Έτοιμες οι «Θεσμοφοριάζουσες» της ΕΘΑΛ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 27.6.2016

Η 140η παραγωγή της ΕΘΑΛ με την κωμωδία «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη θα σηκώσει την αυλαία του Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, στις 3 Ιουλίου στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου.


Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα ακολουθήσουν παραστάσεις το Σάββατο 9 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο του Κουρίου και την Δευτέρα 11 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Αρχ. Μακαρίου Γ' στη Λευκωσία.


Έπειτα η ΕΘΑΛ θα συνεχίσει με καλοκαιρινή περιοδεία.


Σε αυτή την παραγωγή χρησιμοποιείται η μετάφραση του Κωστή Κολώτα πάνω στο γνωστό έργο του Αριστοφάνη.


Θεσμοφοριάζουσες ή Οι Γυναίκες ..γιορτάζουν! 


Οι γυναίκες θέλοντας να ξεμπερδεύουν με τον Ευριπίδη, που τους διαβάλλει και κατηγορεί συνεχώς στα έργα του, αποφασίζουν να τον… εξοντώσουν! Μοναδικός τρόπος για να τις αντιμετωπίσει, είναι ο Ευριπίδης να στείλει στη συγκέντρωση τους στην… παραλία, έναν δικό του άνθρωπο ντυμένο γυναικεία, για να τον υπερασπισθεί. Τη δύσκολη αυτή αποστολή αναλαμβάνει ο συγγενής του, Μνησίλοχος. Πώς, ντυμένος γυναικεία…


Αναφέρει στο σκηνοθετικό του σημείωμα ο Μηνάς Τίγκιλης: 


«Για τη γενιά μας, που είχαμε τη θεϊκή τύχη να παρακολουθήσουμε στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο, το Λυκαβηττό (αργότερα προστέθηκαν τα Νταμάρια και τα υπόλοιπα ανοιχτά αμφιθέατρα στις παρυφές της Αθήνας κ.α.), τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης και του Εθνικού Θεάτρου,  αυτές αποτελούν παρακαταθήκες, που μας σημάδεψαν και ίσως μας στοίχειωσαν.


Ακολούθησε και ο Ευαγγελάτος με το Αμφιθέατρο στη δεκαετία του ’80. Με Τους Βατράχους και την Ειρήνη…


Προσθέτω και δυο έξοχες διαπραγματεύσεις αριστοφανικής κωμωδίας από τον Θ.Ο.Κ.- σε σκηνοθεσία του Εύη Γαβριηλίδη (Όρνιθες) και του Νίκου Χαραλάμπους (Βάτραχοι).


Στη φετινή μας διαπραγμάτευση -πρώτη ουσιαστικά- αριστοφανικής κωμωδίας στο φιλόξενο κοίλον του Κουρίου κ.α-, ως ακολουθίας της απόπειράς μας να διαβάσουμε με ένα ριζοσπαστικό τρόπο προηγουμένως την αρχαία τραγωδία (Φιλοκτήτης, 2014), προστρέχουμε στο… μιούζικ χωλ, μεταφέρουμε τη δράση, τη συνάθροιση των Γυναικών από το Ναό… σε μια αμμουδιά, σε μια πλαζ, κάπου κοντά στον Εναέριο του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού σε μια άλλη εποχή, πρόσφατη αλλά «παλαιά». Η όψη, τα ενδύματα, οι ήχοι, το... λίκνισμα των ηρωίδων και των  ηρώων της κωμωδίας του Αριστοφάνη που επιστρέφει στη σκηνή στη μετάφραση του Κώστη Κολώτα, 20 χρόνια μετά το παρθενικό της ανέβασμα στη Κύπρο, από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου με τον Σωτήρη Μουστάκα στο ρόλο του Μνησίλοχου, υπηρετούν αυτή την μεταφορά. Είναι, το παραδέχομαι, μια ριψοκίνδυνη κατάβαση η εμπειρία με αφορμή τις 140 πρεμιέρες του Θεάτρου.


Αλλά και πότε δεν είναι επικίνδυνο στις μέρες μας να κάνεις θέατρο…»


thesmoforiazouses2
Στιγμιότυπο από τις πρόβες του έργου.


Συντελεστές


Μετάφραση: Κωστής Κολώτας


Σκηνοθεσία: Μηνάς Τίγκιλης


Βοηθός Σκηνοθέτη: Θεοδώρα Βήχα


Σκηνικά / Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής


Μουσική σύνθεση και διδασκαλία: Δημήτρης Ζαχαρίου


Χορογραφίες: Λάμπρος Λάμπρου


Βοηθός Χορογράφος: Έλενα Γαβριήλ


Σχεδιασμοί Φωτισμών: Παναγιώτης Μανούσης


Πρωταγωνιστούν: Κώστας Βήχας (Μνησίλοχος), Παναγιώτης Λάρκου (Ευριπίδης), Φίλιππος Σοφιανός (Αγάθωνας), Ευτύχιος Πουλλαίδης (Κλεισθένης), Μαρίνος-Ρωμαίος Καλότυχος (Θεράπων Αγάθωνα/ Τοξότης),


Χορός: Μέλανη Στέλιου (Κηρύκαινα), Πάολα Χατζηλαμπρή, Ήβη Νικολαΐδου και Θέμις Ππολού, Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Έλενα Χειλέτη, Βαρβάρα Χριστοφή, Στέφανη Μαυροκορδάτου και  Έλενα Γαβριήλ.


 Συμμετέχει η Δέσποινα Παναγή.


thesmoforiazouses


+ Την Κυριακή 3 Ιουλίου στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου / το Σάββατο 9 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου / τη Δευτέρα 11 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’, Λευκωσία. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21:00.


Προπώληση εισιτηρίων:




  • Περίπτερα SOEASY παγκύπρια




  • Καταστήματα Musical Paradise




  • Περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο




  • SoldoutTickets.com.cy




Τιμές εισιτηρίων:


€10 │ €5 (μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι, άνεργοι) / Δωρεάν είσοδος για τα Μέλη του ΚΚΔΙΘ με την επίδειξη της ανανεωμένης Διεθνούς Κάρτας Μέλους του ΙΤΙ για το 2016 / Δωρεάν είσοδος για ΑμεΑ, με την προσκόμιση της κάρτας στην είσοδο.


Πληροφορίες 7000 2414 │www.greekdramafest.com | 25877827 (Τεχνοχώρος της ΕΘΑΛ)


Οι παραστάσεις θα συνοδεύονται από αγγλικούς και ρωσικούς υπέρτιτλους.


Και περιοδεία


Μετά τις τρεις παραστάσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, η παραγωγή της ΕΘΑΛ θα περιοδεύσει σε επιλεγμένους ανοιχτούς χώρους και αμφιθέατρα σε Δήμους και Κοινότητες παγκύπρια.


12/7: Άγιος Αθανάσιος, 13/7: Κάτω Πολεμίδια, 14/7: Δρομολαξιά-Μενεού/Λάρνακα-σε συνεργασία με την ΠΟΕΔ Λάρνακας, 16/7: Πισσούρι, 18/7: Αμφιθέατρο Intercollege/Λευκωσία -σε συνεργασία με την UNICEF, 21/7: Γερμασόγεια κ.α


Στην παγκύπρια περιοδεία της ΕΘΑΛ, τον ρόλο του Κλεισθένη θα ερμηνεύσει ο Γιάννος Αντωνίου, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του Ευτύχιου Πουλλαΐδη.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ