Μνημείο παγκόσμιας σημασίας το Μαρτινέγκο

Γιώργος Κακούρης Δημοσιεύθηκε 12.9.2017

Μηνύματα για τον κοινό πολιτισμό και τα οφέλη της συνεργασίας στα αναστηλωμένα τείχη της Αμμοχώστου στάληκαν το βράδυ της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου 2017, κατά την παράδοση του προμαχώνα Μαρτινέγκο, μέρους των τειχών της μεσαιωνικής Αμμοχώστου.


Μιλώντας στην εκδήλωση για την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης στον προμαχώνα και στο τμήμα των τειχών μεταξύ του Άρσεναλ και της Πύλης της Θάλασσας, ο Ε/Κ επικεφαλής της επιτροπής Τάκης Χατζηδημητρίου σημείωσε πως πρόκειται για μνημεία που θεωρούνται από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα του κόσμου της περιόδου της Αναγέννησης.

Όπως υπενθύμισε, τα τείχη της Αμμοχώστου απασχόλησαν την επιτροπή από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής τους, κατά την πρώτη τους επίσκεψη στην πόλη.

«Ξεκινήσαμε από τον Πύργο του Οθέλλου. Η εμπειρία ήταν οδυνηρή. Είδαμε ρωγμές στα τείχη, αψίδες έτοιμες να καταρρεύσουν, πέτρες άλλες διαβρωμένες, άλλες ετοιμόρροπες και άλλες που είχαν κιόλας ξεφύγει από τη θέση τους και βρίσκονταν στο έδαφος» ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου, σημειώνοντας πως από αυτά πήραν το μήνυμα και αγκάλιασαν «ελληνικά, ρωμαϊκά, φοινικικά, φράγκικα, βενετσιάνικα, οθωμανικά ή και μεταγενέστερα βρετανικά μνημεία» ως το κοινό πολιτιστικό υπόβαθρο όλων των Κυπρίων ως κατοίκων του πιο σημαντικού σταυροδρομιού πολιτισμών στον κόσμο.

famagusta_walls4
famagusta_walls5
famagusta_walls6
famagusta_walls7
famagusta_walls8
Φωτογραφίες: Ali Tuncay

Στη δική του παρέμβαση ο Τ/Κ επικεφαλής Αλί Τουντζάι εξέφρασε την ελπίδα ότι το περιβάλλον συνεργασίας που εδραίωσε η Επιτροπή θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς, επισημαίνοντας πως το επιτυχημένο έργο της τεχνικής επιτροπής απέδειξε πως μπορούσαν να εργαστούν για το όφελος Ε/Κ και Τ/Κ «χωρίς να προσπαθούμε να επιβληθούμε ή να εκμεταλλευθούμε ο ένας τον άλλον». Εξέφρασε την ελπίδα «το περιβάλλον συνεργασίας που εδραιώσαμε θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων».
famagusta_walls9
famagusta_walls10
famagusta_walls11
famagusta_walls12
famagusta_walls13
Φωτογραφίες: Ali Tuncay

«Όλοι οι μουσουλμανικοί και χριστιανικοί χώροι λατρείας στο νησί, όποια κι αν είναι η προέλευσή τους, καθώς και τα μνημεία του πολιτισμού των Βυζαντινών, των Λουζινιάν, των Ενετών, των Οθωμανών και άλλων πολιτισμών πρέπει να αποτελέσουν κοινό πλούτο και κληρονομιά» τόνισε, κάνοντας έκκληση στις τ/κ αρχές «να δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός για τη βιώσιμη συντήρηση χώρων, όπως η Αμμόχωστος, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ