«Τρεις Αδελφές» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 23.8.2016

Δεν είναι εύκολο το ανέβασμα έργων του Τσέχοφ, ωστόσο η θεατρική ομάδα Persona, της Λέας Μαλένη, το επιχειρεί μέσα από μια παραγωγή που θα δούμε στο πλαίσιο του φεστιβάλ Κύπρια.


Η πρεμιέρα του έργου, το οποίο σκηνοθετεί ο Χρήστος Νικολάου, θα δοθεί στην κεντρική σκηνή «Εύης Γαβριηλίδης» του ΘΟΚ στις 14 Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι η δεύτερη συνεργασία του Νικολάου με την ομάδα Persona: τον περασμένο χειμώνα ο ίδιος σκηνοθέτησε τη θεατρική παραγωγή της ομάδας με το έργο του Νίκι Σίλβερ «Χοντροί Άντρες με Φούστες».


Τους ρόλους των τριών αδελφών σε ένα από τα κορυφαία έργα του Ρώσου συγγραφέα, κρατούν οι Λέα Μαλένη, Νίκη Δραγούμη και Νιόβη Χαραλάμπους.


Η ζωή που θα ’θελαν


Η Όλγα, η Μάσα και η Ιρίνα Πραζόροφ ζουν με τον αδελφό τους Αντρέι σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας. Η μεγαλύτερη επιθυμία τους είναι η επιστροφή στη Μόσχα και στον παλιό τρόπο ζωής. Όλα τους τα σχέδια και όνειρα περιστρέφονται γύρω από την πόλη που τους μεγάλωσε. Η Όλγα, η μεγαλύτερη, είναι δασκάλα σε σχολείο της περιοχής. Η Μάσα είναι παντρεμένη με τον Κουλίγκιν, έναν καθηγητή πολύ μεγαλύτερό της, τον οποίο απλώς ανέχεται. Η Ιρίνα, η μικρότερη, ονειρεύεται μια ζωή μακριά από την πόλη στην οποία ζει. Ο Αντρέι, που έχει παντρευτεί τη Νατάσα, μια σκληρή και αυταρχική γυναίκα, εγκαταλείπει τα όνειρά του να γίνει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας και αφήνεται σε μια αδιάφορη ζωή, ξοδεύοντας την περιουσία του στα χαρτιά. Οι τρεις αδελφές περνάνε υπομονετικά τη ζωή τους στην επαρχία με διάφορους επισκέπτες και αξιωματικούς της φρουράς να πηγαινοέρχονται στο σπίτι τους, τονίζοντας ακόμη περισσότερο την πλήξη τους αλλά και την ανάγκη τους για ζωή, έρωτα και ευτυχία. Οι αξιωματικοί στο τέλος θα φύγουν μακριά κι οι τρεις αδελφές θα απομείνουν μόνες, με τα ανεκπλήρωτα όνειρά τους, προσπαθώντας να βρουν και να δώσουν νόημα στην υπόλοιπη ζωή τους.


Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ηρώων του Τσέχωφ είναι η φθορά στην καθημερινότητά τους. Οι Τρεις Αδελφές αποτυπώνουν αυτό ακριβώς.


Σκηνοθετικό σημείωμα


«Είναι δύσκολο να μιλήσεις για τον Τσέχωφ», αναφέρει στο σημείωμά του ο σκηνοθέτης, Χρήστος Νικολάου. «Ανήκει στην κατηγορία των συγγραφέων εκείνων που περισσότερο τους βιώνεις και τους αισθάνεσαι παρά τους αναλύεις. Από την πρώτη στιγμή που διάβασα αυτό το έργο το αγάπησα και από τότε το διάβασα ξανά και ξανά... και ξανά. Μέχρι που πήρα την απόφαση πως θέλω να ταξιδέψω μέσα από αυτό και μαζί μου να παρασύρω μια πλειάδα συντελεστών και συνεργατών που εμπιστεύομαι, θαυμάζω και εκτιμώ για το ταλέντο και τον επαγγελματισμό τους. Ντύθηκε με τις υπέροχες μουσικές του Θέμη Καραμουρατίδη, που τον ευχαριστώ για το δόσιμο και την έμπνευσή του. Όπως επίσης ευχαριστώ και τους υπόλοιπους συντελεστές και ηθοποιούς για την εμπιστοσύνη, τη δοτικότητα, τον επαγγελματισμό τους, μα πιο πολύ για το υπέροχο ταξίδι. Αυτό το ταξίδι έγινε παράσταση και μαζί με την παράσταση ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Και ναι, ’η ‘Μόσχα’ του καθενός μας μπορεί να μην μοιάζει πια τόσο μακρινή...’».


Οι συντελεστές


Το έργο είναι βασισμένο στη μετάφραση των Γιώργου Δεπάστα και Αλέξανδρου Ίσαρη. Τη μουσική υπογράφει ο Θέμης Καραμουρατίδης, τα κοστούμια η Έλενα Κατσούρη και η Σωσάννα Τομάζου και τον σχεδιασμό φωτισμού ο Σταύρος Τάρταρης.
Εκτός από τις Λέα Μαλένη, Νίκη Δραγούμη και Νιόβη Χαραλάμπους, επί σκηνής θα δούμε τους Σπύρο Σταυρινίδη, Φώτη Αποστολίδη, Βασίλη Χαραλάμπους, Αδριανή Μαλένη, Πέτρο Γιωρκάτζη, Αλέξανδρο Παρίση, Πάνο Μακρή, Γιώργο Κυριάκου, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Πέτρο Κονόμου και Μάρκο-Ιούλιο Δρουσιώτη. Μουσικοί επί σκηνής οι Βασίλης Βουρβόπουλος και Πέτρος Γιωρκάτζης. Συμμετέχουν επίσης οι Αντρέας Λουκά, Κλαούντιο Ντιμόνου, Δήμητρα Χατζηγιάννη και η μικρή Αγγελική Ιωαννίδη.


+ Στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης (κτήριο ΘΟΚ, Λευκωσία), στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού και στις 21 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας. Εισιτήρια προς 10 ευρώ από την tickethour.com.cy, ολα τα περίπτερα SoEasy, το περίπτερο TimeOut στην Πάφο και το In n Out στο Παραλίμνι. Πληροφορίες τηλ. 70002212.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ