Σεπτέμβριο στην Κύπρο η «Αντιγόνη»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 24.6.2016

Στα μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου θα φτάσει στην Κύπρο η «Αντιγόνη», η συμπαραγωγή που υπογράφουν -για πρώτη φορά μαζί- το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας, ο ΘΟΚ και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας πάνω στο κορυφαίο έργο του Σοφοκλή.


Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 7 Ιουλίου στους Δελφούς και θα ακολουθήσουν παραστάσεις στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 15 και 16 Ιουλίου. Στο πλαίσιο των παραστάσεων στην Κύπρο, στόχος είναι το ανέβασμά της παραγωγής και στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, όπως είχε γίνει πέρυσι με την παραγωγή του ΘΟΚ «Ιππόλυτος».



Το έργο θα σκηνοθετήσει ο Στάθης Λιβαθινός ο οποίος επέλεξε την αρχαία τραγωδία του Σοφοκλή με τη σκέψη να συνδυάσει την παρουσίασή του με την συνύπαρξη στη σκηνή τριών γενιών ηθοποιών.


Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη.


Εκ μέρους του ΘΟΚ συμμετέχουν στην παραγωγή η Στέλα Φυρογένη, ο Αντώνης Κατσαρής και η Αντωνία Χαραλάμπους.


_ELG0864
_ELG0531
_ELG0206
_ELG0417
_ELG9456
Η Αντιγόνη παρουσιάστηκε πιθανότατα στα Μεγάλα Διονύσια του 441 π.Χ και γράφτηκε από τον Σοφοκλή σαν αντίδραση για την εξορία του Θεμιστοκλή, του νικητή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Στο έργο αυτό, ένα από τα αρτιότερα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, η θεματική της σύγκρουσης μεταξύ των νόμων της ηθικής και των νόμων της πολιτείας φτάνει στην κορύφωσή της, με τους δύο ήρωες να επαληθεύουν την τραγική τους υπόσταση, κρατώντας, μέχρι τέλους, τη θέση στην οποία τους έφερε η μοίρα.


Η σύγκρουση μεταξύ των δύο γιων του Οιδίποδα, Πολυνείκη και Ετεοκλή, για τον θρόνο της Θήβας έχει τελειώσει. Τα δύο αδέλφια βρίσκονται νεκρά στο πεδίο της μάχης. Ο Κρέων, ο νέος βασιλιάς της Θήβας, έχει δώσει διαταγή να παραμείνει άταφος ο Πολυνείκης, που πολέμησε ενάντια στην πατρίδα του. Όμως η αδελφή του νεκρού, Αντιγόνη, αποφασίζει να τον τιμήσει με την πρέπουσα ταφή. Συλλαμβάνεται και οδηγείται στον Κρέοντα, που, τηρώντας τους νόμους της πολιτείας, την καταδικάζει σε θάνατο. Ο βασιλιάς παραμένει αμετάπειστος ακόμη και μετά την παρέμβαση του γιου του, Αίμονα, και διατάζει να θαφτεί η Αντιγόνη ζωντανή σε μια σπηλιά. Ωστόσο, τα δεινά που έχει προβλέψει ο μάντης Τειρεσίας δεν θα αργήσουν να γίνουν πραγματικότητα. Η καθυστερημένη υπαναχώρηση του βασιλιά δεν θα προλάβει την καταστροφή. Η Αντιγόνη έχει απαγχονιστεί μέσα στη φυλακή της, ο Αίμονας έχει αυτοκτονήσει και η Ευρυδίκη, γυναίκα του Κρέοντα, ακολουθεί τον γιο της στο θάνατο.


Τα σκηνικά και κοστούμια στην εν λόγω παραγωγή υπογράφει η Ελένη Μανωλοπούλου, τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου, τη μουσική ο Χαράλαμπος Γωγιός και την κίνηση η Πολίν Ουγκέ.


Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Μπέτυ Αρβανίτη, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Κώστας Καστανάς, Αντώνης Κατσαρής (ΘΟΚ), Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μαρία Κωνσταντά, Δημήτρης Λιγνάδης, Βασίλης Μαγουλιώτης, Νίκος Μπουσδούκος, Αστέρης Πελτέκης (ΚΘΒΕ), Μαρία Σκούντζου, Ευτυχία Σπυριδάκη, Λυδία Τζανουδάκη, Στέλα Φυρογένη (ΘΟΚ), Αντωνία Χαραλάμπους (ΘΟΚ), Γιάννης Χαρίσης (ΚΘΒΕ)


Μουσικοί επί σκηνής:


Κλαρινέτο: Αλέξανδρος Μιχαηλίδης/ Κώστας Τζέκος


Κόρνο: Γιάννης Γούναρης / Μάνος Βεντούρας


Τρομπόνι: Γιάννης Καΐκης / Σπύρος Βέργης



+Η παραγωγή θα περιοδεύσει στην Ελλάδα και θα δοθούν παραστάσεις στην Κύπρο από τα μέσα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ