Θοδωρής Τζαλαβράς

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 1.9.2017

Η φωτογραφία αυτή είναι μέρος ενός πρότζεκτ που τράβηξα την άνοιξη του 2012 και που πρόκειται να εκδοθεί σαν φωτογραφικό λεύκωμα το φθινόπωρο. Το θέμα του βιβλίου είναι η μεταμόρφωση του κυπριακού τοπίου από τις βροχοπτώσεις της περσινής χρονιάς, που ήταν η πιο βροχερή των τελευταίων 100 χρόνων. Η ιδέα πίσω από το πρότζεκτ ήταν ότι τα αρχαία [μυθολογικά] πνεύματα του νερού [Ναϊάδες, Νηρηίδες κτλ.] επέστρεψαν φευγαλέα για μια στιγμή, ξαναζωντανεύοντας τα μικρά ποτάμια και ρυάκια που είχαν σχεδόν ξεχάσει πώς μοιάζει το νερό. Για την οπτική απόδοση αυτής της ιδέας, κατασκεύασα μεσαίου και μεγάλου format pinhole μηχανές, με τις οποίες πραγματοποίησα μακροχρόνιες εκθέσεις, από λίγα λεπτά μέχρι και μια ώρα.


Τη συγκεκριμένη φωτογραφία την τράβηξα στην περιοχή του Κάθηκα, και ένα από τα στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει είναι το φαινόμενο του true solarisation, όπου ο ήλιος έχει υπερεκτεθεί πάνω στο φιλμ, στο βαθμό που η εικόνα του έχει αντιστραφεί και έχει γίνει μαύρος, ενώ οι τονικότητες των υπόλοιπων όγκων στην εικόνα είναι οι αναμενόμενες.

Ημ.γέννησης: 22 Ιουλίου 1978

Σπουδές: Leica Academy Athens 1996-1998

Eπιρροές: James Nachtwey, Eugene Smith, Bruce Davidson, Robert Frank, Alex Webb, Richard Avedon, Simon Norfolk, Eugene Atget, Alfred Stieglitz, Ansel Adams και πολλοί άλλοι.

High: Όταν το πρώτο μου βιβλίο, Nicosia in Dark and White, πήρε την τρίτη θέση στον διεθνούς φήμης διαγωνισμό Picture of the Year International (POYi) του πανεπιστημίου του Missouri.

Low: Όταν πλημμύρισε ο σκοτεινός θάλαμος και καταστράφηκαν όλα μου τα αρνητικά φιλμ από το 1996 ως το 2002.

Συμβουλή: Μην χάνεις τον χρόνο σου κάνοντας κάτι που δεν αγαπάς.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ