Εβδομάδα κυπριακού θεατρικού έργου στην Αθήνα με τρεις παραγωγές

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 21.9.2016

Από τις 4 μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου, μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, η οποία ξεκίνησε το 2009 και ύστερα από τρία χρόνια αδράνειας, επανήλθε το 2014.


Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στόχο έχει την γνωριμία του ελληνικού κοινού και της εκεί θεατρικής κοινότητας με την κυπριακή θεατρική γραφή.


Στη φετινή, τέταρτη, διοργάνωση θα παρουσιαστούν τρεις παραγωγές κυπριακών θεατρικών έργων, που ανέβηκαν στη σκηνή την θεατρική περίοδο 2015-2016.


Πρόκειται για τα έργα «Μπαμ!» του Γιώργου Νεοφύτου σε παραγωγή της Παραπλεύρως Παραγωγές, «Ήμουν η Λυσιστράτη» του Αντώνη Γεωργίου σε παραγωγή του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Μίτος και «Πείνα» του Χαράλαμπου Γιάννου, σε παραγωγή της ΕΘΑΛ.


Η αρχή θα γίνει με το «Μπαμ!», στις 4 Οκτωβρίου. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και σχεδιασμό φωτισμών του Ευριπίδη Δίκαιου, πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γιώργου Κολιά, σκηνικά και κοστούμια της Μελίτας Κούτα, με 2ο σκηνοθέτη τον Μιχάλη Ασιήκκα και επί σκηνής τους ηθοποιούς Κώστα Καζάκα, Μάριο Στυλιανού και Ευριπίδη Δίκαιο.


mpam2


Κάπου στη νεκρή ζώνη ακούγεται μια έκρηξη. Μέσα από τους καπνούς βγαίνουν δυο άντρες που τυχαία βρέθηκαν εκεί. Από την έκρηξη έχουν χάσει (προσωρινά) την ακοή τους. Ο ένας είναι Ελληνοκύπριος και ο άλλος Τουρκοκύπριος. Δεν γνωρίζει όμως ο ένας την ταυτότητα του άλλου. Διαπιστώνουν πως βρίσκονται σε ναρκοπέδιο και πως κάθε κίνησή τους μπορεί να αποβεί μοιραία, όμως η συνεννόησή τους με χειρονομίες και με κάποιες λέξεις που είναι κοινές και στις δυο γλώσσες οδηγεί σ’ ένα πάρε-δώσε όλο παρεξηγήσεις. Ένας άνδρας, που μιλά μόνο ισπανικά και περνά τυχαία, προσπαθεί να τους βοηθήσει. Όταν ξαναβρίσκουν την ακοή τους και αντιλαμβάνονται την πραγματική τους ταυτότητα, η κωμικοτραγική κατάσταση κορυφώνεται.



Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ θα παρουσιάσει το έργο Ήμουν η Λυσιστράτη του βραβευμένου συγγραφέα Αντώνη Γεωργίου, σε σκηνοθεσία Λούκας Βαλέβσκι, δραματουργική επεξεργασία της Κωνσταντίνας Peter, μουσική των Κωνσταντίνου Τσιώλη και Λούκας Βαλέβσκι, κίνηση της Αριάνας Μαρκουλίδου, εικαστική επιμέλεια του Μιχάλη Παπαμιχαήλ και κοστούμια της Μυρτώς Σαρμά. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Μαρίνα Μανδρή, Άντρια Ζένιου, Έλενα Καλινίκου, Μαρίνα Μακρή.


lisistrati2


Η Λυσιστράτη μεταφέρεται στο σήμερα, ανήμπορη έχει χάσει τα όπλα της και βιώνει τη ματαιότητα. Επανέρχεται με τη συνειδητοποίηση της αποτυχίας της να σταματήσει τους σκοτωμούς, το θάνατο και όλο τον πόνο του πολέμου. Γίνεται κριτική, σκληρή με τον εαυτό της, τους αγαπημένους της, με τον έρωτα και την ίδια τη ζωή. Ασχήμια, βία, θάνατος, αυτές είναι οι ειδήσεις και η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Το κείμενο, με αναφορές στην αρχαία κωμωδία αλλά και σε σύγχρονα κείμενα, παρουσιάζει το δράμα πια της ηρωίδας, μέσα από αποσπασματικές και έντονες εικόνες της επικαιρότητας. Οι τέσσερις ηθοποιοί εναλλάσσονται στο ρόλο της Λυσιστράτης και της Μυρίνης. Ο λόγος και η κίνηση είναι διαρκώς σε μια πάλη αποστασιοποίησης από τις εικόνες του κειμένου.



Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, με την παράσταση του βραβευμένου έργου του Χαράλαμπου Γιάννου, Πείνα, παραγωγή της Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (Ε.Θ.Α.Λ.) σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη, σκηνικά και κοστούμια του Γιώργου Γιάννου, σχεδιασμό φωτισμών του Βασίλη Πετεινάρη, με τους ηθοποιούς Τζωρτζίνα Τάτση, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Στέλιο Ανδρονίκου και Βασίλη Χαραλάμπους.


peina5


Οι γονείς ανησυχούν για το παιδί. Θέλουν να γίνει όπως παλιά. Ο υπερβολικός ζήλος, τους οδηγεί να χρησιμοποιήσουν κάθε πιθανό κι απίθανο τρόπο εκτός από τον πιο απλό - αυτόν της φροντίδας και αγάπης. Μια σειρά κωμικοτραγικών καταστάσεων περιγράφει, πώς μια συνηθισμένη οικογενειακή κρίση παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις. Το έργο Πείνα βραβεύθηκε με το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, για το 2014.



Την Επιτροπή Επιλογής των παραστάσεων της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» αποτέλεσαν ο Λέανδρος Ταλιώτης, Γραμματέας του Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ, Σκηνοθέτης και η Λέα Μαλένη, Μέλος του Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ, Σκηνοθέτις.




  • Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» επιχορηγείται στο πλαίσιο του Προγράμματος ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.




+ Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα, στις 4 – 8 Οκτωβρίου 2016 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. 
Προπώληση εισιτηρίων:
▪ Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος)
•Ταμεία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, τηλ. 210 3418579
(Δευ. - Παρ. 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση)
• Με πιστωτική κάρτα: τηλεφωνικά στο 210 3418579 (Δευ-Παρ. 11:00 - 14:00)
• Ηλεκτρονικά: www.mcf.gr


▪ Εκδοτήρια της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου),
Ωρ. λειτουργίας: Δευ. & Τετ. 09:00 - 17:00, Τρ., Πεμ. & Παρ. 09:00 - 20:00, Σαβ. 10:00 - 14:00


▪ Καταστήματα Forthnet-shops της εταιρείας Forth-crs κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας τους


▪ Κατάστημα Seretis Travel (Πανεπιστημίου 61, Αθήνα), τηλ. 2103251295
Τιμές εισιτηρίων: €10 (γενική είσοδος) │ €5 μειωμένο*
*Το μειωμένο εισιτήριο περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες:
Μαθητές/ Σπουδαστές/ Φοιτητές (+ Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Εξωτερικού)/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου)/ Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ, ΚΚΔΙΘ)/ Κάτοχοι Κάρτας Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών/ Κάτοχοι Κάρτας ΟΤΟΕ & ΟΙΕΛΕ/ ΑμΕΑ/ Άνω των 65 ετών


Έναρξη παραστάσεων στις 21:00.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ