4ο Φεστιβάλ Σαρδάμ στις 7 - 9 Οκτωβρίου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 7.9.2016

Για τέταρτη χρονιά και σε δύο πόλεις επιστρέφει τον Οκτώβρη το λογοτεχνικό Φεστιβάλ «Σαρδάμ», το οποίο προσεγγίζει με ένα ιδιαίτερο, ιδιόμορφο και πολύ ενδιαφέροντα τρόπο τη λογοτεχνία.


Μέσα από σύγχρονους τρόπους συγγραφής και ανάγνωσης, το 4ο Φεστιβάλ Σαρδάμ επιχειρεί και φέτος να φέρει το κοινό κοντά στην τέχνη του λόγου. Η διοργάνωση θα λάβει χώρα σε Λευκωσία και Λεμεσό από τις 7 μέχρι τις 9 Οκτωβρίου.


Κύπριοι και διεθνείς


Συγγραφείς από την Κύπρο και το εξωτερικό θα μοιραστούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ πρωτότυπους τρόπους συγγραφής και ανάγνωσης, μέσα από ανατρεπτικές επιτελεστικές αναγνώσεις, λογοτεχνικές περφόρμανς και εργαστήρια. Κοινό τους χαρακτηριστικό, η ανάδειξη του προσωπικού χαρακτήρα της συγγραφής / ανάγνωσης / παρουσίασης της λογοτεχνίας και ο συνδυασμός της με σύγχρονα και κλασικά μέσα έκφρασης, όπως θέατρο, τεχνολογία, σύγχρονος χορός, μουσική / ήχος, slamming / spoken word, εικαστικές τέχνες κ.ά.


Νέα εκφραστικά μέσα


Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση οι διοργανωτές του φετστιβάλ, κάθε χρόνο στόχος είναι να παρουσιάζεται κάτι καινούριο. Πέρσι το πρόγραμμα περιλάμβανε μεταξύ άλλων διαδραστική λογοτεχνική εγκατάσταση και ηχητική ποίηση (Sound Poetry). Κατά τη φετινή διοργάνωση θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά συνδυασμός λογοτεχνίας και αρχιτεκτονικής, οπτική γραφή (Visual Writing) και συνδυασμός λογοτεχνίας με wheat paste / stencil art.


Το φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνει, επίσης, δύο νέες προσθήκες, την ενότητα «Σαρδάμ Στιγμή» με επιλογές από έργα Κύπριων συγγραφέων (Πάνος Ιωαννίδης, Γιώργος Καλοζώης) και την εκδήλωση «Σαρδάμ Σόλο» από τον προσκεκλημένο ποιητή-περφόρμερ Βασίλη Αμανατίδη.


Φέτος επιστρέφει στο φεστιβάλ και ο βραβευμένος Ιταλός ποιητής-περφόρμερ Sergio Garau, αυτή τη φορά και ως ο εισηγητής ενός πολυδιάστατου εργαστηρίου Slam Poetry.


Το πρόγραμμα




  • Βραδιά λογοτεχνικών αναγνώσεων/περφόρμανς: Παρασκευή 7 Οκτ. στο Θέατρο Ένα Λεμεσού στις 20:30 & Σάββατο 8 Οκτ. στο Ίδρυμα ARTos στη Λευκωσία στις 20:30 (είσοδος 5 ευρώ / κρατήσεις – πληροφορίες 99404072).




Συμμετέχουν οι συγγραφείς Πατρίτσια Κολαΐτη, Γιάννης Στίγκας, Βασίλης Αμανατίδης από την Ελλάδα, Sergio Garau από την Ιταλία, Kinga Toth από την Ουγγαρία, Laura Whilborg από τη Σουηδία, Σταυρίνος Κυριάκου, Νόρα Νατζαριάν, D&RTT (Γεώργιος Μακρίδης), Αυγή Λίλλη από την Κύπρο, η ομάδα εν.άκτ (Μαρίνα Μακρή/Έλενα Καλλινίκου), ο ηθοποιός Στέλιος Ανδρονίκου, ο σκηνοθέτης Στέλιος Κυπριανού, η χορεύτρια/περφόρμερ Julia Brendle, o μουσικός Duke Bedelian και οι αρχιτέκτονες DO:GMA.


Το Σάββατο στο ARTos, από τις 19:00 μέχρι τις 22:00 θα λειτουργεί έκθεση από τη συγγραφέα Περσεφόνη Κρασίδου και την εικαστικό Άννα Χαραλάμπους με τίτλο «Κόκκινη κλωστή ραμμένη».




  • Τρία Εργαστήρια




Σάββατο 8 Οκτ. στο Ίδρυμα ARTos από τις 15:00 μέχρι τις 19:00 με θέμα: «Γραφή_αφή: Το κειμενικό σώμα / Η ποίηση και η επιτέλεσή της: αντλώντας από την επ-αφή Κόσμου- Εαυτού-Τέχνης, και από το «μεταξύ» των ειδών (ποίηση-πεζό-θέατρο)» με τον Βασίλη Αμανατίδη


Κυριακή 9 Οκτ. στο The Trade στη Λεμεσό από τις 10:30 μέχρι τις 14:30 με θέμα «Το αντικείμενο ως λογοτεχνικός πρωταγωνιστής στη μικρή φόρμα (διήγημα)» από τη Μαρία Ιωάννου και από τις 15:30 μέχρι τις 19:30 με θέμα το Poetry Slam με τον Sergio Garau.
* Περιορισμένος αριθμός θέσεων / Δηλώσεις συμμετοχής – πληροφορίες στο 99404072 μέχρι 3 Οκτωβρίου / Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ ανά εργαστήρι (το ένα εργαστήρι δωρεάν σε όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν και τα τρία).




  • Σαρδάμ Σόλο




Περφόρμανς από τον ποιητή - περφόρμερ Βασίλη Αμανατίδη με τίτλο: «μ_otherpoem: μόνο λόγος» στο Παλιό Ξυδάδικο Λεμεσού την Κυριακή 9 Οκτ. στις 20:30. Εισιτήρια προς 5 ευρώ.


+ Πληροφορίες 99404072 και www.sardamcy.wordpress.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ