Παράθυρο logo
Η Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018
Δημοσιεύθηκε 14.09.2016
Η Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018

Η Αθήνα ορίστηκε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ιρίνα Μπόκοβα, γενική διευθύντρια της UNESCO.


Η Αθήνα επιλέχθηκε μετά από σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής του προγράμματος της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου [World Book Capital].


Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, η πόλη της Αθήνας έχει επιλεγεί για την άρτια ποιότητα των δραστηριοτήτων της που υποστηρίζεται από το σύνολο της βιομηχανίας του βιβλίου.


«Τα θερμά μας συγχαρητήρια στην Αθήνα», ανέφερε ο πρόεδρος του Διεθνούς Συλλόγου Εκδοτών, Ρίτσαρντ Τσάρκιν. «Αυτή η αρχαία πόλη ανταποκρίνεται με απόλυτη φυσικότητα στις αξίες του τίτλου της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου. Είμαι βέβαιος ότι θα παραδώσει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για το 2018». 


Το προτεινόμενο πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις με συγγραφείς, μεταφραστές και εικονογράφους, συναυλίες, θεματικές εκθέσεις, αναγνώσεις ποίησης και εργαστήρια για την προβολή των επαγγελματιών.


Στόχος του προγράμματος είναι να καταστήσει τα βιβλία προσβάσιμα σε ολόκληρο τον πληθυσμό της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των προσφύγων.


Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής εξήραν επίσης τις πολιτιστικές υποδομές της Αθήνας και την εμπειρία της στη διοργάνωση διεθνών εκδηλώσεων. Οι πόλεις που χαρακτηρίζονται Παγκόσμιες Πρωτεύουσες Βιβλίου από την UNESCO δεσμεύονται να προωθήσουν το βιβλίο και την ανάγνωση και να οργανώσουν δραστηριότητες καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους που ξεκινά μετά την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων, στις 23 Απριλίου.


Η Συμβουλευτική Επιτροπή συγκέντρωσε φέτος εκπροσώπους της UNESCO, των Διεθνών Συλλόγων Εκδοτών (ΙΡΑ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων (IFLA) στο Παρίσι, έδρα της UNESCO, προκειμένου να εξεταστεί ένας αριθμός ρεκόρ υποψηφιοτήτων. Η Αθήνα ξεχώρισε και σήμερα ορίζεται επισήμως η πόλη που λαμβάνει την τιμητική διάκριση.


Η Αθήνα είναι η 18η πόλη που γίνεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Είχε προηγηθεί η Μαδρίτη (2001), η Αλεξάνδρεια (2002), το Νέο Δελχί (2003), η Αμβέρσα (2004), το Μόντρεαλ (2005), το Τορίνο (2006), η Μπογκοτά (2007), το Άμστερνταμ (2008), η Βηρυτός (2009), η Λιουμπλιάνα (2010), το Μπουένος Άιρες (2011), το Ερεβάν (2012), η Μπανγκόκ (2013), το Πορτ Χαρκούρ (2014), το Ίντσον (2015), το Βρότσλαβ (2016) και το Κόνακρι (2017).


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το εσωτερικό της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, στο κέντρο της Αθήνας.