έκανα και το τραγούδι Parapatam που ήταν για καλό σκοπό, με τη σπουδαία για μένα συνεισφορά του Μάνου Τσάο στην κιθάρα. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, δεν θα ήταν εύκολο να έκανα μέσα σε όλα αυτά κι ένα δίσκο ακόμη. Θέλω να βρίσκω χρόνο για διάβασμα και ταξίδια. Οπότε ας είμαι λίγο λιγότερο συνεπής ως προς τα χρονοδιαγράμματα.



Πώς πήγε η δράση του Parapatam; Συνεχίζεται η προσπάθεια;


Συνεχίζεται και σας προτρέπω να ενισχύσετε όπως μπορείτε τις ΜΚΟ μέσα από τη σελίδα www.parapatam.gr. Εκεί μπορείτε να κατεβάσετε και δωρεάν σε mp3 το τραγούδι.



Πριν τη συναυλία θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία έργων τέχνης και άλλων αντικειμένων αξίας [silent auction]. Ανάμεσα στα αντικείμενα, η πρώτη κιθάρα του Κωστή Μαραβέγια. Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα δοθούν στον Σύνδεσμο «Μωρά Θαύματα», που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα θέματα που αφορούν τα πρόωρα νεογνά και την ενίσχυση της Μονάδας Εντατικής Νεογνών και Πρόωρων του Μακάρειου Νοσοκομείου. Πληροφορίες τηλ. 22818884.



Τι περιλαμβάνει ο νέος δίσκος; Σε ποιο μουσικό ύφος κινείται;


Δώδεκα τραγούδια σε μουσική και στίχους δικούς μου. Συμμετέχει σε ένα κομμάτι, στα «Τρία τέταρτα ευχής» η μαθητική χορωδία του Λεοντείου Γυμνασίου και Λυκείου Νέας Σμύρνης. Ο δίσκος είναι ίσως ο πιο μελωδικός που έχω βγάλει χωρίς παρ’ όλα αυτά να εγκαταλείπω την πολυρυθμία που αγαπώ ιδιαιτέρως.


Επιστρέφετε στην Κύπρο για πολλοστή φορά. Ποια είναι η εντύπωση που έχετε αποκομίσει μέχρι τώρα από το κυπριακό κοινό;


Νησιώτες γαρ, έξω καρδιά και εκδηλωτικοί και ζεστοί άνθρωποι. Καθαρά πρόσωπα και καλοσυνάτα. Αγαπώ την Κύπρο, κάθε φορά που έρχομαι αισθάνομαι μια μοναδική οικειότητα. Δεν σας το λέω τυπικά αλλά με όλη μου την καρδιά.


Υπάρχει κάποιο περιστατικό που θυμάστε περισσότερο από συναυλία σας στην Κύπρο;


Ναι, στη Λεμεσό. Μου ζητούσε ένας κύριος επίμονα να πω το Μαντάμ. Εγώ κατάλαβα το δικό μου Rue Madame. Αφού το είπα περιχαρής, που το γνώριζε ήδη κάποιος στην Κύπρο χωρίς να έχει δισκογραφηθεί κανονικά παρά μόνο σε live, τελείωσε η συναυλία και ήρθε με παράπονο να μου πει πως δεν το άκουσε. Έπειτα κατάλαβα πως ζητούσε το Μαντάμ του φίλου μου του Πάνου Μουζουράκη. Του εξήγησα πως δεν το λέω εγώ αλλά ο Πάνος, αλλά επέμενε πως το λέω εγώ και με έχει δει να το λέω. Μάλλον σε όλο το λάιβ νόμιζε πως ήμουν ο Πάνος και νόμιζε πως είμαστε το ένα και το αυτό πρόσωπο! χαχα!



Τι σημαίνει για σας η επαφή με το ακροατήριο σας; Αποτελούν οι ζωντανές εμφανίσεις την ουσία της δουλειάς ενός μουσικού;


Όπως ένας dj ετοιμάζει τις λίστες του και προετοιμάζεται για το ποια μουσική θα βάλει στο πάρτι όπου θα ευχαριστηθεί τη βραδιά του και θα χορέψει με την καρδιά του, έτσι κι εμείς, κλεινόμαστε στο στούντιο για τη στιγμή που θα μοιραστούμε το δημιουργικό κομμάτι της δουλειάς μας με το κοινό μας. Οι ζωντανές εμφανίσεις είναι η πεμπτουσία της μουσικής.


starlight_music_night (1)
+ Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 στο Σκαλί Αγλαντζιάς, στις 20:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ